Bize Sorun

Aşağıdaki formu doldurarak bilgi talep edebilirsiniz.

7/24 Yanınızdayız

Yorgun Uyanmak Hastalık Habercisi Olabilir!

Yorgun Uyanmak Hastalık Habercisi Olabilir!

Yorgunluk modern hayatın en önemli ve en sık karşılaşılan sağlık sorunlarından biridir. Sabahları yorgun uyanmanın günlük aktif yaşam, uzun çalışma saatleri ve stres kaynaklı olabileceği gibi herhangi bir hastalığın habercisi de olabilir.

Yorgunluktan şikâyet eden kişide, önceden tanı koyulmamış bir kalp sorunu, aritmi, düşük tansiyon, böbrek üstü bezlerinde düzensizlik, tiroidin az çalışması hatta herhangi bir organda kanser gibi bir rahatsızlık bulunuyor olabilir. Kısacası sabah yorgunluğu hafife alınacak bir durum değildir. Bütün önlemlere rağmen iki haftadan daha fazla süren sabah yorgunluğu ve gün içinde devam eden halsizlik durumlarında, mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Yorgun Uyanmamak İçin Nelere Dikkat Etmeliyiz?

 

  • ­­Vücudunuzdaki demir, D vitamini ya da B12 vitamini eksikliği; yorgun, gergin ve zayıf hissetmenize neden olabilir. Vücudunuzu güçlendirmek için, vitamin ve mineral takviyesi almayı ihmal etmeyin.
     
  • Sabahları alarmı ertelemek ve 5 dakika daha uyumayı istemek, yarı uyku yarı uyanıklık durumunda bulunmak da yorgun kalkılmasına sebep olmaktadır. Bu sebeple sabahları alarm ertelenmemeli, bir an önce biraz zorlanılsa da yataktan kalkılmalıdır.
  • Vücudun susuz kalması, yorgunluğun en büyük sebeplerindendir.
  • Düzenli egzersiz ile metabolizma hızlanır, daha fazla enerji oluşumu sağlanır. Kalp damar sisteminin ve solunumun düzenlenmesini, dokulara yeterli düzeyle oksijen taşınmasını sağlar.
  • Gıda hassasiyeti yorgunluğun bir sebebi olabilir. Örneğin, laktoz intoleransı ishale neden olarak, vücudun susuz kalmasına neden olur. Özellikle işlenmiş besinler, gıda hassasiyetini azdırarak yorgun hissetmenize sebebiyet verebilir.
  • Hiçbir zaman bir doktor önerisi olmadan ilaç alınmamalıdır. Bazı ilaçlar kalp ritmini, atış hızını ve tansiyonu artıracak ve sonucunda yorgunluk verecektir.
  • Aşırı karanlık ve loş ışıkta çalışmak, sürekli olarak gürültülü bir ortamda bulunmak, soğuk veya sıcak bir yerde çalışmak da yorgunluğun nedeni olabilir.
  • Güne iyi bir kahvaltı ile başlanmalı, bu öğün atlanmamalıdır. Güne hazırlık için gereken enerjinin alındığı en önemli an sabah kahvaltılarıdır. Karbonhidrat ağırlıklı kahvaltı ettiğinizde, vücudunuz daha tembel hissedecektir. Bunun için ağır karbonhidrat yerine proteinden zengin bir kahvaltıyı tercih edin.
  • Araştırmalara göre, depresyondaki kişiler, depresyonda olmayanlara göre 4 kat daha fazla yorgunluktan yakınıyor. Taşıdıkları duygusal yükle birlikte güne başlayanlar güne devam etmek için gerekli enerjiyi bulamayacaktır. Sebepler doğru teşhis edilmeli, verilecek ilaçlar, beslenme ve egzersiz önerileri ile kişiler güne halsiz ve isteksiz başlamaktan kurtarılmalı ya da en aza indirilmelidir.
  • Kansızlık veya anemi hastalığına sahip olanlar nefes darlığı, göğüs ağrısı ile beraber sabahları da yorgun uyanır. Kadınlarda daha çok görülen kansızlık demir ve B 12 vitamini ile tedavi edilebilir. Bakliyat ve et yemek de kansızlığa iyi gelmektedir.
  • Tiroid yetmezliği, gizli bir tiroid bezi tembelliği varsa uygun dozda tiroid hormonu verilerek sorun giderilirse, yorgunluk ortadan kalkar.
  • Sabahları yorgunluk ve sıklıkla sırt ağrısı yaşamak fibromiyaljinin tipik belirtileridir. Güzel bir uykunun ardından böylesine yorgun uyandıran sorunlar saptanmalı ve düzeltilmelidir.

Devamlı yaşanan yorgunluklarda idrar yolu enfeksiyonlarının da payı vardır. Genellikle antibiyotik tedavisiyle belirtiler ortadan kalktığında yorgunluk da kaybolacaktır.

Benzer Yazılar

Oruç, Diyabet Hastalarında Kalp Krizi Veya Felce Sebep Olabilir!
Oruç, Diyabet Hastalarında Kalp Krizi Veya Felce Sebep Olabilir!

Ramazan ayında diyabet hastalarında, uzun süreli açlık sonucu şeker yükselmesi, şeker düşmesi, şeker koması, tansiyon yükselmesi, kalp krizi ve felç riskinde artma gibi çeşitli istenmeyen durumlar ortaya çıkmaktadır.

Devamı

Kalitesiz Hurmalardaki Gizli Tehlike: Glikoz Şurubu
Kalitesiz Hurmalardaki Gizli Tehlike: Glikoz Şurubu

Kalitesiz Hurmalardaki Gizli Tehlike: Glikoz Şurubu

Devamı

Geriatrik Sendromlar ve Sağlıklı Yaşlılık
Geriatrik Sendromlar ve Sağlıklı Yaşlılık

Yaşlanma, her canlı için engellenemez süreçtir.

Devamı

Yorgun Uyanmak Hastalık Habercisi Olabilir!
Yorgun Uyanmak Hastalık Habercisi Olabilir!

Yorgunluk modern hayatın en önemli ve en sık karşılaşılan sağlık sorunlarından biridir.

Devamı

B12 Vitaminin Faydaları ve Eksikliğinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
B12 Vitaminin Faydaları ve Eksikliğinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

B12 vitamini B vitaminleri gibi suda çözünen bir vitamindir. Merkezi sinir sisteminin etkin faaliyet göstermesi için B12 vitaminine ihtiyaç duyulur içerisinde kobalt bulunan vücudumuzda önemli vitaminlerden biridir.

Devamı

Salmonella Nedir?
Salmonella Nedir?

Salmonella, insanlarda şiddetli ishal ve ateşe sebebiyet veren oldukça zararlı bir bakteridir.

Devamı

Tansiyon Hastalarını Bekleyen Tehlike
Tansiyon Hastalarını Bekleyen Tehlike

Tansiyon hastalarını bekleyen sıcak havalarda tansiyon hastaların beyin kanaması geçirme riski yüksek. Uzmanlar, yaz mevsiminde beyin sağlığı için özellikle tansiyon hastalarının sıcaklara dikkat etmesini tavsiye ediyor.

Devamı

Göbek Yağlanmasına Etki Eden Faktörler
Göbek Yağlanmasına Etki Eden Faktörler

Son zamanlarda göbek bölgesinde meydana gelen yağlanma, önemli bir sorun olmaya başlamıştır. Lokal; yani bölgesel olarak tabir ettiğimiz bu yağlanma şikayeti, zayıf kadınların bile problemidir. Bu duruma neden olan faktörler arasında yüksek içerikli şekerli yiyecekler, hareketsizlik ve insülin dengesizliği yer almaktadır.

Devamı

Domuz Gribi ve Soğuk Algınlığı Nasıl Ayırt Edilir?
Domuz Gribi ve Soğuk Algınlığı Nasıl Ayırt Edilir?

Halk arasında Domuz gribi olarak bilinen influenza, virüslerinin etken olduğu bir solunum yolu enfeksiyonudur. Vücutta ateş, halsizlik ve kas ağrıları nedeniyle hastaları günlük hayatlarını olumsuz yönde etkiler.

Devamı

Mucizevi Güç: Su!
Mucizevi Güç: Su!

Suyun yaşamımızdaki katkısı büyük. Öyle ki; su olmadan organlarımızın çalışabilmesi ve yaşamımızı devam ettirmemiz mümkün değil! Su, bizim vazgeçilmez yaşam gücümüz. Vücudumuzun yaklaşık yüzde 60’ını oluşturuyor ve her şeyin problemsiz bir şekilde çalışmasını sağlıyor.

Devamı