Nörojen Mesane Nedir?

Nörojen Mesane Nedir?

Nörojen mesane nedir?

Mesanenin yani idrar torbasının, normal fonksiyonu, idrarı düşük basınçta depolamak ve işeme hissi oluştuğunda, isteğe bağlı olarak kontrollü bir şekilde boşaltmaktır. Sinir sistemindeki bir bölümde, travma, enfeksiyon, ameliyat, doğumsal vb. nedenlerle meydana gelen bir hasar nedeniyle normal mesane fonksiyonunun kaybına ise nörojen mesane denir. İdrar boşaltamama nedeni, sinir hasarına bağlı olarak gelişen mesane kasında kasılamama (felç) ya da mesane kasının işeme esnasında kasılırken büzüklerin gevşeyeceği yerde, onların da kasılması ve idrarın atılacağı yolun açılamaması bilakis daha da kapanmasıdır.

Nörojen mesane belirtileri nelerdir?

Kadınlarda erkeklere oranla daha fazla görülen aktif mesane sorunu, sosyal yaşamı olumsuz etkilediği gibi psikolojik sorunlara da neden olabiliyor. Belirtiler genellikle her hastada aynı şikayetlerden oluşmaktadır. Hastalar, sık tuvalete gitme, idrarda yanma şikayetleri ile hekimlere başvururlar ve kişilerde, istekleri olmadıkları halde idrara çıkma durumu yaşanır. İdrara çıkarken yanma hissedilir. İdrara çıkarken yanma hissi acı verecek boyuta ulaşabilir. Nörojen mesaneli hastalarda idrar yapma fonksiyonlarındaki bozukluk ve idrarını tam boşaltamama nedeniyle idrar yollarında taş oluşma riski artar. Nörojen mesane hastalığında hastaların gece mesanelerinin boş kalması önemlidir. Mesane ve alt idrar yolu enfeksiyonlarında da sık idrara çıkma görülen bir belirtidir. Şeker hastalığının da en sık görülen belirtilerinden biri idrarını sık yapmaya gitmektir.

Nörojen mesane tedavisi süreci

Nörojen mesane hastalığında belirli inceleme ve muayene yöntemleri vardır. Nörojen mesanede meydana gelen hasarın nerede olduğu, ne zaman oluştuğu, derecesine bağlı olarak farklı özelliklerde tedavi yöntemleri uygulanır. Tedavi süresinde öncelikli olarak hastanın yaşam şekli gözden geçirilir. Hayat tarzı ile doğrudan bağlantılı olan hastalık, pelvik kaslarını doğru kontrol etmek için yapılan egzersizler ile desteklenir. Kas eğitimi oldukça önemlidir. Tedavide amaç sık ve aşırı şekilde istek dışı kasılan mesane kaslarının düzene sokulmasıdır. Nörojenik mesanenin alternatif tedavi yöntemleri içinde akupunktur da yer almaktadır. Botoks tedavisi, cerrahi müdahale ve kas eğitimi dışında ilaç tedavisi de uygulanacak kombinasyonlarda önemli ve büyük ölçüde rol oynar. İdrar yolu enfeksiyonlarının önlenmesi için antibiyotik tedavisi uygulanabilir. Yeterli su tüketiminin yanı sıra sigara gibi zararlı maddeler tüketilmemelidir. Aynı zamanda kafein içeren içeceklerin ve bazı gıdaların tüketilmemesine özen gösterilmelidir. Bunun için kişilerin doktorların önereceği şekilde beslenmesi gerekmektedir.

Son zamanlarda uygulanan teknolojik tedavi yöntemlerinden biri olan sakral stimülasyon yani mesane pili nörojen mesane tedavisinde oldukça etkili bir tedavi yöntemidir. Mesaneye giden sinirlerin üzerine yerleştirilen bir elektrot aracılığıyla uygunsuz sinyallerin düzenlenmesi mantığına dayanan bu tedavi türü nörojen mesane tedavisinde oldukça etkilidir. Konu hakkında daha ayrıntılı bilgi için Nöromodülasyon Merkezimiz ile iletişime geçebilirsiniz.

Benzer Yazılar

Distoni Hastaları Beyin Pili Uygulaması ile Rahat Ediyor!
Distoni Hastaları Beyin Pili Uygulaması ile Rahat Ediyor!

Şiddetli kasılma ve istemsiz hareketlerle seyreden distoni hastalığı, beyinde oluşan yanlış sinyallerin engellenememesi sonucunda, vücudun belirli bir bölgesinde ya da yaygın bir biçimde oluşan istemsiz kas kasılmalarının oluşmasıdır.

Devamı

Omurilik Pili Tedavisi Nedir?
Omurilik Pili Tedavisi Nedir?

Halk arasında omurilik pili olarak bilinen spinal kord stimülasyonu tedavisi, omurilik zarının üzerine konulan bir elektrot (elektrik kablosu) aracılığıyla uygulanan elektrik akımının ağrının hissedilmesini engellemesi mantığına dayanmaktadır.

Devamı

Gaita Kaçırma (İnkontinans) Nedir?
Gaita Kaçırma (İnkontinans) Nedir?

Boşaltım, insanın temel fizyolojik gereksinimlerinden biridir. Besinlerin sindirilmesi sonucu oluşan ve sindirim kanalıyla atılan atık maddeler halk arasında büyük abdest, dışkı, kaka (gaita) olarak adlandırılır.

Devamı

Parkinson Hastalığı Nedir? Belirtileri Nelerdir?
Parkinson Hastalığı Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Parkinson hastalığı olan kişilerin yakınları için hastalık hakkında bilgi sahibi olmak oldukça önemli bir konudur.

Devamı

Sinir Sisteminin Düzenleyicisi: Nöromodülasyon
Sinir Sisteminin Düzenleyicisi: Nöromodülasyon

Nöromodülasyon kelimesini, “sinir sisteminin düzenleyicisi” olarak ifade edebiliriz. Vücudun çeşitli yerlerinde meydana gelen ve sinir sistemine bağlı aksaklıkların yeniden düzenlenmesini sağlayan Nöromodülasyon tedavileri ile günlük yaşamı olumsuz yönde etkileyen hastalıklar iyileştirilir ve hastanın yaşam kalitesi artırılır.

Devamı

Majör Depresyon Diğer Sağlık Sorunlarıyla Bağlantılı Olabilir!
Majör Depresyon Diğer Sağlık Sorunlarıyla Bağlantılı Olabilir!

Majör depresyon, beynin işlevlerinde bozulma ve düzensizliklerin yansıması olarak duygu, düşünce, davranış ve bedensel işlevlerde bozulmanın ortaya çıktığı belirtiler kümesidir.

Devamı

Sakral Stimülasyon Nedir?
Sakral Stimülasyon Nedir?

Halk arasında mesane pili olarak bilinen sakral stimülasyon nöromodülasyon ameliyatlarının bir parçası olup; küçük abdest kaçırma, veya yapamama, büyük abdest kaçırma, mesane felci gibi sorunları olan hastalarda uygulanabilecek teknolojik bir tedavi yöntemidir.

Devamı

Buerger Hastalığı Hakkında Bilinmeyenler
Buerger Hastalığı Hakkında Bilinmeyenler

Buerger hastalığı atardamarların yapısında tıkanma ve hasar oluşumu ile ortaya çıkan bir hastalıktır.

Devamı

Epilepsi Hastalarına Müjde, Vagus Pili ile Nöbetlere Son!
Epilepsi Hastalarına Müjde, Vagus Pili ile Nöbetlere Son!

İlaç tedavisine dirençli epilepsi yani sara hastalarının cerrahi tedavisi için vagal sinir stimülasyonu öneriliyor.

Devamı

Titreme ve Yürüyememe Beyin Pili Ameliyatı ile Son Buluyor!
Titreme ve Yürüyememe Beyin Pili Ameliyatı ile Son Buluyor!

Beyin pili, vücutta meydana gelen hareket bozukluklarına neden olan bazı nörolojik hastalıkların tedavisinde başarıyla uygulanan bir tedavi yöntemidir.

Devamı