Bize Sorun

Aşağıdaki formu doldurarak bilgi talep edebilirsiniz.

7/24 Yanınızdayız

Yüksek Ateş Periyodik Ateş Sendromuna Neden Olabilir!

Yüksek Ateş Periyodik Ateş Sendromuna Neden Olabilir!

Periyodik ateş sendromu nedir?

Periyodik ateş sendromu sıklıkla 2 yaş ile 5 yaş aralığındaki çocuklarda görülür. Genel olarak çok yüksek ateş (41 dereceye ulaşan ateş), faranjit, ağız içerisinde çıkan aftlar, boyunda oluşan şişlik hastalarda görülebilir. Çocuklarda küçük yaşlarda birçok hastalık görülür. Çocuklarda en sık rastlanan hastalık ise üst solunum yolu enfeksiyonudur. Sıklıkla ateşli hastalık geçiren çocuklarda ise periyodik ateş sendromu direkt düşünülmelidir. Bu konu ile ilgili uzman bir doktora başvurulmalıdır.

Periyodik ateş sendromunun belirtileri nelerdir?

En önemli özelliği döngüsel ateş atakları olarak bilinir. Çocuklarda ateş aniden başlar ve birden 39 – 41 derece aralığında ateş görülebilir. Görülen bu ateş büyük oranla bir haftadan fazla sürmez. Yaklaşık olarak 3 – 6 gün aralığında devam eder. Periyodik ateş sendromu görülen bir çocukta bir yıl da ortalama olarak 11 – 12 kere ateş atağı görülebilir.

Çocuklarda görülen ateş atakları 4 ile 8 yıla kadar sürebilir. Yalnız çocuk büyüdükçe bu hastalığın belirtisi olan ateş atakları azalır. İlerleyen zamanlarda kendiliğinden düzelir ve kesin bir tedavi söz konusu değildir. Atakların tedavisinde steroid kullanılmaktadır. Steroid kullanımı bir sonraki ateş atağını önleyemez. Doktorunuzun uygun göreceği bazı durumlarda bademciklerin alınması da atakları önleyebilir. Teşhis konulabilmesi için görülen belirtiler var ise; mutlaka uzman bir doktora başvurulmalı ve en az 3 kere ateş atağının belgelenmesi gerekir.

Ailevi akdeniz ateşi nedir?

Periyodik ateş sendromu bazı durumlarda ailevi akdeniz ateşi hastalığı ile karıştırılabilir. Ailevi Akdeniz ateşinde; periyodik ateş sendromu gibi döngüsel ateş atakları görülmez, düzensiz ateş atakları görülür. Ayrıca daha çok büyük çocuklarda ortaya çıkar. Akdeniz Ateşi; karın ağrısı, göğüs ağrısı, tekrarlayan ateş ve eklem ağrısı nöbetleri gibi belirtileri görülen bir hastalık olarak tanımlanır. Nöbetler genel olarak 24-48 saat sürebilir. Hastalarda nöbetler dışında herhangi bir belirti görülmez. Ailevi Akdeniz ateşinin ortaya çıkması için bu hastalığın ebeveynlerden birinde olması gerekir.

Ailevi Akdeniz ateşinin tedavisi nasıl yapılır?

FMF tedavisinde hedef, atakların önlenmesi, atakların tedavisi, amiloidoz gelişmesinin veya ilerlemesinin önlenmesidir. Kolşisin, tüm bu tedavi hedeflerine yönelik etkinliği kanıtlanmış bir ilaçtır. Kolşisin proflaksisi(koruyucu olarak kullanılması) hem FMF ataklarını hemde hastada kronik böbrek yetmezliği gelişmesini önler. Atakları her zaman tam olarak önlemese bile amiloidozu engelleyerek, kronik böbrek yetmezliği gelişimini durdurduğu gösterilmiştir.

Benzer Yazılar

Rota Virüsü Nedir?
Rota Virüsü Nedir?

Rota virüsü; özellikle 2 yaş altında bulunan çocukların bağırsaklarında iltihaba neden olan bir virüstür. Dünya genelinde 5 yaş altında olan her çocuk, en az 1 defa bu hastalığı geçirmektedir.

Devamı

Çocuk ve Ergenlerde En Sık Görülen Yeme Bozukları Nelerdir?
Çocuk ve Ergenlerde En Sık Görülen Yeme Bozukları Nelerdir?

​Çağımızda, sanayi ve teknolojinin günden güne gelişmesi birlikte birçok hazır gıdaya ulaşım kolaylaşmış, küçük yaşlarda başlayan beslenme bozukluğuna bağlı obezite ve diğer yeme bozukluklarının görülmesi artmıştır.

Devamı

Kızamık Nedir?
Kızamık Nedir?

Kızamık veya diğer bir adıyla rubeola, özel bir virüsle meydana gelen oldukça bulaşıcı bir enfeksiyondur.

Devamı

Çocuklarda Karın Ağrısı
Çocuklarda Karın Ağrısı

Her yaşta çocuklarda karın ağrısı görülebilir. Çoğunlukla görülen karın ağrılarının sebepleri kabızlık veya kolik gibi rahatsızlıklarından kaynaklanabilir.

Devamı

Lenf Hastalıkları Nelerdir?
Lenf Hastalıkları Nelerdir?

Lenf sistemi; lenf damarları, lenf bezleri, lenf sıvısı ve lenf hücrelerinden oluşan, doku ve organları kapsayan bir ağdır. Lenf sistemi; vücudun toksinlerden, atıklardan ve diğer zararlı materyallerden arınmasına yardımcı olur.

Devamı

Kawasaki Hastalığına Dikkat!
Kawasaki Hastalığına Dikkat!

Kawasaki hastalığı, ilk kez 1967 yılında Japonya’da genç bir doktor, Tomisaku Kawasaki tarafından keşfedildi. Başta Japonya olmak üzere hastalık en sık Asya ülkelerinde görülmektedir.

Devamı

Bebek ve Çocuklar İçin Güvenli Ev Kılavuzu!
Bebek ve Çocuklar İçin Güvenli Ev Kılavuzu!

Evin düzeni bebeğe göre ayarlanmalı

Devamı

Çocukları Tehdit Eden Yaz İshallerine Karşı Korunma Önerileri
Çocukları Tehdit Eden Yaz İshallerine Karşı Korunma Önerileri

İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Özgür Güncan, çocukları tehdit eden yaz ishallerine karşı korunma yöntemlerini anlattı.

Devamı

Bebekler Diş Çıkarma Döneminde Nasıl Rahatlatılabilir?
Bebekler Diş Çıkarma Döneminde Nasıl Rahatlatılabilir?

Sağlıklı bir bebekte, diş çıkarma dönemi ortalama 6-7 aylıkken başlar, ancak bu süreç bebekten bebeğe değişkenlik gösterir.

Devamı

Özellikle 3-6 Yaş Arasında Görülen Krup Sendromu
Özellikle 3-6 Yaş Arasında Görülen Krup Sendromu

Krup sendromu özellikle 3 ila 6 yaş arasındaki çocuklarda görülür. Tedavi edilmemesi durumunda alt solunum yolu enfeksiyonlarına neden olur. En sık bilinen sebebi, boğazdan başlayan; gırtlağa, soluk borusuna ve sonrasında alt solunum yollarına doğru ilerleyen viral enfeksiyonlardır.

Devamı