Bize Sorun

Aşağıdaki formu doldurarak bilgi talep edebilirsiniz.

7/24 Yanınızdayız

Doğum Sonrasında Görülen Kanamalar Kabusunuz Olmasın!

Doğum Sonrasında Görülen Kanamalar Kabusunuz Olmasın!

 “Lohusalık döneminde belirli bir seviyeye kadar kanama normal kabul edilir ama bazı durumlarda bu kanamalar, çeşitli rahatsızlıkların göstergesi de olabilir” diyen Okan Üniversitesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Cihan Karadağ, merak edilenleri anlattı.

Lohusa kanaması olarak da bilinen doğum sonrası kanamalar, doğumdan sonra rahmin yeniden toparlanma aşamasında normal kabul edilir. Yaklaşık 6 hafta kadar sürebilen normal lohusa kanaması ilk günlerde yoğun bir regl kanaması şeklinde olur ve gittikçe pembeleşir, kahverengi lekelenmelere dönüşür ve 6 haftanın sonunda tamamen bitmesi beklenir.

Doğum Sonrası Kanamalar Neden Olur?

Bebeğin doğumundan sonra yeniden küçülmeye ve toparlanmaya başlayan rahmin belirli bir süre boyunca kanaması normaldir. Doğumun hemen ardından rahim kasılmaya devam ederek rahim damarlarını sıkıştırır ve bu sayede kanama zamanla durur.

Ne Kadar Sürer?

Doğumdan sonra görülen kanamaların 6 hafta kadar sürmesi beklenir. Sezaryen doğumların ardından bir miktar daha fazla kanama görülmesi normaldir.

Hangi Durumlarda Çok Fazla Olur?

Doğum sırasında ya da sonrasında meydana gelen bazı sorunlar nedeniyle rahim kaslarının doğru bir şekilde kasılamamasına ‘uterin atoni’ denilir ve aşırı kanamaların nedeni genellikle atonidir. Rahmin aşırı gerilmesine neden olan durumlar (çoğul gebelik, iri bebek, suyun fazla olması, çok hızlı veya çok uzun süren doğumlar, miyomlar vs) sebebiyle rahim kasılmaları düzenli bir şekilde gerçekleşemeyebilir ve bu durumda daha fazla kanama meydana gelebilir. Rahim içinde plasenta parçaları kalması durumunda da aşırı kanama görülebilir, böyle bir durumda kürtaj işlemi uygulanarak rahim içindeki fazla dokular temizlenebilir. Doğum sırasında çeşitli nedenlerle epizyotomi, forceps veya vakum işlemi uygulandıysa, perine bölgesinde ciddi yaralanmalar meydana gelmiş olabilir ve bu da ikincil kanamalara neden olarak kanama miktarını artırır. Pıhtılaşma bozukluklarına bağlı olarak da fazla miktarda doğum sonrası kanama görülebilir.

Tedavisi Nedir?

  • Rahmin sertleşmesini sağlamak için dışarıdan masaj uygulanabilir. Ebeniz veya doktorunuz nasıl yapılacağını size gösterebilir.
  • Doğumun hemen ardından çeşitli ilaçları verilerek rahim kasılmalarının düzene girmesi desteklenebilir.
  • Rahim içinde kalan parçalar için kürtaj işlemi uygulanabilir.
  • Vajinada ya da rahim ağzında oluşan yırtıklar varsa dikiş atılabilir.

 

Doğum Sonrası Kanamaları İçin Neler Yapılmalı?

  • Kanama miktarı dikkatle takip edilmeli, doktorun normal olacağını söylediği miktardan fazla kanama tespit edilirse hemen bir uzmana başvurulmalı.
  • Normal kanama devam ederken tampon kullanılmamalı, yoğun kanamalar için üretilmiş pedlerden kullanılmalı.
  • Vajinal hijyene özen gösterilmeli. Yoğun kanamanın olduğu günlerde enfeksiyon riski de artabileceğinden genital bölgenizi temiz tutmalısınız. Ancak vajina kanalını herhangi bir hijyen ürünü ile yıkamaktan kaçının, sadece bol ve ılık su kullanın.

Benzer Yazılar

Gebelik Kolestazı Nedir?
Gebelik Kolestazı Nedir?

Gebelik kolestazı, çok sık görülmemek ile birlikte anne adaylarında yaygın kaşıntı şikayetiyle ortaya çıkmaktadır.

Devamı

Yenidoğan Tarama Testleri Nedir?
Yenidoğan Tarama Testleri Nedir?

Yenidoğan tarama testleri yaşamın ilk evrelerinde istenilen belirtilerin verilmemesi ile bebeğe ilerde sıkıntılar yaşatmaması adına sağlık için yapılan tarama testleridir.

Devamı

Gebelikte Oruca Dikkat!
Gebelikte Oruca Dikkat!

Ramazan ayı ruhen ve bedenen arınma ayı olmakla birlikte yaz aylarında nefsin tutulması gereken süre 17 saatten fazladır. Bu süreye adaptasyon ilk günlerde gebe olmayan insanlar için dahi kolay olmazken gebelerin bu kadar uzun süre yemek yemeden, su içme

Devamı

Lohusalık Döneminde Anneler Nasıl Beslenmeli?
Lohusalık Döneminde Anneler Nasıl Beslenmeli?

Lohusalık döneminde anne sütünü arttıran besinler nelerdir?

Devamı

Emzirme Dönemi Hakkında Tüm Merak Edilenler!
Emzirme Dönemi Hakkında Tüm Merak Edilenler!

İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Ferda Erbay, anne adaylarına emzirme dönemi hakkında önemli bilgiler verdi!

Devamı

Yumurta Dondurma İşlemi Nedir?
Yumurta Dondurma İşlemi Nedir?

Kadınların yumurtalıklarından ultrasonografinin desteğiyle toplanan yumurtaların veya kadın üreme hücrelerinin laboratuvarda “kriyoprotektan” olarak isimlendirilen maddeler ile etkileşiminin ardından yavaş ya da hızlı dondurma işlemi görerek -196 derecede saklanması sürecini ifade eder

Devamı

Vajina Estetiğinde Bunlara Dikkat
Vajina Estetiğinde Bunlara Dikkat

Son dönemlerde estetik furyasında çeşitli uygulamalar artarken göze çarpan bir diğer estetik çeşidi de vajina estetiği oluyor.

Devamı

Kalp Hastalıklarının Gebelik Sürecine Etkileri
Kalp Hastalıklarının Gebelik Sürecine Etkileri

Gebelik sürecinde hızla büyüyen bebeğin ihtiyaçlarının karşılanması ve anne adayının doğum esnasındaki kan kaybına karşı direncinin artırılması amacıyla kalp ve dolaşım sisteminde bazı değişiklikler gözlemlenir

Devamı

Laparoskopik Cerrahi Konfor Değil İhtiyaç!
Laparoskopik Cerrahi Konfor Değil İhtiyaç!

Tıp alanındaki gelişmeler sayesinde klasik cerrahi uygulamaları yerini; daha küçük yara izi ve daha az ağrı ile sonuçlanan laparoskopik cerrahiye bıraktı.

Devamı