Bize Sorun

Aşağıdaki formu doldurarak bilgi talep edebilirsiniz.

7/24 Yanınızdayız

Dünya Çapında 537 Milyon Diyabetli Var!

Dünya Çapında 537 Milyon Diyabetli Var!


Diyabet, pankreastan salgılanan insülin hormonunun az veya etkisiz olmasından kaynaklanarak tükettiğimiz yiyeceklerdeki glukozun hücre içerisine giremeyip kanda birikmesiyle açıklanabilen kronik bir hastalıktır. 14 Kasım Dünya Diyabet Gününe özel, İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesinden Uzm. Diyetisyen İrem Aksoy diyabetli hastalarının nasıl beslenmelerine dair altın değerinde bilgiler verdi.


En yaygın kronik hastalıklardan biri olan diyabeti basitçe anlamlandırmak gerekirse;

Kandaki şekerin yükselmesiyle buna bağlı komplikasyonların görülme durumudur. Diyabetten korunmak, diyabeti iyi yönetmek ve diyabete bağlı komplikasyonların gelişimini önlemek ve yavaşlatmak için beslenme tedavisi elzemdir. Uluslararası Diyabet Fedarasyonu verilerine göre Dünya çapında 537 milyon diyabetli bulunuyor.  Diyabeti kontrol altına almak için bu hastalığı iyi tanımak ve sürdürülebilir halde yönetmek gereklidir. Diyabetliler için bireye özel hazırlanmış diyet programları ve yaşam tarzı değişikliği önerileri diyabet tedavisinin en temelidir.


Diyabette beslenme önerileri:

Yeterli ve dengeli beslenin;

Almanız gereken enerji ve besin ögelerini tamamlayacak nitelikte beslenme programı uygulayın. Öğünlerinizde her besin grubuna ait ürünlere yer verin.


Öğün vakitleri için rutin oluşturun; 

Besinlerin içeriği kadar diyabetliler için tükeetme zamanı da önemlidir. Beslenme programınızı kan şekeri dengenize uygun halde 3 ana ve 2-3 ara öğün şeklinde konumlandırarak yönetin. Uzun aralıklarla ve düzensiz halde öğünler yapılması hiper veya hipoglisemiyi tetikleyebilir.


Karbonhidratları tanıyın; 

En önemli enerji kaynağıdır mutlaka beslenmenizde bulunmalıdır. Basit-rafine karbonhidratlar yerine kompleks karbonhidratları, posalı ürünleri beslenmenize dahil edin. Rafine un ve şeker içeren ürünlerin tüketimini sınırlayın. Örneğin; beyaz ekmek/un yerine tam buğday ürünleri, pirinç yerine bulgur, meyve suyu yerine meyvenin tamamının yenilmesi daha uygundur. 


Meyve porsiyonlarına ve zamanlamasına dikkat edin; 

Daha çok gün içinde meyve tüketmeye, meyve porsiyonlamasına ve beraberinde kan şekerinizi dengeli yükseltecek olan gıdalarla birlikte tüketmeye özen gösterin.  


Beslenme düzeninizin ve vücut ağırlığı yönetiminizin farkında olun; 

Sağlıklı vücut ağırlığını hedefleyin ve koruyun. 


Tatlandırıcı ve diyet ürün adıyla bulunan ürünlerin kullanımına dikkat edin; 

Tatlandırıcı veya diyet ürünlerinin de fazla kullanımının diyetinizi olumsuz etkileyebileceğini unutmayın. 


Diyabette beslenme tedavisinin amacı;

  • Kan şekeri, kan lipidleri ve kan basıncı düzeylerini referans değerler içerisinde tutarak diyabete bağlı akut ve kronik komplikasyonları önlemek,

  • Tip-1 diyabetli çocukların büyüme ve gelişmelerine destek olmak,

  • Diyabet yönetiminde farkındalık kazandırmaktır.


Alkol tüketimine dikkat!

Diyabet yönetiminde beslenme tedavisine ek olarak alkol tüketimi ve fiziksel aktivite de önemsenmelidir. Alkolün kan şekeri seviyelerine etkisi, alınan alkol miktarına ve alkolü yiyeceklerle birlikte özellikle karbonhidratlarla alma ilişkisine bağlıdır. Dolayısıyla düzensiz beslenen diyabetlilerin alkol tüketimi karbonhidrat alma düzeylerine ve kan şekeri seviyelerine bağlı olarak sınırlandırılmalıdır. Bir diğer önemli nokta ise fiziksel aktivite diyabetliler için tedavinin ayrılmaz bir parçasıdır. Düzenli beslenen diyabetlilerin günlük rutinlerine egzersizi konumlandırmak, insülin duyarlılığını artırarak kan şekerinin normal seviyelere gerilemesine katkı sağlayabilir. Ancak yine de egzersiz programından sonra ortaya çıkabilecek komplikasyonlar dikkatlice değerlendirilmelidir. 

Diyabetliler için beslenme tedavisi, diyabet yönetimi eğitimleri ve egzersiz planlamaları da tedavilerinin yapı taşlarındandır. 

 

Benzer Yazılar

Sağlıklı, Yeterli ve Dengeli Beslenme Çantası Nasıl Olmalı?
Sağlıklı, Yeterli ve Dengeli Beslenme Çantası Nasıl Olmalı?

Okul dönemi başladı! Peki, okul çağındaki çocukların beslenme alışkanlıkları nasıl olmalı? Okulların açılmasıyla birlikte farklı bir düzene dönüşebilen beslenme dönemi ile ilgili İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. İrem Aksoy, anlattı.

Devamı

Bağışıklık Sisteminiz Kışa Hazır Mı?
Bağışıklık Sisteminiz Kışa Hazır Mı?

Bağışıklık Sisteminiz Kışa Hazır Mı?

Devamı

Hamburgercilerdeki Eldivenlerin de Yıkanması Gerekiyor!
Hamburgercilerdeki Eldivenlerin de Yıkanması Gerekiyor!

Herhangi bir yemeği el ile yediğimizde aslında hastalıklara büyük bir kapı açıyoruz.

Devamı

Kan Şekeri Değeri Ne Olmalı?
Kan Şekeri Değeri Ne Olmalı?

Kan Şekeri Değeri Ne Olmalı?

Devamı

Yılbaşı menüsünün olmazsa olmazı hindi! Hindinin faydaları!
Yılbaşı menüsünün olmazsa olmazı hindi! Hindinin faydaları!

Yılbaşı menüsünün olmazsa olmazı hindi! Hindinin faydaları!

Devamı

Göbek Yağlanmasına Etki Eden Faktörler
Göbek Yağlanmasına Etki Eden Faktörler

Son zamanlarda göbek bölgesinde meydana gelen yağlanma, önemli bir sorun olmaya başlamıştır. Lokal; yani bölgesel olarak tabir ettiğimiz bu yağlanma şikayeti, zayıf kadınların bile problemidir. Bu duruma neden olan faktörler arasında yüksek içerikli şekerli yiyecekler, hareketsizlik ve insülin dengesizliği yer almaktadır.

Devamı

Kahvaltı Çocukların Okul Başarısını Etkiliyor!
Kahvaltı Çocukların Okul Başarısını Etkiliyor!

Çocukların beslenme alışkanlıklarının gelişmesinde aile, okul ve yaşadıkları ortam en önemli etkenlerdir. Okul çağı çocuklarının beslenmesi, bedensel ve zihinsel gelişimleri için oldukça önemli bir yere sahiptir.

Devamı

Koronavirüse Karşı Bağışıklık Sisteminizi Güçlendirin!
Koronavirüse Karşı Bağışıklık Sisteminizi Güçlendirin!

Hipokrat’ın dediği gibi “Besinler ilacınız, ilacınız besinler olsun”

Devamı

Bağışıklıklarınızı 5 Adımda Güçlendirin!
Bağışıklıklarınızı 5 Adımda Güçlendirin!

Bağışıklıklarınızı 5 Adımda Güçlendirin!

Devamı

Dünya Süt Günü: Bir Bardak Dolusu Sağlık
Dünya Süt Günü: Bir Bardak Dolusu Sağlık

İlk besin olan anne sütünden sonra, süt ve süt ürünleri tüm dünya genelinde temel besin gruplarından biri olarak kabul ediliyor.

Devamı