Bize Sorun

Aşağıdaki formu doldurarak bilgi talep edebilirsiniz.

7/24 Yanınızdayız

Çocuklarda Ateşlenme Neden Olur?

Çocuklarda Ateşlenme Neden Olur?

Çocuklarda Ateşlenme Neden Olur?

Çocuklarda ateşlenmede en çok gösterilen nedenlerden birisi enfeksiyonlardır. Bu enfeksiyonlara en sık rastlanan üst solunumda gerçekleşen enfeksiyonu örnek olarak gösterebiliriz. Üst solunum yolu enfeksiyonuna nazaran daha az görünen ve neden olan enfeksiyonları;

  1. İdrar yolu enfeksiyonları
  2. Zatüre
  3. İltihaplar
  4. Kızamık

olarak sıralayabiliriz. Enfeksiyonlar tedavi ettirilmeli mutlaka uzman bir hekime danışılmalı.

Ateşlenme Belirtileri Nelerdir?

Ateşlenme belirtileri gayet anlaşılabilecek türde belirtiler verir. Ateş yükselmesi ilk olarak çocuğu devamında ise aileyi de huzursuz edecektir. Yüksek ateşlenmelerde yemek yememe hissi, mide bulantısı ve baş ağrısı gibi belirtiler görebiliriz. Çok yüksek ateşlenmelerde zamanında müdahale yapılmadığı durumlarda havale ortaya çıkma riski vardır. Havale yaşayan çocukların tedavi işlemi yapıldıktan sonra okul başarısında eksilme görülmez. Ama yapılan araştırılmalara göre geçmişte yaşanan havale ileriki yaşlarda sara nöbeti riskini doğurabilir.

Ateş Neden Yükselir? Yükselmesinin Başka Nedenleri Var Mıdır?

Farklı farklı sebepler ve vücudun hassaslığına göre ateş yükselmesinin nedenleri örneklendirilebilir. Bu nedenlere ilk olarak bebeklerin diş çıkarması gibi gayet olağan bir nedeni gösterebiliriz. Bu sebep tamamen normal bir durumdur. Başka bir neden olarak ise viral enfeksiyonları gösterebiliriz. Bakteriler vücudun savunmasını ele geçirmeye çalışırlar. Bu sebeple vücut reaksiyon gösterir ve ateş yükselmesi gerçekleşir. Bunun daha açıklayıcı maddelemek gerekirse sinirlerin ısıya hassasiyeti olarak gösterebiliriz. Vücuttaki ısının artması ile kan akışı da hızlanır. Bununla birlikte hızlı nefes alıp verme eklemlerde hassasiyet ve terleme oluşur.

Ateş Yükselmesi Çocuğuma Ne Gibi Zararlar Verebilir?

Çocuğunuzda daha önce havali gibi bir rahatsızlık olgusu var ise, evde yapılan tedavilere yanıt vermiyorsa, davranışta zorlanma var ise; uyuyamama, yemek yiyeme, ağlama gibi ve ateşinde ani yükselmeler var ise beyin hücrelerine eksi yönde risk faktörleri doğurabilir. Mutlaka zamanında uzman bir hekime muayene ettiriniz.

Ateşi Nasıl Sıralandırabiliriz?

Normal ateş 37, hafif ateş 38-38.5 arası ve yüksek ateşi de 40 derece üzeri olarak tanımlayabiliriz.

Çocuğumun Ateşi Yükseldi Ne Yapmam Gerekir?

Öncelikle sakin kalmanız gerekir. Endişeye kapılıp çocuğunuzun durumunu ağırlaştırmamalısınız. Ateşli olan çocuğunuzun ellerini ve eklem yerlerine ıslak bezlerle tedavi yapabilirsiniz. Çocuğunuz o durumda üşüme hissine girebilir. Üşümemesi için sıkı giysiler giyindirmekten kaçınınız. Odanın ısısını da yükseltmemelisiniz. Çocuğunuzun vücut ısısı düşmezse mutlaka hekime başvurun.

Benzer Yazılar

Anne Sütü Bebeklerde Koronavirüse Karşı Koruyucu Kalkan
Anne Sütü Bebeklerde Koronavirüse Karşı Koruyucu Kalkan

Anne Sütünün Bebeklerde Koronavirüse Karşı Koruyucu Etkisi Olduğunu Biliyor Musunuz? Son zamanlarda birçok annenin, gerek Covid-19 geçirmiş olsun, gerekse aşı olmuş olsun; kaygıları, “Bebeğimi emzirmeli miyim? Yoksa emzirmemeliyim mi?” olmaktadır.

Devamı

Bebekler Diş Çıkarma Döneminde Nasıl Rahatlatılabilir?
Bebekler Diş Çıkarma Döneminde Nasıl Rahatlatılabilir?

Sağlıklı bir bebekte, diş çıkarma dönemi ortalama 6-7 aylıkken başlar, ancak bu süreç bebekten bebeğe değişkenlik gösterir.

Devamı

Sütüm Gelmiyor Diye Hemen Mamaya Başlamayın!
Sütüm Gelmiyor Diye Hemen Mamaya Başlamayın!

Sütüm gelmiyor endişesiyle hemen mamaya başlamak doğru değil.

Devamı

Çocukları Tehdit Eden Yaz İshallerine Karşı Korunma Önerileri
Çocukları Tehdit Eden Yaz İshallerine Karşı Korunma Önerileri

İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Özgür Güncan, çocukları tehdit eden yaz ishallerine karşı korunma yöntemlerini anlattı.

Devamı

Çocuk Alerjisinde Erken Teşhisin Önemi
Çocuk Alerjisinde Erken Teşhisin Önemi

Alerji, aslında zararlı olmayan bazı durumlara veya maddelere kimi bünyelerin gösterdiği aşırı tepki durumudur.

Devamı

Öğrenme Güçlüğü Nedir?
Öğrenme Güçlüğü Nedir?

Öğrenme güçlüğü; dinleme, konuşma, okuma, yazma ve mantık yürütme gibi yeteneklerin gösterilmesinde zorluk çekilmesi durumudur. Bunun yanı sıra; kişinin bilgi depolama, işleme ve üretme alanlarındaki başarısını da olumsuz yönde etkiler.

Devamı

Bebeklik İtibariyle Önerilen Testler Nelerdir?
Bebeklik İtibariyle Önerilen Testler Nelerdir?

Düzenli yapılan tetkikler sayesinde pek çok önlenebilir hastalık tespit edilerek, kişinin daha sağlıklı bir yaşam sürmesi sağlanabiliyor.

Devamı

Rota Virüsü Nedir?
Rota Virüsü Nedir?

Rota virüsü; özellikle 2 yaş altında bulunan çocukların bağırsaklarında iltihaba neden olan bir virüstür. Dünya genelinde 5 yaş altında olan her çocuk, en az 1 defa bu hastalığı geçirmektedir.

Devamı

Yüksek Ateş Periyodik Ateş Sendromuna Neden Olabilir!
Yüksek Ateş Periyodik Ateş Sendromuna Neden Olabilir!

Periyodik ateş sendromu sıklıkla 2 yaş ile 5 yaş aralığındaki çocuklarda görülür. Genel olarak çok yüksek ateş (41 dereceye ulaşan ateş), faranjit, ağız içerisinde çıkan aftlar, boyunda oluşan şişlik hastalarda görülebilir.

Devamı

Topuk Kanı Taraması Nedir?
Topuk Kanı Taraması Nedir?

Yeni doğan bebeğin topuğundan alınan birkaç damla kan, doğumsal hastalıkların araştırılmasına yardımcı olur. Bu test topuk kanı taraması olarak bilinir.

Devamı