İdrar Kaçırma Başka Hastalıkların Habercisi Olabilir!

İdrar Kaçırma Başka Hastalıkların Habercisi Olabilir!

İdrar kaçırma başka hastalıkların habercisi olabilir!

İdrar kaçırma her türlü kontrol edilemeyen ve istenmeyen idrar tutamama durumuna genel olarak verilen isimdir. İdrar geldikten sonra, tuvalete yetiştirememe şeklinde gelişen idrar tutamama durumuna tıp dilinde urge inkontinans denmektedir. Bu hastalar tuvalete gidene kadar istem dışı idrarını damlatma veya kaçırma şeklinde problemler yaşamaktadırlar. Bunun yanında sadece öksürüp hapşırma sırasında oluşan idrar kaçırmalarına da tıp dilinde stres inkontinans denmektedir. Bu tür idrar problemler yaşayan kişilerin yaşam kalitesi de olumsuz etkilenmektedir. Bireyler sosyal izolasyona maruz kalabilmekte genellikle dışarı çıkmak istememektedirler.

İdrar kaçırmanın nedenleri nelerdir?

İdrarını yetiştirememe nedenleri arasında birçok sebep sayılabilir. Aşırı kilo, idrar kaçırmaya neden olan faktörlerin başında gelmektedir. Aşırı kilo ile karın içindeki basıncın artışı, idrar yollarını olumsuz etkilemektedir. Bunun yanında mesanede oluşabilecek enfeksiyonlar, vajina enfeksiyonları, mesane taşları, zorlu doğumlar, hormonal değişimler, mesane tümörleri, sinirsel hastalıklar ve mesane çıkışı tıkanıklıkları da idrar kaçırmanın nedenleri olabilir.

İdrar kaçırmalarda altta yatan başka sorunlar da araştırılmalıdır. Sorun, basit bir idrar kaçırma gibi görünse de bazen altta yatan neden, şeker hastalığı ve çeşitli sinir sistemi hastalıklarının habercisi olabilir. Eğer kanda şeker seviyesi yüksekse, kişi sık idrara çıkmakta ve idrar kaçırma riski de artmaktadır.

Kadınlarda ve erkeklerde görülme sıklığı değişiyor!

Erkeklerin kas yapılarının güçlü olmasından ve doğum gibi kas yapısını bozacak bir durum olmadığından idrar kaçırma sıklığı daha düşüktür. Erkeklerde prostat hastalığı ve prostatın tedavi süreci idrar kaçırma sıklığını arttırır. Kadınlarda ilerleyen yaşla, aşırı doğum yapmakla ve aşırı kilo almakla birlikte idrar kaçırma sıklığı artabilse de bu durum başka sorunlarında belirtisi olabilir. Kadınlarda idrar kaçırmanın altında sinir sistemi rahatsızlıkları da yatabilir. Erkekler ve kadınlarda yaşlılığa bağlı olarak sistemik ve nörolojik rahatsızlıklarda idrar kaçırmanın sıklığını artırabilir. Bunun dışında, Parkinson ve inme gibi rahatsızlıkların belirtisi olarak idrar kaçırma en önemli göstergelerden biridir.

İdrar kaçırmanın tedavisi var mıdır?

Hastalığın en etkili ve kalıcı tedavisi cerrahidir. Günümüzde modern tekniklerle uygulanan ameliyatlar hastaların yaşam kalitesini artırmaktadır. Doğru tedaviyi seçmek için öncelikle idrar kaçmasına yol açan hastalığı doğru tespit etmek gerekir. Çok basit bir idrar yolu enfeksiyonunun ilaçla tedavisi, idrar kaçmasını tedavi edebilir ancak ilaç ve egzersiz tedavilerine yanıt vermeyen idrar kaçırma tedavisinde omurilik pili olarak adlandırılan mesane pili etkili bir tedavi seçeneğidir.

İdrar kaçırma tedavisinde oldukça başarılı olan mesane pili ameliyatı hakkında daha ayrıntılı bilgi için Nöromodülasyon Merkezimiz ile iletişime geçebilirsiniz.

Benzer Yazılar

Derin Beyin Stimülasyonu (Beyin Pili) Ameliyatı Nedir?
Derin Beyin Stimülasyonu (Beyin Pili) Ameliyatı Nedir?

Halk arasında “beyin pili” olarak bilinen derin beyin stimülasyonu; beynin bazı özellikli bölgelerinin elektrotlar ve bir pil aracılığıyla uyarılması ve bu sayede beynin ürettiği anormal sinyallerin baskılanması mantığına dayanmaktadır.

Devamı

Takıntılarınız Sizi Esir Almasın!
Takıntılarınız Sizi Esir Almasın!

Takıntılar, hayatımızı zorlaştıran yapmadan kesinlikle rahat edemediğimiz davranışlar! Birçok kişi takıntılarının farkında bile değildir, çünkü bu durum onlar için oldukça normaldir.

Devamı

Nöropatik Ağrılarınıza Omurilik Pili ile Son!
Nöropatik Ağrılarınıza Omurilik Pili ile Son!

Genel olarak gerçek nedeni belirlenemeyen, sinirlerde zona ve diyabet gibi rahatsızlıklara bağlı olarak devam eden tahribatlar sonucunda ortaya çıkan, karıncalanma, elektrik çarpma, üşüme, yanma vb. şeklinde ağrılardır.

Devamı

Tourette Sendromu Nedir?
Tourette Sendromu Nedir?

Tikler, kişilerin kendi iradeleriyle kontrol edemediği hareketlerdir. Tourette sendromu, ilk kez 1985 yılında tanımlanmış olup bir tür sesli ve bedensel tik hastalığıdır.

Devamı

Fantom Ağrısı Nasıl Tedavi Edilir?
Fantom Ağrısı Nasıl Tedavi Edilir?

Fantom ağrısı; kişinin daha önceden kesilmiş eli, kolu ya da bacağının sanki hiç kesilmemiş gibi ağrıdığını hissetmesi olarak özetlenebilir.

Devamı

Sinir Sisteminin Düzenleyicisi: Nöromodülasyon
Sinir Sisteminin Düzenleyicisi: Nöromodülasyon

Nöromodülasyon kelimesini, “sinir sisteminin düzenleyicisi” olarak ifade edebiliriz. Vücudun çeşitli yerlerinde meydana gelen ve sinir sistemine bağlı aksaklıkların yeniden düzenlenmesini sağlayan Nöromodülasyon tedavileri ile günlük yaşamı olumsuz yönde etkileyen hastalıklar iyileştirilir ve hastanın yaşam kalitesi artırılır.

Devamı

Spastisitenin Neden Olduğu Sorunlar Baklofen Pompası ile Çözülüyor!
Spastisitenin Neden Olduğu Sorunlar Baklofen Pompası ile Çözülüyor!

Kasların sürekli olarak kasılması olarak adlandırılan spastisite terimi, istemsiz kasılma anlamına gelmektedir. Halk arasında; kasılmalı felç ya da spastik felç olarak da bilinmektedir. Spastisite, kasların şiddetli derecede kasılı halde kalmasına denilmektedir.

Devamı

Herpes Nevraljisi Nedir?
Herpes Nevraljisi Nedir?

Nevralji, bir veya daha fazla sinirde hissedilen ağrıyı tanımlar. Bazı tür nevraljiler, Herpes enfeksiyonu yani zona hastalığı sonucu ortaya çıkabilir.

Devamı

Sakral Stimülasyon Nedir?
Sakral Stimülasyon Nedir?

Halk arasında mesane pili olarak bilinen sakral stimülasyon nöromodülasyon ameliyatlarının bir parçası olup; küçük abdest kaçırma, veya yapamama, büyük abdest kaçırma, mesane felci gibi sorunları olan hastalarda uygulanabilecek teknolojik bir tedavi yöntemidir.

Devamı

Kişiye Özel Kanser Ağrısı Tedavisi
Kişiye Özel Kanser Ağrısı Tedavisi

Kanser tedavisi gören hastalarda şiddetli ağrı görülebilir. Kanser hastalığının ileri evlerinde veya tekrarlamış kanser hastalıklarında hastanın hissettiği ağrı oldukça yükselebilir.

Devamı