Bize Sorun

Aşağıdaki formu doldurarak bilgi talep edebilirsiniz.

7/24 Yanınızdayız

B12 Vitaminin Faydaları ve Eksikliğinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

B12 Vitaminin Faydaları ve Eksikliğinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

B12 vitamini nedir?

B12 vitamini B vitaminleri gibi suda çözünen bir vitamindir. Merkezi sinir sisteminin etkin faaliyet göstermesi için B12 vitaminine ihtiyaç duyulur içerisinde kobalt bulunan vücudumuzda önemli vitaminlerden biridir. B12 vitamininin vücudunuz için yararlı etkileri vardır. Depolanma miktarı düşük olan B12 vitamini günlük olarak alınması önerilen, hayvansal kaynaklı gıdalarda da bulunan bir vitamindir. Vücudumuzda sentezlenme miktarı kalın bağırsak ve ince bağırsakta az olan b12 vitamini yüksek derecede ısıya maruz kaldığında etkisini yitirir.

B12 vitamini eksikliği belirtileri nelerdir?

Unutkanlık, saç dökülmesi, yorgunluk, halsizlik, kalp çarpıntısı, güçsüzlük, üşüme, dikkat eksikliği, depresyon ve aşırı sinirlilik hali, cilt kuruluğu, uzuvlarda uyuşmalar, pürüzsüz dil, kilo kayıpları ve ağız yaraları B12 vitamini eksikliği belirtilerindendir.

B12 eksikliği nedenleri nelerdir?

B12 vitamini eksikliğinin en önemli nedeni; beslenme sorunudur. Vegan veya vejeteryan diyet uygulanması, B12 vitamini yönünden zengin besinlerin tüketilmemesi, alerjilerinden dolayı B12 açısından zengin besinlerin tüketilememesi gibi beslenme problemleri B12 vitamin eksikliğinin en önemli nedenlerinden biridir. Bu nedenlerin yanında;

·       Kullanılan bazı ilaçlar

·       İlerleyen yaş

·       Hamilelik

gibi nedenler de b12 vitamini eksikliğine yol açmaktadır.

B12 vitamini nelerde bulunur?

Besinlerle günlük olarak 2.4mcg miktarında B12 vitamini alınması önerilir. Sağlıklı bir insanda kandaki B12 miktarı 150 pg/ml civarındadır. Bu miktar 80 pg/ml altına düştüğünde B12 yetersizliğinden söz edilebilir. Yetersizlik söz konusu olduğunda B12 açısından zengin gıdaların tüketilmesi önerilir. B12 vitamini hayvansal kaynaklı besinlerde bulunur:

·       Süt ve süt ürünleri

·       Yumurta

·       Ciğer

·       Kabuklu deniz ürünleri

·       Balık

·       Kırmızı et

B12 vitamini eksikliği tedavisi

B12 yetersizliği tedavisi için öncelikle yetersizliğin nedeni tespit edilmelidir. Nedeni eğer beslenme bozukluklarından kaynaklı ise ki bu durum çok yaygındır. B12 vitamin hapı önerilir.  Ancak B12 vitaminin emilimine bağlı olarak yetersizlik söz konusu ise hap kullanmanın tedaviye herhangi bir katkısı yoktur. Emilim problemlerine bağlı olarak gelişen yetersizlik durumunda iğne ile vitamin B12 takviyesi yapılması gerekmektedir. B12 eksikliği tedavisi, güçlü B12 hapları ya da B12 vitamin iğnesi ile kısa sürede tedavi edilebilir. Kolay tedavi edilebilir olan B12 eksikliğinin giderilmesi insanların yaşam kalitesini yükseltmektedir. B12 vitamin eksikliği tedavi edilerek giderilmediğinde dönüşü olmayan nörolojik hastalıklar ortaya çıkabilir.

Benzer Yazılar

Salgın Kadar Yaygın Bir Hastalık: Diyabet!
Salgın Kadar Yaygın Bir Hastalık: Diyabet!

Diyabet bulaşıcı bir hastalık değildir ancak son yıllarda, Dünyada bir salgın hastalık kadar yaygın görülmektedir.

Devamı

Göbek Yağlanmasına Etki Eden Faktörler
Göbek Yağlanmasına Etki Eden Faktörler

Son zamanlarda göbek bölgesinde meydana gelen yağlanma, önemli bir sorun olmaya başlamıştır. Lokal; yani bölgesel olarak tabir ettiğimiz bu yağlanma şikayeti, zayıf kadınların bile problemidir. Bu duruma neden olan faktörler arasında yüksek içerikli şekerli yiyecekler, hareketsizlik ve insülin dengesizliği yer almaktadır.

Devamı

17 Nisan Dünya Hemofili Günü
17 Nisan Dünya Hemofili Günü

17 Nisan Dünya Hemofili Hakkında sık sorulan Soruları İç Hastalıkları Uzmanı Yard. Doç. Dr. Irmak Sayın Alan Cevapladı: Hemofili nedir?

Devamı

Salmonella Nedir?
Salmonella Nedir?

Salmonella, insanlarda şiddetli ishal ve ateşe sebebiyet veren oldukça zararlı bir bakteridir.

Devamı

Kansızlık Belirti Vermiyor Ama Toprak ve Buz Yeme Hissi Varsa…
Kansızlık Belirti Vermiyor Ama Toprak ve Buz Yeme Hissi Varsa…

Kan, yapısında pek çok farklı hücreyi içerir. Sayısı diğerlerine göre daha fazla

Devamı

Kusma Neden Olur?
Kusma Neden Olur?

Kusmanın kaynağı aslında mide değil, beynin gönderdiği sinyallerdir. Kusmanın; vücudun yabancı maddelerden kurtulmak istemesi sonucunda yaptığı savunma mekanizması olduğunu söyleyebiliriz.

Devamı

Günümüzün En Yaygın Hastalığı Diyabet
Günümüzün En Yaygın Hastalığı Diyabet

Günümüzün en yaygın kronik hastalıklar arasında yer alan halk arasında bilinen adıyla şeker hastalığı, değişen yaşam alışkanlıklarıyla birlikte, her geçen gün artıyor.

Devamı

Mucizevi Güç: Su!
Mucizevi Güç: Su!

Suyun yaşamımızdaki katkısı büyük. Öyle ki; su olmadan organlarımızın çalışabilmesi ve yaşamımızı devam ettirmemiz mümkün değil! Su, bizim vazgeçilmez yaşam gücümüz. Vücudumuzun yaklaşık yüzde 60’ını oluşturuyor ve her şeyin problemsiz bir şekilde çalışmasını sağlıyor.

Devamı

Vücuttan Gaz Çıkarmak Önlenebilir Bir Davranış mıdır?
Vücuttan Gaz Çıkarmak Önlenebilir Bir Davranış mıdır?

Gaz çıkarma, aşırı havanın vücuttan çıkarılmasına denilmektedir. Herkeste olabilen doğal bir vücut tepkisidir. Ancak gaz çıkarma, toplum içerisinde kaba bir davranış kabul edildiği için kişileri zor durumda bırakabilir veya kişiyi alay konusu yapabilir.

Devamı

Büyüme Hormonunun Fazla Salgılanması Akromegaliye Neden Oluyor
Büyüme Hormonunun Fazla Salgılanması Akromegaliye Neden Oluyor

Akromegali, beynin tabanında yer alan hipofiz bezinin ön lobundan çok miktarda büyüme hormonun salgılanmasına bağlı olarak gelişir. Nadir bir hastalık olup, tedavi edilmemesi durumunda; iç organlarda ciddi sorunlara yol açabilecek etkilere neden olabilir.

Devamı