Bize Sorun

Aşağıdaki formu doldurarak bilgi talep edebilirsiniz.

7/24 Yanınızdayız

Farkındalığı Yay, Direnci Durdur

Farkındalığı Yay, Direnci Durdur

Dünya Antimikrobiyal Farkındalık Haftası her yıl 18-24 Kasım tarihleri arasında kutlanmaktadır. Dünyanın her yerinde insanlar, bitkiler ve hayvanlar mevcut en iyi ilaçlarla bile tedavi edilemeyen enfeksiyonlardan hayatını kaybediyor. İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Servet Öztürk, açıklamalarda bulundu.

Sadece sağlık çalışanlarının değil, tüm halkın da antimikrobiyal direnç açısından farkındalığa sahip olması gerekmektedir.

Antibiyotik direnci nedir?

Antimikrobiyal Direnç (Antibiyotik direnci) bakteriler, virüsler, mantarlar ve parazitler artık ilaçlara yanıt vermediğinde ortaya çıkar, bu da yaygın enfeksiyonların tedavi edilmesini zorlaştırır ve hastalık yayılma, ağır hastalık ve ölüm riskini artırır. İlaçların insanlarda, hayvancılıkta ve tarımda aşırı kullanımı ve yanlış kullanımı ile temiz suya, sanitasyona ve hijyene yetersiz erişim dahil olmak üzere birçok faktör antibiyotik direnci tehdidini dünya çapında hızlandırmaktadır.

Antibiyotik direnci neden artmaktadır?

Sağlık tesislerinde, hayvan çiftliklerinde ve topluluk ortamlarında temiz su ve sanitasyon eksikliği,  yetersiz enfeksiyon önleme kontrolü ve yanlış ve gereksiz antibiyotik kullanımı, ilaca dirençli enfeksiyonların ortaya çıkmasına ve yayılmasına neden olur.

Antibiyotikler dışında tüm ilaçların yanlış, gereksiz veya yüksek dozda kullanılması sadece ilacı kullanan hastada olumsuzluğa neden olabilirken, yanlış antibiyotik kullanımı kişinin yanında aile ve toplumdaki dirençli mikroorganizmaların sayısını artırarak toplum sağlığını olumsuz etkilemektedir. İnsanlarda, hayvanlarda ve bitkilerde antimikrobiyallerin yanlış ve aşırı kullanımı ilaca dirençli enfeksiyonların gelişmesinde ana etkenlerdir. Örneğin, Covid-19'a bir bakteri değil bir virüs neden olur, bu nedenle bir COVID enfeksiyonunu tedavi etmek için antibiyotikler kullanılmamalıdır. Her geçen yıl daha fazla sayıda hastayı sadece dirençli enfeksiyonlar nedeniyle, ağızdan reçete edebileceğimiz antibiyotik olmadığından dolayı, hastaneye damardan antibiyotik tedavisi amacıyla yatırmaktayız.

Antibiyotik direncini engellemek için ne yapmalıyız?

  • Sadece hekim reçetesi ile antibiyotik kullanın
  • Tedavinin önerildiği süre kadar antibiyotiğe devam edin. (Yetersiz antibiyotik kullanımı da dirence neden olabilir)
  • Aşılanın
  • Ellerinizi yıkayın
  • Gıda güvenliğine riayet edin
  • İşlenmemiş gıdaları tercih edin

Benzer Yazılar

Dışarıdan Eve Giren Ürünlerin Hijyeni Nasıl Sağlanmalı?
Dışarıdan Eve Giren Ürünlerin Hijyeni Nasıl Sağlanmalı?

Akıllardaki bir diğer soruysa, dışarıdan gelen paketli ürünlerin hijyeninin nasıl sağlanması gerektiğidir.

Devamı

BionTech mi Sinovac mı? Hangi Aşı Daha Etkili?
BionTech mi Sinovac mı? Hangi Aşı Daha Etkili?

Koronavirüs ile mücadelede aşılama tüm hız ile devam ediyor. Peki, hangi aşı daha etkili? İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Tayfun Hancılar, açıklamalarda bulundu.

Devamı

Grip Gelmeden Tedbirinizi Alın!
Grip Gelmeden Tedbirinizi Alın!

Hava sıcaklıkları değişmeye başladı, grip kendini gösterdi. Gribal enfeksiyonların arttığı bu dönemde gribe yakalanmadan ne gibi önlemler almalıyız?

Devamı

Nörovirüs Nedir?
Nörovirüs Nedir?

Nörüvirüs, bir grupta yer alan virüs için kullanılan bir terimdir. Calicivridae virüs ailesinin üyesidir. Bu virüsler, viral gastroenterit dünya salgınlarındaki oluşumun yaklaşık %50’sini oluşturur.

Devamı

Marburg Virüsü Nedir? Semptomları Nelerdir?
Marburg Virüsü Nedir? Semptomları Nelerdir?

Marburg virüsüne neden olan belirtiler; yüksek ateş, şiddetli baş ağrısı ve halsizliktir. Bu belirtiler aniden başlar, kas ağrıları bu seyre eşlik eder.

Devamı

İnflamasyon Nedir?
İnflamasyon Nedir?

İnflamasyon, vücudun herhangi bir hasara karşı verdiği koruyucu bir cevaptır. Akyuvarların insan vücudunu bakteri ya da virüs gibi dış etkenlerden koruması anlamındadır.

Devamı

Ellerim Yıkadıkça Kuruyor ve Çatlıyor Ne Yapmalıyım?
Ellerim Yıkadıkça Kuruyor ve Çatlıyor Ne Yapmalıyım?

Egzama gibi cilt rahatsızlığı olan kişilerde; eller sık sık yıkandıkça, kuruma ve çatlamalar meydana gelebilmektedir.

Devamı

Kanser Hastaları Koronavirüsten Nasıl Korunmalıdır?
Kanser Hastaları Koronavirüsten Nasıl Korunmalıdır?

Görüldüğü üzere en büyük risk, kalp damar hastalığı olan kişilerdedir. Ancak kanser hastaları da, dikkat etmesi gerekli bir gruptur.

Devamı

Bakan Koca’dan 1 Milyonuncu Doz Aşı Paylaşımı!
Bakan Koca’dan 1 Milyonuncu Doz Aşı Paylaşımı!

Ülkemizde aşılama büyük bir özveri ile devam ederken Bakan Koca aşılamada 1 Milyonuncu dozun İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi’nde yapıldığına dair paylaşımda bulundu.

Devamı

Tatilciler Göz Sağlığınıza Dikkat!
Tatilciler Göz Sağlığınıza Dikkat!

Hijyenik koşulların sağlanamadığı veya temizliğinde gereğinden fazla kimyasal madde kullanılmış havuzların gözümüze verebileceği zararların farkında mıyız?

Devamı

Bölüm Doktorlarımız