Torasik Çıkış Sendromu Nedir? Tedavisi Nasıldır?
Torasik çıkış sendromu nedir?
Göğüs bölgesinin üst kısmında bulunan sinirler ve kan damarları üzerindeki baskıya bağlı olarak; omuz, kol ve ellerde etkisini gösteren bir dizi semptomdan oluşan duruma torasik çıkış sendromu adı verilmektedir. Torasik çıkış, köprücük kemiği ile ilk kaburga arasında yer alan boşluğa verilen addır. Kaza, gebelik ya da doğumsal gelişim farklılıkları sebebiyle hasar alabilir ya da daralması durumu söz konusu olabilir. Sonucunda ise bölgeden geçmekte olan sinirlerin ve kan damarlarının üzerinde baskıya sebep olarak, ilgili bölgedeki kolda ağrıya ve uyuşukluğa sebep olur.
Torasik çıkış sendromu kimlerde görülür?
Torasik çıkış sendromunun her yaşta görülebileceğini söyleyebiliriz. Özellikle; yüzme, tenis, voleybol gibi kol ve omuz hareketlerinin kullanılması gereken branşlar ile ilgilenen sporcularda, diğer kişilere kıyaslandığı zaman daha sık ve yaygın görülebilir.
Torasik çıkış sendromunun nedenleri nelerdir?
Birinci kaburga ve köprücük kemiği arasında bulunan ve kollara kan iletimini sağlamakla görevli olan atardamarlar, kollardan kan toplayan toplardamarlar ve kolları harekete geçirerek kolların duyularını ileten sinirler geçer. Köprücük kemiği ve birinci kaburga birbirlerine yakın oldukları zaman; bu önemli sinirler ve kan damarlarının sıkışmasına neden olabilir. Meydana gelen bu duruma ise torasik çıkış sendromu adı ve şu nedenlerden dolayı gelişebilir:
- Boyun, köprücük kemiği ya da kaburga travması
- Yazı yazma ve mouse kullanma gibi sürekli tekrar eden hareketler
- Profesyonel olarak voleybol, tenis, golf ve yüzme gibi spor branşları ile ilgilenilmesi
- Duruş bozukluğu
- Uyku bozukluğu
- Sırt yaralanması
- Üst göğüste ya da koltuk altında meydana gelen tümör veya genişlemiş lenf düğümleri
Torasik çıkış sendromunun belirtileri nelerdir?
- Boyunda, kolda ve elde kavrama zayıflığı
- Hareket kısıtlılığı
- Kol ağrısı, şişlik ya da anlam verilemeyen kızarıklık
- Boyun ağrısı
- Siyanoz
- His kaybı
Sıraladığımız bu belirtilerden bir ya da birden fazlasına sahipseniz; teşhis ve hastalığın farklı komplikasyonlara neden olmadan bir an önce tedavi edilebilmesi için uzman bir doktora başvurmanız çok önemlidir.
Torasik çıkış sendromunun tedavisi var mıdır?
Erken dönemde tanısı konulan torasik çıkış sendromu; fizik tedavi, anti-inflamatuar ilaçlar ve ağrı kesiciler ile tedavi edilebilmektedir. Bazı hastalar ise kilo vererek ve düzenli beslenerek hastalık tedavisinde güzel sonuçlar alabilir.
Bu tedavilerin fayda göstermediği, sinir hasarının gelişmesi yönünden riskli görülen ve hastalığın kemikteki bir bozukluğun neden olduğu kişilerde cerrahi yöntemler tercih edilebilir.
Benzer Yazılar
Akciğerlerde bulunan küçük hava keseleri (alveoller) duvarlarının kalınlaşması ve sertleşmesi ile gelişir. Duvarlardaki aşırı kalınlaşma ve sertleşme; kan ve hava arasındaki gaz geçişini güçleştirir. Haliyle, vücuttaki dokuların oksijen ihtiyacı karşılanamaz hale gelinir.
İskelet kaslarında çeşitli seviyelerde zayıflamalara sebep olan hastalığa, myastenia gravis adı verilir. Bu hastalık kronik ve otoimmün bir sinir kas hastalığıdır. Sinir uyarılarını bilinçli bir şekilde kontrol ettiğimiz kaslara iletilmesindeki bir bozukluktan kaynaklanan myastenia gravis, doğuştan gelen ya da bulaşan bir hastalık değildir.
Akciğer zarı kanseri ülkemizde oldukça fazla görülen bir hastalıktır. Akciğer zarında meydana gelen kötü huylu tümörlerdir. Akciğer zarı kanserinin ortaya çıkmasındaki en büyük etken, asbest ve erionit maddesinin solunum yoluyla vücuda alınmasıdır.
Göğüs bölgesinin üst kısmında bulunan sinirler ve kan damarları üzerindeki baskıya bağlı olarak; omuz, kol ve ellerde etkisini gösteren bir dizi semptomdan oluşan duruma torasik çıkış sendromu adı verilmektedir.
Akciğer zarları arasında hava dolması durumuna akciğer sönmesi denir.
Akciğer hücrelerinin anormal hale gelmesi ve kontrol edilemeyen bir hızla çoğalmasıyla ortaya çıkan hastalığa Akciğer Kanseri denir.