Bize Sorun

Aşağıdaki formu doldurarak bilgi talep edebilirsiniz.

7/24 Yanınızdayız

Hidrosel Nedir?

Hidrosel Nedir?

Hidrosel Nedir?

Testisi saran zarların içerisinde bulunan sıvı miktarlarının artarak, testis torbalarında çok fazla su birikmesine denir. Genelde testisler ve testisleri saran zarların arasında kayganlığı sağlamak için 0.5 – 1 ml arasında sıvı bulunmaktadır. Bu su oranı hidrosel olduğu zaman 100-200 ml artmaktadır.

Hidrosel iki ayrı gruba ayrılmaktadır.

  • Doğumsal Hisrosel
  • Erişkin Hidrosel

Doğumsal Hidrosel

14. haftadan sonra anne karnında olan bebeğin testisleri aşağı doğru inmektedir ve skrotum denilen testis torbasına yerleşmektedir. Bu iniş ile birlikte sürüklenmekte olan karın zarı skrotuma testisle birlikte inmektedir. Doğum olduktan kısa bir süre sonra kese kapanarak ipliksi yapı halini almaktadır. Eğer kese kapanmadı ise karın içi sıvısı bu açıklıktan geçerek testis çevresinde skrotumda hem bikmekte hem de şişmektedir.

Doğumsal Hidrosel ikiye ayrılmaktadır;

  • Komünikan Hidrosel
  • Komünikan Olmayan Hidrosel

Komünikan hidrosel, skrotuma inmekte olan karın zarının açık olması durumudur.

Komünikan olmayan hidrosel, zarın karın tarafında olan bölümünün normal olmayan bir şekilde kapanması ve pritoneal sıvının skrotum içinde olması durumuna denir.

Erişkin Hidrosel

Genellikle 40 yaşların üzerinde daha fazla görülen hidrosel erkeklerde oluşan testis tümörleri, testis iltihaplanmaları, skrotumun maruz kaldığı travmalar ve radyoterapi vb. sebeplerden dolayı hidrosel görülmektedir.

Hidroselin Nedenleri Nedir?

Hem erişkin hem de çocukluk çağında hidrosel görülebilir. Çocuklardaki sebep, çoğunlukla karın iç zarı ile testisi saran yapraklar arasında bulunan ve doğumdan sonra kendiliğinden kapanan kanalın kapanmamasıdır. Erişkinlerde tam olarak nedeni bilinmemektedir. Bununla beraber; testis iltihabı, testis travması/ tümörleri gibi hastalıkların belirtisi olarak ortaya çıkabilmektedir. Bu hastalıkların sonucu olarak hidrosel hızlı bir şekilde ortaya çıkmaktadır.

Hidrosel Nasıl Teşhis Edilir?

Fizik muayene ile kolaylıkla teşhis edilebilmektedir. Muayene sırasında torbalara ışık tutulduğunda içerisinde sıvı olan torbanın ışığı geçirdiği görülmektedir. Kitle sıvı ile dolu ise ışık geçirgen demektedir. Altında yatan asıl nedeni bulmak için skrotal ultrasonografi ile tanıyı kesinleştirmek gerekmektedir. İşlem kısa bir süre içerisinde yapılmaktadır. Tanı konulması için başka tahlil ve tetkiklere ihtiyaç duyulmamaktadır.

Hidrosel Tedavisi

Çocukluk döneminde görülen fıtıksız hidrosellerde tedavi için iki yaşına kadar beklenir. Bu süre içerisinde iyileşme görülmezse cerrahi müdahale ile düzeltilir. Fıtık ile birlikte görülen hidroseller ise, tanı konulduğu zaman cerrahi müdahale ile düzeltilmelidir.

Erişkin Hidrosellerinde ise, tedavi altta yatan başka bir hastalığın olup olmadığına göre değişmektedir. Kozmetik sorunlar, günlük aktiviteyi engelleyen büyüklükte olan hidrosel durumlarında tedavi uygulanması önerilmektedir.

Benzer Yazılar

İyi Huylu Prostat Büyümesi Nedir
İyi Huylu Prostat Büyümesi Nedir

Prostat hastalığı genellikle ilerleyen yaşlarda idrar yollarında görülen, idrar kesesinin alt kısmında mesane çıkışanda bulunan idrar kanalının etrafına..

Devamı

Erkeklerde Cinsel İktidarsızlığın Fiziksel ve Psikololojik Nedenleri
Erkeklerde Cinsel İktidarsızlığın Fiziksel ve Psikololojik Nedenleri

İktidarsızlık; penisin, cinsel birlikteliği sağlayacak kadar yeterince sertleşememesi durumudur.

Devamı

Yaz Aylarının Büyük Tehlikesi: Havuzlar!
Yaz Aylarının Büyük Tehlikesi: Havuzlar!

Ortak kullanılan havuzlar; ishal, mantar, idrar yolları, kulak ve göz enfeksiyonlarına sıklıkla sebep olur.

Devamı

İdrar Kaçırma Nedenleri
İdrar Kaçırma Nedenleri

Hayatınızın her anını etkileyen idrar kaçırmanın tedavisi mümkündür.

Devamı

Lazer İle Taş Kırma Nasıl Yapılır? Mesane Taş Kırma Uygulaması Riskli Midir?
Lazer İle Taş Kırma Nasıl Yapılır? Mesane Taş Kırma Uygulaması Riskli Midir?

Boşaltım sisteminde bazı durumlara bağlı olarak taş gibi istenmeyen oluşumlar görülebilir.

Devamı

Mesane Kanseri Belirtileri Nelerdir?
Mesane Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Tam olarak sebebi belirlenmemiş olan bu hastalığın her yaşta görülmesi mümkün olduğu gibi, çoğunlukla 60 yaş üstünde görüldüğünden ileri yaş hastalığı olarak düşünülebilir.

Devamı

Böbrek İltihabında En Çok Merak Edilen Sorular!
Böbrek İltihabında En Çok Merak Edilen Sorular!

Toplumumuzda sıkça ve her yaşta görülebilen böbrek iltihabı nedir? Nedenleri ve belirtileri nelerdir? Tedavisi nedir, önleyebilir mi? Böbrek enfeksiyonuna dair merak ettiğiniz tüm soruları sizler için yanıtladık.

Devamı

Böbrek Kanserinin Belirtileri Nelerdir? Tedavisi Nasıldır?
Böbrek Kanserinin Belirtileri Nelerdir? Tedavisi Nasıldır?

Birçok kanser örneğinde olduğu gibi, böbrek kanserinin de nedeni tam olarak bilinememektedir. Yapılan araştırmalar, bazı durumların risk oluşturabileceğini gösteriyor

Devamı

Kegel Egzersizleri Nedir? Nasıl Yapılır?
Kegel Egzersizleri Nedir? Nasıl Yapılır?

Kegel egzersizleri bilinen diğer adıyla pelvik taban egzersizleri, kadınlarda vajina etrafındaki kasların güçlendirilmesi için yapılan egzersizlerdir. Kegel egzersizleri düzenli yapıldığı takdirde; bu kaslar kuvvetlenerek idrar kaçırma, rahim sarkması gibi birçok sorunun önüne geçer.

Devamı