Bize Sorun

Aşağıdaki formu doldurarak bilgi talep edebilirsiniz.

7/24 Yanınızdayız

Uyku Bozukluklarının Sebepleri Nelerdir?

Uyku Bozukluklarının Sebepleri Nelerdir?

Uyku bozukluklarının sebepleri nelerdir?

Kaliteli bir uyku sağlıklı bir yaşam sürmek için olmazsa olmazlardandır. Uyku hepimizin gün boyunca yaşadığı olaylar sebebiyle yıpranan sinir siteminin onarıldığı, bedenin dinlendiği ve enerji depoladığı bir süreçtir. Uykunun sürekli bölünmesi ya da uyuyamama vücudun bu dinlenme işlemini gerçekleştirmesini engeller ve gün boyu yorgun olmaya sebep olur. Uyku bozuklukları sürekli yorgun bir bedenin yanı sıra birçok hastalığa da neden olmaktadır. 

Peki bu uyku bozukluklarına sebep olan durumlar nelerdir?

Uyku apnesi: Uyku apnesi gündüzleri aşırı uyuklama, horlama, uyku esnasında nefessiz kalma, baş ağrısı ve yorgunluk belirtileriyle kendini gösterir. Hastanın kilo vermesiyle hafifleyebilen bu rahatsızlıkta ameliyat sadece hafif vakaların tedavi edilmesine olanak verir.

Narkolepsi: Gündüzleri aşırı uyuma isteği ve kısa süreli uyku atakları narkolepsiyi işaret eder. Bu parçalı uykular sırasında rüya ve halüsinasyonlar görmek mümkündür. Hastalığın bir diğer belirtisi ise uykudan uyandıktan sonra hareket edememe ve gülme ya da öfkeyle birlikte oluşan kasların kontrol edilememesidir. İlaçla tedavisi mümkündür.

Huzursuz bacak sendromu: Huzursuz bacak sendromu, vücudun hareketsiz olduğu anlarda görülen bacakları hareket ettirme isteğidir. Uyku esnasında ortaya çıktığında uyumaya engel olur. Uyuşma ve karıncalanma hissi yaratır. Egzersizler sayesinde kısmen ya da tamamen düzelmesi mümkündür.

İnsomnia (uyuyamama hastalığı): İnsomnia belirtileri, uykuya dalmada sorun yaşama, çok erken saatlerde uyanma, gece boyunca uykunun bölünmesidir.

Bu rahatsızlıklar dışında, psikolojik etkenler, yaş, kabuslar, depresyon, kalp rahatsızlıkları, ilaçlar ve yaşam stili de uyku sorunlarına yol açan sebeplerdendir. Akşam saatlerinde çok tüketilen çay ve kahve de uyuyamamanıza sebep olabilir.

Uyku problemini gidermek için alınması gereken önlemler nelerdir?

  • Gün içerisinde uyumaktan kaçının.
  • Her gün aynı saatte uyumaya ve uyanmaya özen gösterin.
  • Televizyon izlemek yerine kitap okuyun.
  • Yürüyüş gibi hafif egzersizler yapın.
  • Sıcak duş alın ve uyuyacağınız odanın havalandırılmış ve ısısının iyi ayarlanmış olmasına özen gösterin.

Hangi durumlarda uyku problemleri için doktora başvurulmalıdır?

  • Uyku esnasında çok fazla horluyorsanız veya nefessiz kalıyorsanız,
  • Günlük aktivitelerinizi yaparken uyuya kalıyorsanız,
  • Yeni uyandığınızda bile kendinizi yorgun hissediyorsanız,
  • Rahat uyumak için aldığınız hiçbir önlem işe yaramıyorsa bir uzmana başvurmanız gerekmektedir.

Benzer Yazılar

MS Hakkında En Çok Merak Edilenler
MS Hakkında En Çok Merak Edilenler

Yorgunluk, kaslarda güçsüzlük, düzgün yürüyememe ve görme bozuklukları gibi belirtilerle MS ortaya çıkmaktadır.

Devamı

Yüz Felci Nedir?
Yüz Felci Nedir?

Yüz mimik kaslarının beyinden gelen uyaran fasiyal sinir lifinin birçok nedenden dolayı hasar görmesi ile yüzde oluşan hareket kaybına yüz felci denilmektedir.

Devamı

Bell Paralizi Nedir?
Bell Paralizi Nedir?

Yüzde yer alan mimik kaslarına beyinden uyarılar gelir. Bu uyarıları getiren fasiyal sinir liflerinin birçok nedene bağlı hasar görmesine bağlı hareket kaybının gelişmesine yüz felci adı verilir. Aniden gelişebileceği gibi belli bir süre içinde evre evre olarak da meydana gelebilir.

Devamı

Gözünüzde Işık Çakması Varsa Dikkat!
Gözünüzde Işık Çakması Varsa Dikkat!

Gözünüzde Işık Çakması Varsa Dikkat!

Devamı

Pik Hastalığı Nedir?
Pik Hastalığı Nedir?

Pik hastalığı yavaş seyretmekle beraber, geri dönüşü olmayan nadir bir bunama türüdür. Beynin belli bir bölgesini etkiler ve genellikle 40 ila 60 yaş arasındaki bireylerde meydana gelir.

Devamı

Nörolojik Rehabilitasyon Tedavisi Hangi Hastalıklar İçin Yapılır?
Nörolojik Rehabilitasyon Tedavisi Hangi Hastalıklar İçin Yapılır?

Nörolojik rehabilitasyon uygulamaları; çeşitli nörolojik rahatsızlıkları bulunan yetişkinler ve çocuklar için uygulanan tedavi yöntemlerini içerir.

Devamı

İyi Uykunun Altın Sırları
İyi Uykunun Altın Sırları

Uykuyu bilimsel açıdan tanımlamak çok zor. 1950’lere kadar birçok insan uykunun günlük hayatımızın eylemsiz bir parçası olduğunu zannederdi. Ama şimdi uyku sırasında beynimizin çok etkin olduğunu biliyoruz. Dahası uykunun beden ve ruh sağlığımızı etkiledi

Devamı

10 Soruda Migren
10 Soruda Migren

Birçok kişinin, migrenin tedavisinin olmadığını sanması nörologları hep şaşırtır. Oysa migren için basit ve ucuz tedavi seçenekleri vardır. Yani MİGRENİN TEDAVİSİ VARDIR!

Devamı

ALS Belirtileri Nelerdir?
ALS Belirtileri Nelerdir?

ALS, çizgili kaslarda ilerleyici erime ile kendini gösterir. ALS belirtileri sıklıkla; kol, omuz, bacak ve dilde seğirmeler, kas krampları, çizgili kaslarda kasılma, sarhoşvari konuşma-genizden konuşma, çiğneme yutma güçlüğü şeklinde kendini gösteriyor.

Devamı

Huzursuz Bacak Sendromu Nedir?
Huzursuz Bacak Sendromu Nedir?

Genellikle gece, bacaklarda ortaya çıkan, tam olarak tarif edilemeyen ve uykuya dalmaya engel olan, garip duyu hissi huzursuz bacak sendromu olarak tanımlanır

Devamı