Zona Hastalığı Hakkında Bilinmeyenler
Zona Hastalığı
Ciltte kabartı, kaşıntı ve döküntülere neden olan cilt hastalığı olarak görülmektedir. Ayrıca zona hastalığı ağrıya yol açmaktadır. Öncelikle su toplayıp daha sonra kabuk oluşmaktadır.
Zona Hastalığı Neden Olur?
Suçiçeği geçiren bir kişi varisella zoster virüsü vücutta yayılarak bazı sinirlere yerleşebilmektedir. Suçiçeğinden sonra zona hastalığına sebep olan varisella zoster virüsü vücutta bir soruna yol açmadan senelerce bekleyebilmektedir. Uzun seneler sonra virüsün tekrar aktif olması ile zona hastalığı ortaya çıkmaktadır.
Zona hastalığı her yaşta görülmektedir. Fakat ilerleyen yaşlarda görülme riski daha fazladır. Yaş ilerledikçe vücuttaki bağışıklık sisteminin zayıflaması dolayısıyla bu durum açıklanabilmektedir.
Zona Hastalığı Bulaşıcı Mı?
Suçiçeği geçiren bir kişi, zona hastalığı olan bir kişi ile yakın teması sonucunda hastalık bulaşmamaktadır.
Zona Hastalığının Belirtileri
Sıvı dolu kabarcıklar, kaşıntı, ateşlenme, yüz felci, baş ağrısı, işitme ve görme kayıpları, ışığa karşı hassasiyet, dokunmaya karşı hassasiyet, yanma, uyuşma veya karıncalanma, kırmızı döküntüler, ateşli hastalıklar, beden yorgunlukları, travma, stres, sıkıntı, bağışıklık sistemini yavaşlatan ilaçlar, ameliyat, güneş yanıkları, HIV, lösemi, lenfoma gibi hastalıklar belirtiler arasındadır.
Zona Hastalığı Tedavisi
Hastalığın tedavisi mutlaka uzman bir doktor tarafından yapılmalıdır. Zona hastalığı sinir uçlarını etkilemektedir. Doktorun kişiye verdiği en uygun tedavi süreci ile en kısa sürede ağrıları azaltılmakta ve zona hastalığının geçmesine neden olmaktadır. Tedavi sürecinin erken olması oldukça önemlidir. Ağrılı sürecin çok fazla ilerlememesi hastalığı erken teşhis edilmelidir. Kızarıklar oluşmaya başlamadan önce zona hastalığının tedavi edilmesi gerekmektedir.
Hastalığın tekrarlanmaması için gerekli önlemler alınmalıdır. Kişi kendini çok yormamalıdır. Çünkü bağışıklık sisteminin zayıflaması sonucunda hastalık ortaya çıkmaktadır. Bu sebeple istirahat çok önemlidir. Doktorun verdiği ilaçlar düzenli bir şekilde kullanılmalı ve iyileşme sürecini hızlandırmak için pansumanlar ihmal edilmemelidir.
Benzer Yazılar
Deride artan yağ salgısından sonra oluşan iltihaplanmaya ergenlik sivilcesi denir.
Kış mevsimi, cilt kuruluğunun özellikle görüldüğü ve artış gösterdiği dönemdir.
Dermatoloji (Deribilimi), deri, saç, tırnak, vücut giriş kapıları ve Zührevi Hastalıkların (cinsel yolla bulaşan hastalıklar) tanı ve tedavisi ile ilgilenir.
Birçok hastalığın tedavisinde kullanılan kortizon, böbreküstü bezlerinde üretilen oldukça önemli bir hormondur. Vücuda birçok faydası olan ve ilaçlara da katılan kortizon, fazla kullanıldığında veya üretildiğinde ise pek çok ciddi hastalığa sebep olabilir.
Tedavi edilmediğinde enfeksiyonlara ve iltihabın kemiğe kadar ilerlemesi söz konusu olabilir.
Küçük buruna sahip olan kişilerin hep ne kadar şanslı oldukları düşünülür.
Soğuk kış günleri, genel sağlığımızın yanı sıra cildimizi de olumsuz yönde etkilemektedir.
Vücutta bulunan yağ hücrelerinin çok fazla büyümesi ile meydana gelen iyi huylu kitlelerdi