Bize Sorun

Aşağıdaki formu doldurarak bilgi talep edebilirsiniz.

7/24 Yanınızdayız

İleri Derece Kireçlenme ve Tedavi Yöntemleri

İleri Derece Kireçlenme ve Tedavi Yöntemleri

Kireçlenme nedir? Nasıl oluşur?

Daha çok ileri yaşlarda çok sık görülen ve eklem hareketlerini zorlaştırarak ağrı yapan hastalığa kireçlenme denir. Eklem bölgelerinde kemiklerin yapısının birleşim yerleri vardır. Birleşim yerlerinde eklemlerin hareketlenmesine yardımcı olan sıvıların çekilmesi ya da eklemlerde oluşan sorunlar sonucunda kireçlenme meydana gelir.

En çok kimlerde görülür?

Kireçlenme kadınlarda erkeklere oran ile daha çok görülür. Daha çok ileri yaşlarda görülen kireçlenme nadir de olsa gençlerde de görülebilir. Eklem tutukluğu, şekil bozukluğu, hareketlerin kısıtlanması, ağrılar gibi problemler görülebilir. Hareket halindeyken kireçlenme ağrıları daha fazla ve sık görülür. Böyle durumlarda hastanın dinlenmesi önerilir. Ağrıların görüldüğü yerler daha fazla hareketli eklemlerde meydana gelir. Aşırı ve ağır egzersiz yapanlar, iş yükü çok fazla olan yerlerde çalışan kişilerde kireçlenme görülmesi sık bir durumdur. Böyle bir durumda olan kişilerde fazla kilo da risk olarak görülür.

Kireçlenmenin nedenleri nelerdir?

Kireçlenme hastalığının oluşumu için çok fazla sebep vardır. Kalıcı olan iltihaplar, enfeksiyonlar, kalsiyum metabolizma bozuklukları ve genetik bozukluklar kireçlenmeye sebep olur. Kireçlenme oluşumunu önlemek için enfeksiyonun doğru bir şekilde tedavi edilmesi önemlidir.

Şikayetler nelerdir?

Kireçlenme hastalığının en önemli belirtisi ağrıdır. Kireçlenme hastalığı olan kişilerin ilk evrelerinde yaşadıkları ağrılar oldukça fazladır. Bu ağrılar ancak hastanın dinlenmesi sonucu azalır ya da sona erer. İleri yaştaki hastalarda görülen kireçlenmenin ağrıları ise kalıcı olabilir veya daha çok şiddetlenebilir. Eklemlerde görülen şekil bozuklukları, şişlikler ve kemik çıkıntıları olabilir. Hastalığın ileri evlerinde hareket etmek zorlaşır ve işlev kayıpları yaşanabilir.

Kireçlenmenin tedavisi nasıldır?

Kireçlenme tedavisi kişiden kişiye değişiklik gösterir. Öncelikle kireçlenmenin hangi bölgede olduğu ve hangi evrede olduğu tedavi yöntemini belirler. Bazı hastalara ilaç tedavisi uygulanabilir. İleri evlerde olan hastalara ise cerrahi müdahale edilmesi gerekir.

İlaç tedavisi

Kireçlenme tedavisinin ilk adımı ilaç kullanımıdır. İlaç tedavisi ile hastalığın belirtileri azaltılarak kontrol altına alınabilir. Genel olarak ağrı kesici ilaçlar ve anti-inflamatuar adı verilen ilaç kullanılır. Kireçlenme tedavisinde kullanılan ilaçların uzun süre kullanılması halinde böbrek ve midede yan etkilere neden olabilmektedir.

Fizik tedavi

Kireçlenme hastalığında fizik tedavi yöntemi de sıklıkla kullanılmaktadır. Fizik tedavisi hastaya bir rahatlatma yaşatır fakat kalıcı bir çözüm yolu değildir.

Cerrahi tedavi

Kireçlenme hastalığının ilerlemesi, fizik, enjeksiyon ve ilaç tedavisinin yetersiz gelmesi halinde son yöntem olarak cerrahi tedavi uygulanmaktadır. Cerrahi tedavinin de farklı seçenekleri ve yöntemleri bulunmaktadır. Kemik düzeltici ameliyat, artroskopik temizleme, eklem protezleri ve eklemlerin dondurulması (artrodez) kullanılabilecek yöntemler arasındadır.

Benzer Yazılar

Omurga Kırıkları Belirtisi ve Tedavisi
Omurga Kırıkları Belirtisi ve Tedavisi

Omurga kırıklarının belirtileri genel olarak boyun, sırt ve bel ağrısı ile kas spazmı gibi belirtiler ile seyrini göstermektedir.

Devamı

Serebral Palsi Nedir? Belirtileri Nelerdir?
Serebral Palsi Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Serebral Palsi (SP), gelişimini sürdüren beyinde oluşan bir hasara bağlı kalıcı hareket ve postür bozukluğudur.

Devamı

Ofisinizde Pozitif Bakış Açısına Sahip Olun!
Ofisinizde Pozitif Bakış Açısına Sahip Olun!

İş hayatında artan rekabet; günlük yaşamın pek çok saatinin ofiste geçirilmesine neden oluyor.

Devamı

Menisküs Yırtıklarının Tedavisini Geciktirmeyin!
Menisküs Yırtıklarının Tedavisini Geciktirmeyin!

Diz eklemini oluşturan kemikler; uyluk, bacak kemiği ve önde bulunan diz kapağıdır.

Devamı

Boy Uzatma Ameliyatı Hakkında Merak Edilenler
Boy Uzatma Ameliyatı Hakkında Merak Edilenler

Boy uzatma ameliyatı; büyüme plağı kapanmış bireylerde bazen tedavi, bazen ise estetik amacıyla tercih edilen operasyondur. Amaç; kol ve bacak kemiklerinin uzatılmasıdır.

Devamı

Ortopedi Ameliyatları Sonrasında Nelere Dikkat Edilmeli?
Ortopedi Ameliyatları Sonrasında Nelere Dikkat Edilmeli?

Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü kas-iskelet sistemi hastalıklarının tanısı

Devamı

Spor Travmatolojisi ve Eklem Cerrahisi
Spor Travmatolojisi ve Eklem Cerrahisi

Spor, insan vücudunun direncini yükselten, sistemler arası fizyolojik yapısını geliştiren, bu yapıyı koruyan ve eş zamanlı olarak devam ettiren bir uğraştır.

Devamı

Sporcu Yaralanmaları Nasıl Meydana Gelir?
Sporcu Yaralanmaları Nasıl Meydana Gelir?

Spor sakatlanmaları en çok basketbolcularda görülmektedir. Koşarken birden durma, yana dönme, pivot hareketi, zıplamaya bağlı yere düşme ve ani dönüşler sonucunda sakatlık meydana gelebilir.

Devamı

Tetik Parmak Nedir?
Tetik Parmak Nedir?

Parmakların aniden kilitlenmesi, kasılması gibi belirtilerle ortaya çıkan Tetik Parmak, parmaklarda ağrıya sebep olur ve bu durum kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkiler.

Devamı

Omur Kanal Darlığı Nasıl Tedavi Edilir?
Omur Kanal Darlığı Nasıl Tedavi Edilir?

Belde omurilik kanalı daralması, yavaş gelişen bir süreçtir. Bu nedenle ilk başta şikâyet görülmeyebilir. Ancak hastalık ilerlediğinde hastaların yaşam kalitesi düşer ve günlük içerisindeki hareket kabiliyeti kısıtlanır.

Devamı