Bize Sorun

Aşağıdaki formu doldurarak bilgi talep edebilirsiniz.

7/24 Yanınızdayız

Tüm Bilinmeyenleriyle Menopoz!

Tüm Bilinmeyenleriyle Menopoz!

Menopoz, bazı kadınlarda daha erken, bazılarında ise geç başlamaktadır. Yaş ortalaması 50 olarak bilinse de, kişilerde sigara kullanımı ve yumurtalıklarda görülen bozukluklara göre görülmesi 45-55 yaşları arasında değişmektedir.

Okan Üniversitesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Cihan Karadağ, menopoz ile ilgili merak edilenleri anlattı.

Menopoza Girdim Hangi Aşamalardan Geçeceğim?

Menopoz döneminin belirli aşamaları vardır. Bunlar uzun süreli yerine oturabilir. Bunlardan ilki;

Perimenoz: Bu dönem menopoza girme aşamasında 2 veya 3 yıl önce başlar. Bu dönemde belirli şikâyetler arasında yumurtalık yoğunluğunun azalımı, ateş basmaları olarak görülebilir. Kişiler bu dönemde çocuk sahibi olabiliyor. Fakat düşünülmemesi daha çok öneriliyor.

Menopoz: Bir önceki aşamadan bu yana 1 yıl geçtiğinde, menopoz aşamasına girilmiş olur. Yani bu dönemde adet döngüsü, kanama ve yumurtalıklar durmuş olur. Artık bu dönemde hamile kalma durumu ortadan kalkar.

Erken Menopoz: Bazı kadınlar, diğer kadınlara oranla daha erken menopoz dönemine girebilir. Genetik ve geçirilmiş bazı hastalıklar buna sebep olabilir.

Menopoz Belirtileri Nelerdir?

Menopoz dönemi öncesinde ve menopoz döneminde sık sık belirli şikâyetler ortaya çıkabiliyor. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Gece terlemeleri ile başlayan uyku bozuklukları
  • Menopoz döneminden önce başlayan adet bozuklukları
  • Çarpıntı
  • Baş ağrısı
  • Psikolojik değişiklikler

Menopoz İle Birlikte Cinsel Hayatım Biter Mi?

Menopoz nedeniyle vajinada kuruluk meydana gelebilir. Vajinadaki elastiklik daha aza inebilir. Tedavi edildiğinde ve hastalara uygun ilaç kullanımı yapıldığında bu sorun ortadan kalkar. Hastalar, doğru tedavi ve düzenli takipler ile cinsel hayatlarına aynı şekilde devam edebilir.

Menopoz Döneminde Neler Yapmalıyım?

Bu dönemde uygulanması gereken en önemli şeylerden biri; egzersizdir. Düzenli egzersiz, kişiyi rahatlatacaktır. Sporu hayatınızda sürekli hale getirin. Haftada en az 3 kez, spor yapmaya özen gösterin. Sigara kullanmayın. Bol bol vitamin ağırlıklı beslenin. Kemik sağlığı için düzenli olarak, kemik mineral yapısını destekleyici multivitaminler kullanın. Bu döneminizde uzman bir hekime görünmeyi unutmayın.

Benzer Yazılar

Gebelikte Oruca Dikkat!
Gebelikte Oruca Dikkat!

Ramazan ayı ruhen ve bedenen arınma ayı olmakla birlikte yaz aylarında nefsin tutulması gereken süre 17 saatten fazladır. Bu süreye adaptasyon ilk günlerde gebe olmayan insanlar için dahi kolay olmazken gebelerin bu kadar uzun süre yemek yemeden, su içme

Devamı

Hamilelik Nezlesine Karşı Önleminizi Alın
Hamilelik Nezlesine Karşı Önleminizi Alın

Hamileliğin bazı dönemlerinde nezle oldukça sıkıntılı yaratır. Hamileliğin üçte birinde alerjik reaksiyonlar görülmediği gibi burun tıkanıklıkları görülebilir.

Devamı

Cinsel Ağrı Bozuklukları Nelerdir?
Cinsel Ağrı Bozuklukları Nelerdir?

Cinsel Ağrı Bozuklukları Nelerdir?

Devamı

Dış Gebelik Nedir?
Dış Gebelik Nedir?

Beta-HCG hormonu seviyesinden yararlanılarak kan ve idrar incelemesi ile yapılan testler, hamilelik hakkında kesin bilgi verse de bu gebeliğin sağlıklı bir şekilde ilerlediği anlamına gelmez.

Devamı

Vajinismus Sadece Kadının Değil Çiftlerin Problemi!
Vajinismus Sadece Kadının Değil Çiftlerin Problemi!

Vajinismus, cinsel ilişki esnasında kadınların istemsiz olarak kasılması, bu kasılmaların genital bölgede yoğunlaşması ve kadının erkeği kendinden iterek uzaklaştırmasıdır.

Devamı

Kalp Hastalıklarının Gebelik Sürecine Etkileri
Kalp Hastalıklarının Gebelik Sürecine Etkileri

Gebelik sürecinde hızla büyüyen bebeğin ihtiyaçlarının karşılanması ve anne adayının doğum esnasındaki kan kaybına karşı direncinin artırılması amacıyla kalp ve dolaşım sisteminde bazı değişiklikler gözlemlenir

Devamı

Gebelik Diyabetinde Kimler Risk Altında?
Gebelik Diyabetinde Kimler Risk Altında?

Gestasyonel diyabet bilinen diğer adıyla gebelik şekeri; ilk defa gebelikte saptanmış kan şekeri yüksekliği demektir. Genellikle 24. Haftadan sonra, bebeğin plasentası tarafından salgılanan hormonlar sebebiyle gerçekleşmektedir.

Devamı

G Noktası Sadece Kadınlara Özel Bir Bölge Midir?
G Noktası Sadece Kadınlara Özel Bir Bölge Midir?

Kadınların cinsel hazzında, orgazm olmasında her zaman adı geçen

Devamı

Adet Sancısı Neden Olur?
Adet Sancısı Neden Olur?

Normalde bebek gelişimi için hazırlanan rahim duvarının döllenmenin olmaması halinde adet görme dediğimiz kanama meydana gelir. Rahim, bir kas dokusudur. Bu kas dokusu iç tarafı çevreleyen yumuşak duvarı atmaya yardımcı olmak için kasılır. Prostaglandin olarak bilinen hormon, rahmin bu kasılmasını tetikler.

Devamı