Bize Sorun

Aşağıdaki formu doldurarak bilgi talep edebilirsiniz.

7/24 Yanınızdayız

Çocuk ve Ergenlerde En Sık Görülen Yeme Bozukları Nelerdir?

Çocuk ve Ergenlerde En Sık Görülen Yeme Bozukları Nelerdir?

Çağımızda, sanayi ve teknolojinin günden güne gelişmesi birlikte birçok hazır gıdaya ulaşım kolaylaşmış, küçük yaşlarda başlayan beslenme bozukluğuna bağlı obezite ve diğer yeme bozukluklarının görülmesi artmıştır. Telefon, bilgisayar başında çok fazla hareketsiz kalma, obezite gibi yeme bozukluklarını tetiklerken bir de çocuk ve ergenlerde yemeyi etkileyen psikolojik durumlar vardır. Genellikle midesinde herhangi bir problem olmayan çocuklarda, bunun nedeni psikolojik olarak karşımıza çıkmaktadır.

En sık görülen yeme bozukları hangileri?

Yeme bozuklukları, çocukluk ve ergenlik döneminde ortaya çıkan psikolojik bir rahatsızlıktır. Burada yemek yemeyi severek obeziteye doğru giden çocuklardan veya tam tersi yemek yemeyi reddeden çocuklardan bahsedebiliriz. Anoreksiya nervoza ve bulumia nervoza, en sık karşılaşılan yeme bozukluklarıdır. Bu hastalıklarda erken tanı ve tedavi oldukça önemlidir.

Anoreksiya nervoza nedir?

Anoreksiya nervoza, son yıllarda sıkça rastlanan ve ölüme kadar varan ciddi sonuçlara sebep olan bir hastalıktır. Yavaş ilerleyen bir hastalıktır. Genellikle ergenlerde kiloyu sık sık takip etme, hızlı kilo verme ve diyet yapma gibi süreçlerle başlar. Bu durum genellikle; gençler arasında popüler olma veya örnek alınman kişiye benzeme isteği ya da fiziksel anlamda spor veya bale yaparak kiloyu kontrol etmek istemekle başlamaktadır. Anoreksiya çoğunlukla altta yatan bir psikolojik rahatsızlıkla birlikte nükseder. Genellikle takıntı hastalığı olan gençler kendilerini; mutsuz veya yetersiz hissettiklerinde ya da beğenmediklerinde kilo verme eğilimine yönelebilirler. Bazı kız çocukları bu konuda anneyi kendisine rol model alabilir. Anne sürekli kilo vermek istiyorsa veya fitse çocuk da onun gibi olmak isteyebilir. Şu anda çocuk ve gençlerimizin sıkça kullandığı sosyal medya kanalları da, gençleri zayıf olmaya doğru yöneltmektedir. Çocuklukta ise bu dönem; zayıf oyuncak bebekleri ve çizgi film kahramanlarını örnek almak ile beraber başlayabilir. Bu süreç, uzun süren bir süreçtir. Ailelerin bu konuda çocuklarını yakından takip etmeleri gerekir. Uzman bir çocuk ve ergen psikologu desteği gereklidir. Kilo kaybı fazla olduğundaysa, hastane yatışı mutlaka gereklidir.

Bulumia nervoza nedir?

Bulumiada da anoreksiyadaki gibi, kilo almak veya vücut şeklini bozmak istememe endişesi vardır. Kişiler, bedenlerine karşı aşırı hassaslardır. Ancak bulumialı kişiler, anoreksiyada olduğu gibi yemek yeme kısıtlamamasına gitmezler. Yemeklerini tıkınma şeklinde yiyerek, sonra yedikleri için pişmanlık duyarlar ve bu durumu düzeltmek isterler. Bunun için ise genellikle kusma yoluna giderler. Bazı kişilerde müshil alma veya aşırı egzersiz yapma durumları da gözükebilmektedir. Çocuklarda 13-14 yaşlarından önce pek görülmektedir. Altta yatan psikolojik bir neden mutlaka vardır. Bir psikolog veya psikiyatrist desteği şarttır.

Benzer Yazılar

Yenidoğan Testis Torsiyonuna Dikkat!
Yenidoğan Testis Torsiyonuna Dikkat!

Testisler anne karnında gelişirken böbrek bölgesinde oluşur. Testisin damar ve sinirleri böbrek bölgesinden gelir. Yani uzun bir sap ile aşağıya iner. Bu yerleşme tam anlamıyla olmayabilir. Herhangi bir yerde takılı kalır.

Devamı

Çocuk Alerjisinde Erken Teşhisin Önemi
Çocuk Alerjisinde Erken Teşhisin Önemi

Alerji, aslında zararlı olmayan bazı durumlara veya maddelere kimi bünyelerin gösterdiği aşırı tepki durumudur.

Devamı

Anne Sütü Bebeklerde Koronavirüse Karşı Koruyucu Kalkan
Anne Sütü Bebeklerde Koronavirüse Karşı Koruyucu Kalkan

Anne Sütünün Bebeklerde Koronavirüse Karşı Koruyucu Etkisi Olduğunu Biliyor Musunuz? Son zamanlarda birçok annenin, gerek Covid-19 geçirmiş olsun, gerekse aşı olmuş olsun; kaygıları, “Bebeğimi emzirmeli miyim? Yoksa emzirmemeliyim mi?” olmaktadır.

Devamı

Olumsuz Ebeveyn Tutumları Çocuklarda Psikolojik Sorunlara Neden Olur!
Olumsuz Ebeveyn Tutumları Çocuklarda Psikolojik Sorunlara Neden Olur!

Çocuğun istenmeyen davranışı karşısında bağırmak, o an için doğru ve tek çözüm gibi görünüyor olsa da, sonrasında çocukta olumsuz sonuçlar doğurabilir.

Devamı

PFAPA Sendromu Nedir?
PFAPA Sendromu Nedir?

PFAPA sendromuna etki eden faktörlerin kaynağı bilinmemektedir. Ailesel vakalar tanımlanmış olup, bugüne dek genetik bir nedene rastlanılmamıştır.

Devamı

Lenf Hastalıkları Nelerdir?
Lenf Hastalıkları Nelerdir?

Lenf sistemi; lenf damarları, lenf bezleri, lenf sıvısı ve lenf hücrelerinden oluşan, doku ve organları kapsayan bir ağdır. Lenf sistemi; vücudun toksinlerden, atıklardan ve diğer zararlı materyallerden arınmasına yardımcı olur.

Devamı

Bademciği Aldırmak Vücutta Herhangi Bir Soruna Neden Olur Mu?
Bademciği Aldırmak Vücutta Herhangi Bir Soruna Neden Olur Mu?

Bademcikler, vücudun bağışıklık sisteminin en önemli parçalarıdır.

Devamı

Çocuğunuzda İştahsızlık Varsa Dikkat!
Çocuğunuzda İştahsızlık Varsa Dikkat!

Çocuklarda sık sık görülen problemlerden biri iştahsızlıktır

Devamı

Bebekler Diş Çıkarma Döneminde Nasıl Rahatlatılabilir?
Bebekler Diş Çıkarma Döneminde Nasıl Rahatlatılabilir?

Sağlıklı bir bebekte, diş çıkarma dönemi ortalama 6-7 aylıkken başlar, ancak bu süreç bebekten bebeğe değişkenlik gösterir.

Devamı

Suçiçeği Nedir?
Suçiçeği Nedir?

Suçiçeği genellikle bir çocukluk çağında görülen ve varicella zoster virüsünün (VZV) sebep olduğu, vücutta kaşıntılı..

Devamı