Bize Sorun

Aşağıdaki formu doldurarak bilgi talep edebilirsiniz.

7/24 Yanınızdayız

AMH Nedir?

AMH Nedir?

Kısaca AMH olarak bilinen Anti Müllerian Hormonu kadınlardaki yumurtalık rezervinin kalitesini gösteren bir hormondur. AMH, kadınlardaki doğurganlık seviyesini gösteren hormon olmasının yanında anne karnındaki bebeğin cinsiyetini de belirler. Bu nedenle hem kadınlarda hem de erkeklerde bulunmaktadır.

Kadınlık organlarının yer aldığı alana müller kanalı adı verilir. Anne rahminde gelişen fetüs erkekse, testislerinden bulunan hücreler, hormon salgılayarak bu kanalın gelişmesini engeller. Fetüsün dişi olması durumunda ise müller kanalının gelişmesini baskılayan bir hormon oluşmadığı için müller gelişimi devam eder ve dişilik organları oluşur.

Vücutta doğuştan itibaren salgılanmaya başlayan AMH kadınların yaşam döngüsündeki yaş aralıkları ile değişkenlik gösterir. Menopoz dönemine kadar azalarak salgılanmaya devam eder.

Bebek sahibi olmayı düşünen kadınlar için önemli bir parametre değeri taşıyan AMH, kadın vücudundaki olgunlaşmaya başlayan yumurta keselerinde gelişen hücrelere bağlı olarak salgılanan bir hormondur.

 

  • AMH Testi Nedir?

Kısırlık endişeyle doktora başvuran kadınlara E2, FSH ve AMH testleri uygulanır. E2 ve FSH testi yumurta rezervi ve menopoz konusunda fikir verir. Bu testlerin âdetin 3. günü yapılması gerekmektedir. 

AMH testi de diğerleri gibi yumurta rezervi ve menopoz konusunda bilgi vermektedir Uygulanabilirliği diğerlerinin aksine sadece adet dönemiyle kısıtlı değildir. Herhangi bir zaman diliminde uygulanabilir ancak pek çok doktor tarafından adet döneminde uygulanması önerilir. Sonuçları güvenilirdir. Kadının doğurganlığı hakkında detaylı bilgiler verir. Bu da infertilite tedavisi için önemli bir yol gösterici olmasını sağlar. Kan alma yoluyla gerçekleştirilir.

 

  • AMH Testi Neden Yaptırılır?

Yapılan araştırmalarda Anti-Müllerian değerinin kadının yumurtalık rezervini en doğru gösteren testlerden biri olduğu sonucuna varılmıştır.

İnfertilite tedavisi alanındaki yeni gelişmelerle birlikte AMH testi, pratikliği ve güvenilirliği sayesinde FSH testinin yerine geçmeye başlamıştır. Anti-Müllerian Hormon Testi, FSM ile kıyaslandığında daha doğru sonuçlar sunduğu için kısırlık tedavisi planlamasında için en sık başvurulan referanslardan biri haline gelmiştir.

 

  • AMH Değeri Kaç Olmalıdır?

Kadınlarda genel olarak kabul edilmiş AMH referans değeri 1-3 ng/dl arasındadır. Test sonucunda AMH değerinin 4 ng/ml ve üzerinde olması yüksek kabul edilir. AMH, 1.5 ila 3 ng/ml aralığında ise normal AMH, 1 ng/ml ve altındaki Anti-müller değeri ise düşük yumurta rezervi olduğunu göstermektedir.

 

  • AMH Değerini Korumak İçin Ne Yapılmalıdır?

AMH hormonu yumurta rezervlerinin son durumunu gösteren bir hormondur. Kadınlarda yaşın ilerlemesiyle birlikte yumurta sayısı da azalır. Yumurta rezervinin azalması geri döndürülemez bir süreçtir ve düşük sevilerde seyreden AHM seviyesi kişinin menopoza doğru ilerlediğini göstermektedir. Kadının içinde bulunduğu yaş göz önüne alınarak erken menopoza girip girmeyeceği tespit edilebilir.

AMH yüksekliği ise yaygın olarak fazla yumurtalık rezervine neden olan polikistik over sendromuna sahip kişilerde görülür.

AMH düşüklüğünün henüz kanıtlanmış bir tedavisi yoktur. Düşük AMH değeri, çocuk sahibi olmayı planlayan kadınların acele etmelerini gösteren bir işarettir.

AMH düşüklüğünün tedavisi olmasa da kişiye özel infertilite tedavisi planlanarak gebelik şansı yakalanabilmektedir. Bu tarz durumlarda yumurta dondurma işlemi alternatif bir çözüm olarak değerlendirilebilir.  

Kısırlık tedavisinde önemli bir yer tutan AMH testi ve sonuçları hakkında bilgi almak için hekiminizle iletişime geçebilirsiniz.

Benzer Yazılar

Yumurtalık Kisti Nedir?
Yumurtalık Kisti Nedir?

Yumurtalık kistleri birçok kadında karşılaşılabilen bir durumdur.

Devamı

Gebelik Döneminde Ağrı Kesici Kullanımına Dikkat
Gebelik Döneminde Ağrı Kesici Kullanımına Dikkat

Annenin içgüdüsel olarak çocuğunu koruyup kollaması, gebe kalındığı anda başlayıp hayat boyu devam eder. Bebek ana rahmine düştüğü andan itibaren bütün ihtiyaçlarını plasenta ve göbek kordonu yolu ile annesinden karşılar.

Devamı

Dış Gebelik Nedir?
Dış Gebelik Nedir?

Beta-HCG hormonu seviyesinden yararlanılarak kan ve idrar incelemesi ile yapılan testler, hamilelik hakkında kesin bilgi verse de bu gebeliğin sağlıklı bir şekilde ilerlediği anlamına gelmez.

Devamı

Şiddetli Regl Sancıları Farklı Hastalıkların Habercisi Olabilir!
Şiddetli Regl Sancıları Farklı Hastalıkların Habercisi Olabilir!

Adet ağrısı, kramp tarzında, bele ve kasıklara, bazen de bacaklara vurabilen şiddetli bir ağrıdır.

Devamı

Kızlık Zarı Dikimi
Kızlık Zarı Dikimi

Kızlık zarı dikimi, bekaretini kaybetmiş kadınların tekrar ilişkiye girdiklerinde kanama olması açısından yapılan bir ameliyattır.

Devamı

Derin Endometriozis Nedir?
Derin Endometriozis Nedir?

Endometriozis, genç kadınlarda görülen iyi huylu fakat çoğunlukla ağrılı kronik bir hastalıktır. Hastalık ağır vücutsal ve ruhsal problemler yaratmasına ve miyomlardan sonra, kadınlarda en sık görülen iyi huylu hastalık olmasına rağmen genelde hafife alınmaktadır.

Devamı

Normal Doğum ve Sezaryen Doğum Arasındaki Fark
Normal Doğum ve Sezaryen Doğum Arasındaki Fark

Cerrahi müdahale olmadan bebeğin dünyaya gelmesidir. Bebeğin yaklaşık dünyaya gelmesi 14 saat sürmektedir.

Devamı

Cinsel Ağrı Bozuklukları Nelerdir?
Cinsel Ağrı Bozuklukları Nelerdir?

Cinsel Ağrı Bozuklukları Nelerdir?

Devamı

Vajinal Enfeksiyonlardan Korunmak İçin 5 Öneri
Vajinal Enfeksiyonlardan Korunmak İçin 5 Öneri

Genital bölgedeki kuruluk ve temizlik enfeksiyonu önlemek yolunda yardımcı olacaktır.

Devamı

Hamilelikte Magnezyum Eksikliğine Dikkat!
Hamilelikte Magnezyum Eksikliğine Dikkat!

Hamilelik döneminde, vücudun ihtiyacının arttığı minerallerden birisi de kuşkusuz ki magnezyumdur!

Devamı