Bize Sorun

Aşağıdaki formu doldurarak bilgi talep edebilirsiniz.

7/24 Yanınızdayız

Üveit Nedir?

Üveit Nedir?

Üveit nedir?

Göz gözümüzün ortasında bulunan jel benzeri maddenin etrafını, üç tabakadan oluşan bir kılıf çevreler. Göz 3 tabakadan oluşurken; önde iris, ortada uvea ve arkada koroid adı verilen tabaka vardır. Gözün, en orta katmanındaki, damar tabakasına uvea denilmektedir. Uveanın iltihaplanmasına ise “üveit” denilmektedir. Bu iltihaplanma arttıkça, üveitten gözün; iris ve koroid tabakaları da etkilenebilmektedir. Üveit iltihaplanma çeşidine göre 2 bölüme ayrılmaktadır. Bunlar; ön üveit (anterior üveit) ve arka üveittir (posterior üveit). Ön üveit; gözde irisin ve kirpikli bölümün iltihaplanmasıyla oluşurken, arka üveit ise; gözün arka kısmı koroid ve retinanın iltihaplanmasına denilmektedir. Arka üveit, erken dönemde tedavi edilmezse görme kaybına neden olabilir.

Üveit belirtileri nelerdir?

Gözlerde ağrı, ışığa hassasiyet, görüşte bulanıklık, gözde kanlanma ve kızarma, göz sulanması ve görmede lekelenmeler şeklindedir. Bazen hastalarda, hiç belirti olmadığı da görülebilmektedir. Bu durum bizlere, rutin göz kontrollerinin önemini hatırlatmaktadır.

Üveitte risk grupları kimlerdir?

Üveitin nedenleri ve risk grupları tam olarak bilinmemektedir. Üveit, çocukluk döneminde daha sık karşılaşılan bir hastalıdır. Bazı durumlarda, sistemik hastalıklar ve bu hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlar üveite neden olabilmektedir. Virüsler, bakteriler, mantarlar, parazitler, Behçet ve MS (multipl skleroz) hastalıkları, göz travmaları, immün sistem hastalıkları, romatolojik hastalıklar, bazı bağırsak hastalıkları, tüberküloz gibi hastalıklar da üveite sebep olabilmektedir.

Üveit nasıl tedavi edilir?

Üveitte tanının erken konulması ve iyileşme sürecinin en erken dönemde başlatılması rahatsızlığın seyri ve tekrarlamaması bakımından oldukça önemlidir. Üveitte tedaviye geç kalındığında; göz tansiyonu yükselmesi, gör kaybı, katarakt gelişimi ve gözbebeğinde yapışmalara bağlı şekil bozuklukları meydana gelebilir. Üveit iyileşse bile, zaman içerisinde tekrarlayabilen bir rahatsızlıktır. Üveit tedavisine, bir göz sağlığı ve hastalıkları doktoru muayene sonrasında karar vermektedir. Ancak tedavide genellikle; kortizon içeren ilaçlar, antibiyotikler, göz bebeği büyütücü damlalar ve hastalığın nedenine yönelik başka tedaviler uygulanmaktadır. Üveit hastalarının sık ve iyi izlenmesi oldukça önemlidir, çünkü bazı önemli belirtiler izleme sırasında da ortaya çıkabilir. Bu da tanı ve tedavi bakımından, yapılabilecek değişiklikler için önem arz etmektedir. Sağlıklı kişilerin gözlerini düzenli aralıklarla kontrol ettirmesi de; üveit ve oluşabilecek diğer göz rahatsızlıkları bakımından, en doğru davranıştır.

Benzer Yazılar

Gece Körlüğü Hastalığının Belirtileri ve Tedavisi
Gece Körlüğü Hastalığının Belirtileri ve Tedavisi

Gece körlüğü, loş bir ışıkta veya gece net bir şekilde görememe durumuna denir. Gece körlüğünün birden fazla nedeni olabilir. Bu rahatsızlığı olan bazı kişiler akşam ya da gece saatlerinde dolaşmada ve araba kullanmada zorlanırlar.

Devamı

Lazer Cerrahisi Hakkında Her Şey
Lazer Cerrahisi Hakkında Her Şey

Göz Sağlığı ve Hastalıkları Kliniğimizde; miyop, hipermetrop, astigmat gibi görme kusuru olan hastaların tedavileri yapılarak gözlük ve lens kullanımlarının önüne geçilebilmektedir.

Devamı

Dijital Ekranlar Gözlerimize Nasıl Zarar Veriyor?
Dijital Ekranlar Gözlerimize Nasıl Zarar Veriyor?

Gözlerimizi dijital ekranların zararlarından nasıl koruruz?

Devamı

Excimer Lazer Tedavisi Hangi Tip Hastalarda Uygulanır?
Excimer Lazer Tedavisi Hangi Tip Hastalarda Uygulanır?

Excimer lazer uygulanması ön görülen hastalar 18 yaşını doldurmuş ve son 1 yılda göz numaraları sabit ölçekte seyir etmesi gerekli görülür.

Devamı

Bebeklerde Sedasyon ile Göz Muayenesi Nedir?
Bebeklerde Sedasyon ile Göz Muayenesi Nedir?

Bebeklerde Sedasyon ile Göz Muayenesi Nedir?

Devamı

Göz kanseri nedir?
Göz kanseri nedir?

Göz kanseri nedir?

Devamı

Şalazyon nedir?
Şalazyon nedir?

Şalazyon toplumda sıklıklar karşılaşılan bir cilt hastalığıdır. Bireylere oldukça rahatsızlık veren fakat tedavisi kolaylıkla yapılır. Temel nedeni göz kapaklarında bulunan yağ bezesinin tıkanması ile oluşur. Tıkanan yağ bezelerinin içinde kalan bakteriler şalazyonu tetikler.

Devamı

Katarakt Ameliyatlarında FAKO Mucizesi
Katarakt Ameliyatlarında FAKO Mucizesi

Katarakt göz içerisindeki merceğin saydamlığını kaybederek bulanıklaşıp

Devamı

Renk Körlüğü ve Belirtileri
Renk Körlüğü ve Belirtileri

Renk körlüğü; renklerin ve gölgelerin algılamasındaki bozukluk olarak tanımlanır. Erkeklerde, kadınlara göre çok daha sık görülür ve oldukça yaygındır. Kadınlarda %0,6-0,8 oranında görülürken, erkeklerdeki oranı %10’dur. Hastalık kaynağı; gözün retina tabakasındaki bazı pigmentlerin eksik olması ya da hiç olmamasındadır.

Devamı

Göz Seyirmesinin Nedenleri Nelerdir?
Göz Seyirmesinin Nedenleri Nelerdir?

Göz kapağının belli bir süre boyunca istemsiz olarak hareket etmesine göz seyirmesi adı verilmektedir. Tıptaki adı blefarospazm olan göz seyirmesi, halk arasında ise göz atması olarak bilinir

Devamı