Bize Sorun

Aşağıdaki formu doldurarak bilgi talep edebilirsiniz.

7/24 Yanınızdayız

Sağlıklı Yaşa, Mutlu Ol, Yengeçten Korkma!

Sağlıklı Yaşa, Mutlu Ol, Yengeçten Korkma!

Kelime anlamı yengeç olan çağımızın hastalığı kanserden korunmak sizin elinizde…  Sekiz kadından birinde görülen meme kanserini sağlıklı beslenip, düzenli spor yaparak riskini azaltabilirsiniz.

Günümüzün korkulu rüyası: Kanser… Kanser kelimesi köken olarak “yengeç” anlamına geliyor. Kelime korkusunu yenmek adına Okan Üniversitesi Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Taner Kıvılcım bu malum hastalığa “yengeç” demeyi tercih ediyor. Vücudumuzun her yerinde “yengeçlerin” yetişmesi mümkün. Yengeçlerin bir kısmı hızlı büyüyüp, etrafını hızla tahrip etmeye meyilliyken; bir kısmı ise daha yavaş ve zararsız büyümekte. Yengeçlerin kendine göre beslenme, üreme ve yayılma tarzları olduğunu belirten Kıvılcım, “Her ne kadar kanserli hücrelerin kökenleri kendi hücrelerimiz olsa da, başkalaşım geçirip yengece dönüştükten sonra kendilerine has bir yol çizmeye başlıyor.

Sekiz Kadından Birinde Memede Yengeç!

Memede yengeçler sekiz kadından birinde görülmekte ve ülkemizde kadınlar arasında en sık görülen yengeç türü. Sık görülmesi üzerinde çok çalışmaya ve davranışlarını anlamaya avantaj sağlıyor. Artık gelinen noktada ise, erken tanı yöntemleri ve gelişmiş tedavi seçenekleri ile korkunun en yersiz olduğu yengeç türlerinden biri haline geldi.

Her hastalıkta olduğu gibi meme yengecinde de erken teşhisin önemini vurgulayan Dr. Kıvılcım, bu konuda kadınların kendileriyle yüzleşmekten korkmamaları gerektiğini belirtti. Bu konuda bilgisine başvurduğumuz deneyimli meme cerrahı Prof. Dr. Abut Kebudi ise, vücudunuzda kontrolünüzden bağımsız olarak büyümeye karar veren bir şey varsa bunun büyümeden fark edilmesini gerektiğini belirtti ve şu uyarılarda bulundu:

“Taramaya davet ettiğimiz birçok kadın ’ya bir şey çıkarsa, şu anda böyle bir şeye hazır değilim!’ diyor. Yüzleştiği zaman ise geç kalmış oluyoruz. İşte bu yüzden kendiniz ile yüzleşmekten korkmayın! Hayatınızdaki çok basit iki şey, sizi yengeçlerden koruyabilir: Sağlıklı beslen, spor yap! Sadece bu ikisinin düzenli yapılmasının memenizde yengeç üreme ihtimalini %35-40 düşürdüğü ispatlanmış.”

Ottan Medet Ummayın!

Kulaktan dolma bilgilerle umut beklenen bitkilerin yengeci önlediğine dair bir bilimsel verinin olmadığını anlatan Kebudi, “Yaptığımız en büyük hatalardan biri “onun suyu”, “bunun otu” veya “şunun çayı”na çok bel bağlamak. Henüz memedeki yengeçleri yok eden ya da yengeç üremesine engel olan bir ot tıbben bulunamadı. Diğer büyük hatamız ise hazır gıdalara karşı artan bağımlılığımız. Bu gıdalar gerek kendi içindeki yapay katkılardan, gerekse uzun zaman içerisinde sebep olduğu obeziteden dolayı yengeçlere davetiye çıkartmakta” dedi.

Rengarenk Beslenin!

Sağlıklı beslenmenin başlangıcı olan su hakkında, Dr. Öğr. Üyesi Taner Kıvılcım, bir kişinin günde en az 2 litre su içmesi gerektiğini söyledi. Yalnızca su içmenin yengeçleri önleyemeyeceğini de vurgulayan Kıvılcım, sağlıklı beslenmenin sırlarını şöyle anlattı:

“Çalışırken yanınızda bir şişe veya sürahi bulundurmak su içmeniz gerektiğini size daha iyi hatırlatacaktır. Elbette su içmek tek başına yengeçlerden korumuyor. Ama daha sağlıklı olmak için temel adımlardan biri. Yengeçlerden korunmak ve sağlıklı beslenmek için tek besini sihirli bir değnek olarak görmek yanlış. Çeşitli ve renkli beslenin. Kırmızı, sarı, yeşil meyveleri gün içinde 5 porsiyon tüketin ve bunların güçlü kalkanlarını kullanın. Antioksidan kaynağı olarak koyu yeşil sebzeleri sevin, tüketin. Ama elbette bunların hepsi mevsiminde olmalı. Diyetinizde doğal tam tahıl ürünlerini işlenmiş unlara tercih edin. Ayrıca günde bir avucu geçmeyecek şekilde kuruyemiş de diyetinizin kaliteli bir parçası olabilir. Haftada 2 gün balık yiyin. Pişirdiğiniz etler ızgarada veya fırında olsun. Kızartma veya kavurmalar sağlıklı protein kaynaklarını sağlıksız trans yağlara çevirebilir.”

Düzenli Spor İle Riski Azaltın!

Haftada 3 gün en az 20 dakika spor yapılmasını tavsiye eden, Prof. Dr.  Abut Kebudi, “Bu sporlar yürüyüş, koşu, yüzme veya bisiklet olabilir. Ayrıca hergün kısa sürelerle yapılabilecek olan yoga ve pilates tarzı sporlar iyi bir egzersize ek olarak iyi bir nefes kontrolü de sağlayarak sağlıkla yaşam yoluna ayrıca ışık tutuyorlar”.

Mutlu Olun, Artıda Yaşayın!

Aslına bakarsanız vücudumuzda her gün bir savaş var. Vücudumuz, yengeçlere dönüşmeye meyilli hücrelerle savaşan koruyucu askerlerle dolu. Bu askerlerin motivasyonu sizin elinizde. Güçlü olduğunuzu, her zorluğu yenebileceğinizi gün içinde kendinize sık sık hatırlatın ve gülümseyin. Bunu bir yengeçle karşılaşmadan önce ya da bir yengeçle yaşamaya başladıktan sonra da yapmaya devam edin.

Eğer 40 yaşın üstünde iseniz ya da yaştan bağımsız olarak ailenizde “memede yengeç” hikayesi varsa hiç bir şikayetiniz olmasa dahi bir doktora gidilmesini öneren Kebudi, sözlerini şöyle tamamladı:

“Memede bir yengeçle karşılaştığımızda “estetik kaygılar” da bir sorundu. Bundan sadece 20 yıl öncesine kadar acımasızca yengeçli organın hepsi çıkarılıyordu. Günümüzde ise bu cerrahi işlemler çok daha küçük kesilerle ve estetik kaygılarla yapılıyor. Hatta mümkün olan hastalarımızda ameliyattan sonraki meme yapısı daha güzel olabiliyor. O zaman sağlıklı memeyi de ona benzetiyoruz. Buna “onkoplastik cerrahi” adı veriliyor ve şimdiden çok güzel sonuçlarımız var.”dedi.

( Not: Kanser kelimesinin kökeninin Hipokrat’a (M.Ö. 460-370) dayandığı kabul edilir. Hipokrat yara oluşturan ve oluşturmayan tümörleri tarif etmek için 'carcinos' ve 'karsinom' terimlerini kullanmıştır. Hipokrat, kanseri parmak gibi yayılan çıkıntılarının olmasından dolayı görüntüsünü yengece benzeterek carcinos olarak kullanmıştır. Romalı hekim Celcus (M.Ö. 28-50) daha sonra Yunanca terimi Latinceye çevirerek 'cancer (yengeç)' demiştir. )

Benzer Yazılar

Mide Botoksu İle 1 Hafta İçinde Açlık Hissi Kayboluyor
Mide Botoksu İle 1 Hafta İçinde Açlık Hissi Kayboluyor

Yaklaşık 10 ila 15 yıldır uygulanan mide botoksu; endoskopik olarak uygulanır.

Devamı

İdrardan Kan Gelmesi (Hematüri) Nedir?
İdrardan Kan Gelmesi (Hematüri) Nedir?

İdrardan kan gelmesi olarak bilinen hematüri, pek çok nedenden kaynaklanıyor olabilir. Çok ciddi sorunların işaretçisi olabileceğinden dolayı bir kez görülmesi durumunda bile uzman hekime başvurulmalıdır.

Devamı

Crohn Hastalığı: Zor ve İnatçı Bir Hastalık
Crohn Hastalığı: Zor ve İnatçı Bir Hastalık

Sindirim sistemi; ağızdan başlar ve makata kadar devam eder.

Devamı

Pankreas Ameliyatı
Pankreas Ameliyatı

Pankreas kanserinde, ameliyat ile tedavi yöntemi az sayıda hastada mümkün olabilmektedir.

Devamı

Böbrek Naklinin Aşamaları
Böbrek Naklinin Aşamaları

Canlıdan böbrek nakli güvenli ve başarılı bir tedavi yöntemidir.

Devamı

Kimler Böbreklerini Verebilir? Kimler Böbreklerini Veremez?
Kimler Böbreklerini Verebilir? Kimler Böbreklerini Veremez?

Böbrek naklinde verici olacak adayların; genel sağlık durumlarının ve psikolojilerinin iyi olması;

Devamı

Akut Karaciğer Yetmezliği
Akut Karaciğer Yetmezliği

Karaciğer vücutta bulunan en büyük iç organdır.

Devamı

Onkoplastik Cerrahi ile Memenizi Kaybetmezsiniz!
Onkoplastik Cerrahi ile Memenizi Kaybetmezsiniz!

Meme kanseri memenin süt kanalı ve lobüller hücrelerinin anormal ve kontrolsüz çoğalması

Devamı

Böbrek Nakli Operasyonunda Önce Merak Edilen Sorular
Böbrek Nakli Operasyonunda Önce Merak Edilen Sorular

Kronik böbrek yetmezliğinin nedenleri pek çok nedenden kaynaklanabilmektedir

Devamı

Omuz Kaslarınızı Güçlendirerek Doğru Bir Duruşa Sahip Olabilirsiniz
Omuz Kaslarınızı Güçlendirerek Doğru Bir Duruşa Sahip Olabilirsiniz

Omuz rahatsızlıkları kendisini omuz ağrıları ile belli eder.

Devamı