Ağız Alerjisi Nedir?
Ağız Alerjisi Nedir?
Şeftalinin tüyleri, kiraza dokunamama, kavun tüketmeyle beraber gelen kaşıntı hissi… Bütün bunların nedeni besinlere karşı duyduğunuz hassasiyet dolayısıyla gelişen alerji olabilir. Ağız alerjisi dediğimiz ve halk arasında sık görünen bu alerji, birçok önemli sağlık sorununa yol açabiliyor.
Polen alerji sendromu; saman nezlesi olan kişilerde çeşitli meyve ve sebzeye karşı ağız içinde alerji gelişmesi olarak bilinir. Huş ağacı ya da ot polenlerine karşı alerjisi mevcut hastaların hemen hemen %40’ında rastlanmıştır. Polenlerdeki alerjenler ile bazı gıdalardaki alerjenlerin benzeşmesi, en önemli sebebidir. Çoğunlukla, yaşı büyük çocuk ve yetişkin bireylerde görülür.
Ağız alerjisinin belirtileri nelerdir?
Dudak, ağız ve boğaz bölgesinde yanma ile kaşıntı; her iki gözde sulanma ve kaşıntı; hapışırık ve buna ek olarak burun akıntısı şikayetleri vardır. İlerleyen seviyelere gelmesi durumunda kurdeşen gelişmesi söz konusu olabilir. Nadiren kusma, ishal ve astım belirtileri de gelişebilir. Bazı kişilerde kendisini rahatsız eden meyveyi soyma, hatta o meyveye dokunma bile kaşıntı, döküntü ve şişme gibi belirtilere neden olabilir. Çoğu zaman belirtiler, ilgili besin ile temastan hemen sonra gözlemlenir, çok nadir olmakla beraber bir saati aştığı zamanlar da olabilir. Herhangi bir mevsimde görülüyor olsa da, polen mevsimiyle en kötü hali almaya başlar. Bu rahatsızlığın gelişimindeki en önemli faktör çiğ besinlerdir. Çünkü, çiğ besinler pişirildikleri zaman alerjiye yol açan proteinlerin genellikle etkilerini yitiriyor olmasıdır. Fındığın bunun dışında olduğu unutulmamalıdır. Çünkü fındık, pişirilse bile bu belirtilere neden olabilir.s
Alerjiye neden olan besinler
- Huş ağacına alerjisi: Kivi, elma, armut, şeftali, nektarin, kayısı, kiraz, erik, kereviz, havuç, maydanoz, patates, domates, biber, mercimek, fasulye, kişniş, rezene, erik, fındık, fıstık, badem ve ay çekirdeği.
- Çimen poleni alerjisi: Kavun, karpuz, kivi, portakal ve domates.
- Pelin otu alerjisi: Kereviz, havuç, kavun, karpuz ve elma ile oral alerji sendromu ortaya çıkabilir.
Ağız alerjisi tanısı
Ağız alerjisine tanı konmasındaki en önemli nokta; daha önce o besin yendiğinde belirti oluşup oluşmadığıdır. Deri testleri ve kan tetkikleri, tanı koymaya yardımcı olan unsurlardır. Birçok hastada semptomlar hafiftir, genellikle de ilerlemez.
Ağız alerjisi tedavisi
Günümüzde bu duruma engel olacak bir tedavi yöntemi yoktur. Alerji duyulan besinden kaçmak veya pişmiş olarak tüketmek alınabilecek en önemli tedbirdir. Bazen ise meyvelerin kabuklarını soymak işe yarayabilir.
Benzer Yazılar
Birçok hastalığın tedavisinde kullanılan kortizon, böbreküstü bezlerinde üretilen oldukça önemli bir hormondur. Vücuda birçok faydası olan ve ilaçlara da katılan kortizon, fazla kullanıldığında veya üretildiğinde ise pek çok ciddi hastalığa sebep olabilir.
Besin alerjisini yönetmek zaten bir stres konusuyken, COVID 19 hastalığı bunu daha da artırmaktadır.
İlaç alerjisi, bağışıklık sisteminizin bir ilaca verdiği anormal tepkilerdir. Reçetesiz satılan, reçeteli veya bitkisel olan herhangi bir ilaç, eğer ilaçlara karşı alerjimiz var ise tepkimeye neden olacaktır. Bununla birlikte, bazı ilaçlarda ilaç alerjisi daha olasıdır.
Sezeryan Doğan Bebeklerde Alerji ve Astım Riski Daha Mı Fazla?
Bebeklerin cildi biz yetişkinlerden çok daha farklıdır.
u nedenle koronavirüsler, astım ataklarına neden olabilir.
Birçok çocuk kış aylarının belli bir dönemini hastalanarak geçiriyor.