Uyku Bozukluklarının Sebepleri Nelerdir?
Uyku bozukluklarının sebepleri nelerdir?
Kaliteli bir uyku sağlıklı bir yaşam sürmek için olmazsa olmazlardandır. Uyku hepimizin gün boyunca yaşadığı olaylar sebebiyle yıpranan sinir siteminin onarıldığı, bedenin dinlendiği ve enerji depoladığı bir süreçtir. Uykunun sürekli bölünmesi ya da uyuyamama vücudun bu dinlenme işlemini gerçekleştirmesini engeller ve gün boyu yorgun olmaya sebep olur. Uyku bozuklukları sürekli yorgun bir bedenin yanı sıra birçok hastalığa da neden olmaktadır.
Peki bu uyku bozukluklarına sebep olan durumlar nelerdir?
Uyku apnesi: Uyku apnesi gündüzleri aşırı uyuklama, horlama, uyku esnasında nefessiz kalma, baş ağrısı ve yorgunluk belirtileriyle kendini gösterir. Hastanın kilo vermesiyle hafifleyebilen bu rahatsızlıkta ameliyat sadece hafif vakaların tedavi edilmesine olanak verir.
Narkolepsi: Gündüzleri aşırı uyuma isteği ve kısa süreli uyku atakları narkolepsiyi işaret eder. Bu parçalı uykular sırasında rüya ve halüsinasyonlar görmek mümkündür. Hastalığın bir diğer belirtisi ise uykudan uyandıktan sonra hareket edememe ve gülme ya da öfkeyle birlikte oluşan kasların kontrol edilememesidir. İlaçla tedavisi mümkündür.
Huzursuz bacak sendromu: Huzursuz bacak sendromu, vücudun hareketsiz olduğu anlarda görülen bacakları hareket ettirme isteğidir. Uyku esnasında ortaya çıktığında uyumaya engel olur. Uyuşma ve karıncalanma hissi yaratır. Egzersizler sayesinde kısmen ya da tamamen düzelmesi mümkündür.
İnsomnia (uyuyamama hastalığı): İnsomnia belirtileri, uykuya dalmada sorun yaşama, çok erken saatlerde uyanma, gece boyunca uykunun bölünmesidir.
Bu rahatsızlıklar dışında, psikolojik etkenler, yaş, kabuslar, depresyon, kalp rahatsızlıkları, ilaçlar ve yaşam stili de uyku sorunlarına yol açan sebeplerdendir. Akşam saatlerinde çok tüketilen çay ve kahve de uyuyamamanıza sebep olabilir.
Uyku problemini gidermek için alınması gereken önlemler nelerdir?
- Gün içerisinde uyumaktan kaçının.
- Her gün aynı saatte uyumaya ve uyanmaya özen gösterin.
- Televizyon izlemek yerine kitap okuyun.
- Yürüyüş gibi hafif egzersizler yapın.
- Sıcak duş alın ve uyuyacağınız odanın havalandırılmış ve ısısının iyi ayarlanmış olmasına özen gösterin.
Hangi durumlarda uyku problemleri için doktora başvurulmalıdır?
- Uyku esnasında çok fazla horluyorsanız veya nefessiz kalıyorsanız,
- Günlük aktivitelerinizi yaparken uyuya kalıyorsanız,
- Yeni uyandığınızda bile kendinizi yorgun hissediyorsanız,
- Rahat uyumak için aldığınız hiçbir önlem işe yaramıyorsa bir uzmana başvurmanız gerekmektedir.
Benzer Yazılar
Beyin tümörlerinde, doktora en sık başvuru sebebi baş ağrısıdır.
MS hastalığı, merkezi sinir sisteminde yer alan birden çok dokunun hasar görmesinden
Otizm, günümüzde birçok çocuğu etkileyen, belirtilerinin yaşamın ilk üç yılındaki erken gelişim evresinde başladığı bilinen ve yaşam boyu devam eden nörogelişimsel bir bozukluktur.
Birçok kişinin, migrenin tedavisinin olmadığını sanması nörologları hep şaşırtır. Oysa migren için basit ve ucuz tedavi seçenekleri vardır. İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Nöroloji uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Tülay Alışkan Oral, migren ile ilgili merak edilenleri anlattı.
Epilepsi hastalarının yüzde 60'ında nöbetler ilaçla kontrol altına alınır. Bazı hastaların epilepsi türleri yaş ile ilişkilidir.
Afazi, beynin sol yarım küresinde sözel ve yazılı iletişimden sorumlu bölümlerin hasar görmesi sebebiyle oluşan bir bozukluktur.
Birçok sebep, kol uyuşmasına neden olabilir. En rastlanan sebeplerden bir tanesi, yanlış pozisyonda uyumaktır. Bunun gibi nedenlere bağlı duyulan kolda uyuşma, kısa sürede geçer.
Beyni sağlıklı ve genç tutabilmenin çeşitli yolları vardır. Peki, bu konuda neler yapabiliriz?
Sıcak Havalarda Geçmeyen Baş Ağrısı Tehlike Sinyali Mi? Yazın Görmezden Gelmemeniz Gereken Belirtiler