Sağlık Köşesi > Ortopedi ve Travmatoloji
Lipödem, özellikle kadınları etkileyen bir cilt ve yağ dokusu hastalığıdır.
Diz ağrısı, diz bölgesinde hissedilen herhangi bir ağrı, sızı veya rahatsızlık hissidir.
Parmakların aniden kilitlenmesi, kasılması gibi belirtilerle ortaya çıkan Tetik Parmak, parmaklarda ağrıya sebep olur ve bu durum kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkiler.
Çocuklarda kalça eklemlerinde gelişimler sorunların görüldüğü bir rahatsızlıktır. Daha gevşek bir eklem ile dünyaya geldiklerinde görülür.
Gangion kisti yumuşak doku lezyonu anlamına gelir ve iyi huyludur. Kemik yapısını birleştirmekte olan eklem kapsüllerinden ve bağlardan köken alır.
Belde omurilik kanalı daralması, yavaş gelişen bir süreçtir. Bu nedenle ilk başta şikâyet görülmeyebilir. Ancak hastalık ilerlediğinde hastaların yaşam kalitesi düşer ve günlük içerisindeki hareket kabiliyeti kısıtlanır.
Spor sakatlanmaları en çok basketbolcularda görülmektedir. Koşarken birden durma, yana dönme, pivot hareketi, zıplamaya bağlı yere düşme ve ani dönüşler sonucunda sakatlık meydana gelebilir.
Menisküs, diz ekleminde yer alan kıkırdak yapı olup, eklemlerdeki temas yüzeyini artırır. Menisküs benzeri yapılar; çene eklemi, köprücük kemiğinin kürek kemiği ile yaptığı eklem bölgelerinde de yer almaktadır.
Bir bacağı daha kısa olarak dünyaya gelen 2 yaşındaki Alexsandır Alexsandrov İvanov, İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi’nde Ortopedi ve Travmatoloji uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Cengiz Çabukoğlu tarafından ameliyat edildi. Milyonda bir görülen bu rahatsızlık başarılı bir şekilde gerçekleştirildi. Küçük Alexsandır Alexsandrov İvanov yaşıtları gibi yürüyebilecek.
“Bebekler büyümeyle birlikte 10 ve 18 aylar arası yürümeye başlar. Yürümeye başladıktan sonra çocuklarda ayakkabı ihtiyacı olmaktadır” diyen İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji uzmanı Dr. İftikhar Gurbanov bilgilendirdi.
“Hiçbir ekipman gerektirmeyen, evde veya dışarıda yeni başlayan herkesin rahatlıkla yapabileceği denge egzersizleri; yalnızca kas-iskelet sistemi değil, tüm sağlığımız için faydalıdır” diyen İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Kaya Hüsnü Akan, denge ile alakalı merak edilenleri açıkladı.
Boy uzatma ameliyatı; büyüme plağı kapanmış bireylerde bazen tedavi, bazen ise estetik amacıyla tercih edilen operasyondur. Amaç; kol ve bacak kemiklerinin uzatılmasıdır.
Omurga kırıklarının belirtileri genel olarak boyun, sırt ve bel ağrısı ile kas spazmı gibi belirtiler ile seyrini göstermektedir.
Halk arasında, iltihaplı bel romatizması veya omurga iltihabı olarak bilinen Ankilozan Spondilit (AS); genellikle omurgayı ve omurga ile kalça kemiği arasındaki eklemi etkileyen, ağrılı ve iltihaplı bir romatizmal bir hastalıktır. Ankilozan Spondilit, genellikle genç yaşlarda ortaya çıkan bir hastalıktır.
Daha çok ileri yaşlarda çok sık görülen ve eklem hareketlerini zorlaştırarak ağrı yapan hastalığa kireçlenme denir. Eklem bölgelerinde kemiklerin yapısının birleşim yerleri vardır. Birleşim yerlerinde eklemlerin hareketlenmesine yardımcı olan sıvıların çekilmesi ya da eklemlerde oluşan sorunlar sonucunda kireçlenme meydana gelir.
Halluks valgus, ayak başparmağında görülen şekil bozukluğuna denilmektedir. Ayakta başparmağın hemen yanında, dışarı doğru bir çıkıntının ya da şişliğin görülmesi ile oluşur. Estetik olarak hoş bir görüntü değildir, kişiler bu nedenle rahatsızlık duyabilmektedir.
Kalça ekleminde gelişen sorunların tedavisinde uygulanan bir cerrahi işleme kalça protezi denir. Kalça protezi kişiye özel hazırlanmaktadır
Günlük hayatta çok fazla umursanmasa da dirsek sağlığı oldukça önemlidir. Dirseklerde oluşan ağrı, hayatımızı oldukça zorlaştıran ağrıların başında gelmektedir.
Diz eklemi; uyluk, bacak ve önde diz kapağı kemiklerinden oluşur.
Omuz eklemi; köprücük, kürek ve kol kemiği ile oluşan bir yapıdır.
Diz eklemini oluşturan kemikler; uyluk, bacak kemiği ve önde bulunan diz kapağıdır.
Düztabanlık, halk arasında taban düşüklüğü olarak bilinir.
Normal bir omurgaya arkadan bakıldığı zaman tüm uzunluğu boyunca düz görünür.
Osteomiyelit; enfeksiyon nedeniyle kemik iliği ve çevresindeki kemiğin iltihaplanmasına verilen isimdir.
Doğru ayakkabı ile çocuğunuzun ayak sağlığını koruyarak, sakatlanma riskini de en aza indirebilmeniz mümkün.
Serebral Palsi (SP), gelişimini sürdüren beyinde oluşan bir hasara bağlı kalıcı hareket ve postür bozukluğudur.
Dirseklerde meydana gelen rahatsızlıklar pek çok kaynağa bağlı olarak gelişebilir.
Topuk dikeni daha çok; ayağında şekil bozukluğu bulunan, sürekli olarak çorap
Eklem bağlarını ve kaslarını zorda bırakacak hareketlerin yapılması ayak bileği burkulmalarına yol açar.
Menisküs, dik ekleminde bulunur ve kıkırdak yapıdadır. Bu yapı; dizin sabit kalmasını sağlar ve vücudu dengede tutar.
Kemik tümörlerinin görülme sıklığı yaklaşık olarak %5’tir ve yaş ayırt etmeksizin herkeste görülebilir.
Omuz rahatsızlıkları kendisini omuz ağrıları ile belli eder.
Eklem kıkırdağının yok olması, eklem yıpranmasına; yani eklem artrozuna yol açar.
Herhangi bir spor dalı ile uğraşmak; yaşanabilecek kas ve eklem rahatsızlıklarından korunmak
Omuz, vücudun en hareketli eklemidir. Eğer; bu bölgede gelişen ağrılar tedavi edilmezse; hareket kısıtlığı yaşanabilir
İş hayatında artan rekabet; günlük yaşamın pek çok saatinin ofiste geçirilmesine neden oluyor.
Düzenli yürüyüş, sağlıklı ve kaliteli yaşam için vazgeçilmez bir aktivitedir.
Skolyoz hangi aşamasında olursa olsun tedavi edilmediği takdirde çok daha başka sağlık sorunlarını beraberinde getirebilir.
Kişi adımını atarken, vücudun ağırlık merkezini kontrol altında tutmalıdır.
Karlı havaların görüş mesafesini azaltması nedeniyle trafik kazalarında artış görülür.
Kemik yoğunluğu yaş ilerledikçe azalır. İlerleyen yaşlarda; kaza ile düşmek de, kemik yoğunluğunun ve dayanıklılığının azalmasına
Hareketsizliğin yol açtığı sağlık sorunları, spor yaparak önlenebilir. Ama bu esnada kazaların meydana gelmemesi için birtakım tedbirler alınmalıdır.
Kıkırdak rahatsızlıkları, erkeklere göre kadınlarda daha çok görülmektedir.
Spor yapılırken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta;
Kemik, vücudu oluşturan dokuların en sert yapısıdır.
Osteoporoz, diğer adı ile kemik erimesi; zamanla kemik kalitesinin
Kemik, kendi kendini onarabilen bir yapıdır. Kemikte kırılma meydana geldiği zaman
Diz kireçlenmeleri vücudun, kıkırdak eklemlerinde meydana gelirler.
Çarpık ayak hastalığı (pes ekinovarus) kolayca tanı koyulabilen ve ayaklarda görülen
Günlük yaşantıda birçok insanın karşılaştığı rahatsızlıklardan biridir.
Bel ağrıları bacaklarda oluşan ağrılar ve uyuşmalar,
Yaz aylarında spor yapmak için dışarıdaki açık mekanları seçiyorsanız; güneş ışınlarından çok etkilenmeyeceğiniz saat aralıklarını seçmelisiniz
Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü kas-iskelet sistemi hastalıklarının tanısı
Kalça çıkıklığının fark edilmesi günümüz teknolojisi ile artık daha kolay.
Ayakta kemik çıkıntısı (Halluks Valgus), ayak başparmağının hemen yanında çıkan kemiğe denilmektedir.
Yaralanma tedavilerinde mümkün olduğu kadar konservatif tedavi yöntemleri (cerrahi olmayan) tercih edilmektedir
Eğer hemen fark ettiyseniz; doktorunuzun da önerdiği egzersizlerle, 6 ay kadar bir süreyle boyun eğriliklerini düzeltebilirsiniz.
Omurga ve omurilik tümörleri birincil ve ikincil tümörler olmak üzere iki farklı şekilde meydana gelmektedir.
Kas güçsüzlüğü kas hastalıklarının belirtileri içinde en yaygın olanıdır.
Omurga cerrahisi, sinir ve omurilik kökleri ile bu narin sinir dokusunu koruyan omurga üzerine yapılan ameliyatlar ve cerrahi girişimleri oluşturmaktadır.
Ortopedi ve Travmatoloji branşına bağlı ayak ve ayak bileği cerrahisi bölümümüzde, ayak ve ayak bileği rahatsızlıkların tedavisine yönelik çeşitli yöntemler uygulanmaktadır.
Spor, insan vücudunun direncini yükselten, sistemler arası fizyolojik yapısını geliştiren, bu yapıyı koruyan ve eş zamanlı olarak devam ettiren bir uğraştır.
Artroskopi uygulaması; eklem içinin optik ve kamera ile görüntülenmesidir.
Skolyoz konusunda anne babaların çok dikkatli olmaları gerekir. Erken tanı için çocukların aileleri tarafından çok sıkı ve düzenli kontrol edilmeleri çok önemlidir.
“Sağlık Köşesi sayfamızda yer verdiğimiz konu başlıkları ve açıklamaları tamamamen bilgilendirme amaçlıdır. Şikayetlerinizin asıl nedenini öğrenmek ve alacağınız tanı doğrultusunda tedavinizi planlamak için doktorunuzu ziyaret etmeyi unutmayın.”