Bize Sorun

Aşağıdaki formu doldurarak bilgi talep edebilirsiniz.

7/24 Yanınızdayız

Trigliserid Nedir? Yüksekliği Ne Anlama Gelir?

Trigliserid Nedir? Yüksekliği Ne Anlama Gelir?

Trigliserid nedir?

Kan testi yaptırırken rutin parametrelerden biri olan trigliseridler; kalp ve damar hastalıkları başta olmak üzere, pek çok rahatsızlığın meydana gelişinde etkisi bulunabilir. Endokrin sistemin çalışmasındaki düzeni sağlayan ve birçok alanda görevi bulunan trigliseridlerin kandaki değeri arttıkça, damar çeperinde tehlike arz edebilecek oluşumlar da yükselebilir. Bu yüzden; trigliserid seviyesinin, belirli aralıklarda olması önem arz etmektedir. Bu aralıkların altına düşmesi trigliserid düşüklüğü, aşırı bir şekilde yükselmesi ise trigliserid yüksekliği olarak isimlendirilir. Her iki çeşidi de genel sağlık yönünden olumsuz durumlara neden olabilir.

Trigliserid yüksekliği belirtileri nelerdir?

Trigliserid yüksekliği; uzun zamandır devam etmiyor ya da ileri seviyede değil ise belirti vermez. Ancak, değerin 500 mg/dL'nin üzerine çıkması durumunda; pek çok ciddi belirti ile varlığını gösterebilir. En yaygın olan belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Pankreas iltihabı
  • Baş ağrısı
  • Halsizlik ve yorgunluk
  • Dirsek ya da diz eklemlerinde nodül meydana gelmesi

Kan trigliserid düzeyinde aşırı yükselme varlığın olan herkeste görülebilecek bu semptomlar; kalp rahatsızlıklarından, pek çok ciddi sağlık sorununun gelişimine yol açabilir. Tehlikeli bu sorunların önüne geçebilmek adına; trigliserid, kolesterol ve diğer kan lipidlerinin 6 ayda kontrol edilmesi için kan verilmelidir. Yaş ilerledikçe ise kontrol süresi aralığının daha kısa tutulmasına özen gösterilmelidir.

Trigliserid yüksekliğinin nedenleri nelerdir?

Trigliserid yüksekliğinin nedenleri arasında olduğu düşünülen risk faktörlerinden bazıları şöyledir:

  • Sağlıksız ve dengesiz beslenme alışkanlığı
  • Aile geçmişinde yüksek kolesterol ve trigliserid düzeyine ilişkin öykülerin varlığı
  • Genetik rahatsızlıklar
  • Obezite
  • Sigara kullanımı ve alkol tüketimi
  • Bazı ilaçların kullanımı
  • Tiroid metabolizması ile ilişkili hastalıklar
  • Kötü kontrollü tip 2 diyabet hastalığı
  • Akut ya da kronik karaciğer ve böbrek rahatsızlıkları

Yüksek kolesterol ve trigliserid değeri yüzünden tedavi almakta olan hastaların ailesindeki bireyler başta olmak üzere, tüm bireyler bu taramalardan düzenli olarak geçmelidir.

Benzer Yazılar

EKG Nedir? EKG Neden Çekilir?
EKG Nedir? EKG Neden Çekilir?

Kalp ve damar hastalıklarının tanısında kullanılan EKG, kalbin kasılması esnasında meydana gelen elektriksel aktivitenin grafiksel anlamda kayıt edilmesine olanak sağlar.

Devamı

CEA Nedir? CEA Değerini Yükselten Durumlar Nelerdir?
CEA Nedir? CEA Değerini Yükselten Durumlar Nelerdir?

CEA, karsinoembriyonik antijeni temsil eden ve bazı hücrelerin yüzey kısmında bulunan bir maddedir. Embriyonik gelişme sürecinde; gastrointestinal sisteme ait hücrelerin ürettiği bir glikoproteindir.

Devamı

Trigliserid Nedir? Yüksekliği Ne Anlama Gelir?
Trigliserid Nedir? Yüksekliği Ne Anlama Gelir?

Kan testi yaptırırken rutin parametrelerden biri olan trigliseridler; kalp ve damar hastalıkları başta olmak üzere, pek çok rahatsızlığın meydana gelişinde etkisi bulunabilir.

Devamı

TSH Nedir?
TSH Nedir?

TSH, hipofiz bezinin ön kısmında bulunan hücrelerden salgılanan ve tiroit bezindeki hücrelerin gelişimini kontrol etmede rol alan bir hormondur.

Devamı

Total Protein ve Albumin Düşüklüğü
Total Protein ve Albumin Düşüklüğü

Proteinler; dokuların ve hücrelerin yapıtaşı olup, vücudun büyümesinde, gelişmesinde ve genel sağlık durumunun değerlendirilmesinde önemli bir etmendir.

Devamı

Tüm Batın USG Nedir?
Tüm Batın USG Nedir?

Tüm batın USG, karın bölgesinin ultrasonografi ile incelenmesi işlemidir. Batın ultrasonu; alt batın ve üst batın olmak üzere ikiye ayrılır.

Devamı

PA Akciğer Grafisi Nedir?
PA Akciğer Grafisi Nedir?

Posteroranterior akciğer grafisi olarak kısalttığımız PA akciğer grafisi; göğüs boşluğunun görüntülemesin ve değerlendirilmesi sürecinde en sık kullanılan yöntemdir.

Devamı

Sedimantasyon Hızı (ESR) Nedir?
Sedimantasyon Hızı (ESR) Nedir?

Kırmızı kan hücreleri olarak bilinen eritrositler, kanda sayıca en fazla miktarda bulunan hücredir. Solunum sisteminin vücut içerisinde aldığı hava, eritrositlerin yardımıyla vücudun doku ve organlarına taşınmaktadır.

Devamı

Gaita Gizli Kan Testi Neden Yapılır?
Gaita Gizli Kan Testi Neden Yapılır?

Gaitada gizli kan testi, hiçbir sorun yok ise negatif sonuç verir. Pozitif olması; gastrointestinal kanalında anormal bir kanamanın mevcut olduğu anlamına gelir.

Devamı

Ürik Asit Nedir? Ürik Asit Nasıl Düşer?
Ürik Asit Nedir? Ürik Asit Nasıl Düşer?

Pürin; sucuk, pastırma, sosis, salam, kabuklu deniz ürünleri, küçük balıklar, kırmızı et, kuru fasulye, buğday, baklagiller, mayalı içecekler, çay ve kahve gibi yiyecek içeceklerin tüketilmesinden alınır.

Devamı

Bölüm Doktorlarımız