Bize Sorun

Aşağıdaki formu doldurarak bilgi talep edebilirsiniz.

7/24 Yanınızdayız

Sert Fırçalar Diş Eti Çekilmesine Neden Oluyor!

Sert Fırçalar Diş Eti Çekilmesine Neden Oluyor!

Diş eti çekilmesi; diş eti kenarının dişi ve kök yüzeyini açığa çıkartacak şekilde, geriye doğru çekilmesine denilmektedir.

Yanlış fırçalama tekniği ve sert fırçalar diş eti çekilmesi nedeni!

Yanlış diş fırçalama tekniği ile diş fırçalama, sert diş fırçası kullanma, çok sık diş fırçalama diş eti çekilmesinin mekanik nedenleri arasında sayılabilir.  Dudak-diş eti bağının yapısal bozuklukları,  çeşitli diş eti hastalıkları, hatalı dolgu ve kaplamalar diş eti çekilmesine yol açmaktadır.

Diş etindeki çekilmeler neye sebep olur?

Diş eti çekilmesi sonucunda, diş hassasiyeti ve estetik problemler ortaya çıkmaktadır. Ayrıca; diş eti çekilmesi nedeniyle oluşan boşluklara,  diş eti hastalığına neden olabilecek bakteri plağı da kolayca birikir. Diş eti çekilmesi tedavi edilmediği takdirde, dişleri destekleyen yumuşak ve sert dokular zarar görebilir, bu nedenle diş kaybı olabilir.

Nedenleri nelerdir?

  • Periodontal Hastalıklar: (Diş ve çevre dokunun hastalıkları) Diş eti çekilmesinin en önemli nedenlerinden biri diş eti iltihaplarıdır. Basit ve ileri düzeydeki diş eti iltihapları çekilmeye neden olur.
  • Yanlış ve sert diş fırçalama: Dişlerin çok sert veya yatay bir şekilde fırçalanması, çok sert diş fırçası kullanmak, diş minesinin aşınmasına ve diş etlerinizin çekilmesine neden olabilir.
  • Ağız hijyeninin yetersiz olması: Yetersiz diş fırçalama, diş aralarının diş ipiyle temizlenmemesi gibi faktörler, özellikle dişlerin arasında bulunan plakların tartar denen diş taşlarına dönüşmesini kolaylaştırır. Bu tartarlar, diş eti çekilmesine yol açabilir.
  • Diş gıcırdatma: (Bruksizm) Dişleri sıkmak veya gıcırdatmak, dişlere çok fazla kuvvet uygulayarak diş etlerinin çekilmesine neden olabilir.
  • Anatomik ve Ortodontik nedenler: Çarpık dişler, kapanış bozuklukları, dudak-diş eti bağının yapısal bozuklukları gibi nedenlerle diş eti çekilmesi olabilir.

Bunların yanı sıra hatalı yapılmış dolgular,  kaplamalar da diş eti çekilmesine sebep olabilir.

İşte tedavi yöntemleri!

Diş eti çekilmesine neden olan faktöre bağlı olarak, tedavi yöntemleri değişebilir.  Doğru ağız hijyeni eğitimi ve derinlemesine yapılacak olan profesyonel diş taşı temizliği, başlangıç seviyesindeki çekilmeler için uygulanır. Periodontal hastalığın neden olduğu çekilmelere uygulanacak tedavi, öncelikle diş eti hastalığının tedavisine yönelik olan tedavilerdir. Anatomik, ortodontik faktörlere bağlı diş eti çekilmelerinde yine ilk adım, faktörün elimine edilmesidir. Diş eti çekilmesinin ileri olduğu durumlarda ise, cerrahi yöntemlere başvurulur.

Benzer Yazılar

Çene Estetiği En Çok Bu Sorunlardan Dolayı Tercih Ediliyor
Çene Estetiği En Çok Bu Sorunlardan Dolayı Tercih Ediliyor

Çenenin insan yüzündeki konumu oldukça önemlidir.

Devamı

Sert Fırçalar Diş Eti Çekilmesine Neden Oluyor!
Sert Fırçalar Diş Eti Çekilmesine Neden Oluyor!

Yanlış diş fırçalama tekniği ile diş fırçalama, sert diş fırçası kullanma, çok sık diş fırçalama diş eti çekilmesinin mekanik nedenleri arasında sayılabilir.

Devamı

Ağız Kokusu Nedir?
Ağız Kokusu Nedir?

Ağız kokusu, gün içinde istenmeden ortaya çıkarak kişiyi ve çevresini rahatsız edebilir. Ağızda koku olmasının sebebi çoğu zaman kişinin ağız hijyenini tam anlamıyla sağlayamamasından kaynaklanır.

Devamı

Tüm Dünyada Yaygın Görülen Gizli Hastalık: Diş Eti Problemleri!
Tüm Dünyada Yaygın Görülen Gizli Hastalık: Diş Eti Problemleri!

Kanama, kırmızılık ve şişme ile kendini gösteren diş eti hastalıkları; tedavi edilmediği takdirde diş kayıplarına neden olabilmektedir.

Devamı

Dil Kökünde Oluşan Kabarcıklar Neden Olur?
Dil Kökünde Oluşan Kabarcıklar Neden Olur?

Dil kullanımı açısından gündelik yaşamda önemli bir yere sahiptir. Yemek yeme, tat alma sıklıkla yaptığımız işlemlerdir. Kabarcıklar bu sebeple bu görevleri de etkileyeceği için yaşam kalitesini etkileyecektir. Bu yüzden tedavi edilmesi gerekir. Dilde oluşan kabarcıklar toplumda sıklıkla görülen bir sağlık problemidir. Bu kabarcıklar farklı nedenlerle oluşmakla birlikte ciddi sağlık problemlerine yol açmaz.

Devamı

Oral Aft Tedavisi
Oral Aft Tedavisi

Ağız içinde çıkan beyaz renkli içi su dolu küçük yaralara aft denir. Aft denilen rahatsızlık genel olarak insanların dilinde, dudağında, damağında, yanak içlerinde görülür. Bu rahatsızlığı olan kişi afttan dolayı canı acıdığı için rahat bir şekilde yemek yiyemez ve su içemez.

Devamı

Bebekler Diş Çıkarma Döneminde Nasıl Rahatlatılabilir?
Bebekler Diş Çıkarma Döneminde Nasıl Rahatlatılabilir?

Sağlıklı bir bebekte, diş çıkarma dönemi ortalama 6-7 aylıkken başlar, ancak bu süreç bebekten bebeğe değişkenlik gösterir.

Devamı

Ağız Kuruluğunun Tedavisi
Ağız Kuruluğunun Tedavisi

Ağız kuruluğu; tükürüğün yeterli miktarda ağızda bulunmaması veya bulunamaması durumuna denir. Bu iki şekilde olabilir. Birinci neden tükürük yeteri kadar üretilemez. İkinci neden ise tükürüğün ağıza gelmesini engelleyen bir faktör vardır.

Devamı