Psikolojik sorun belirtileri nelerdir?
Günlük hayatımızda birçok sorunla yüz yüze geliyoruz. Bu sorunlar psikolojik yönden zorluklar yaşamamıza neden olabilmektedir. Gelişen bu problemlerin çeşitliliğine göre belirtilerde de değişiklik gözlemlenebilir. En yaygın semptomlar arasında şu belirtileri sıralayabiliriz:
Kas ağrıları,
Halsizlik,
Sürekli kötü hissetme, umutsuz olma,
Sağlıklı iletişim kuramama,
İştah kaybı,
Uyku düzeninde bozukluk,
Yalnız kalma isteği gibi belirtiler başlıca nedenler olarak gösterilebilir.
Psikolojik problemlerin başlıca nedenleri nelerdir?
Psikolojik sorunların nedenleri, kişi üzerindeki etkisi ve bunların seyri kişiden kişiye farklılık gösterebilmektedir. Bunlar kişinin konuyu algılama biçimine, yaşadığı problemlere, hayattan beklentisi ve olayların çıkış nedenine göre değişiklikler gösterebilmektedir. Yaygın görülen sebepler arasında; mevsimsel olarak görülen depresyon, içine kapanıklık gösterilebilir. Kişilerin mevsimsel yaşadıkları depresyonlar bireyde iştahsızlığa veya iştah kayıplarına yol açabilmektedir. Bunların dışında uykusuzluk, uyku düzensizliği, bakımsızlık, konsantre olamama gibi belirtiler görülebilir.
Depresyon nedir?
Depresyon kişinin kendini ve çevreyi algılyamaması ile iletişiminde bozulma, umutsuzluk ve enerji kaybı ile yaşam kalitesini olumsuz etkilemesi olarak adlandırılabilir.
Anksiyete nedir?
Anksiyete bireyin genellikle, stres içinde yaşaması, sürekli huzursuz olması, sinirli ve endişe içinde olarak gözlemlenmesi gibi tanımlanabilir.
Panik atak nedir?
Panik atak her yaş grubunda gözlemlenebilir. Birbirinden farklı çok fazla farklı nedenlere bağlı psikolojik sorun çeşididir. Sıklıkla görülen panik atak belirtileri arasında; çarpıntı, aşırı titreme, baş dönmeleri ve ölüm korkusu gösterilebilir.
Psikolojik sorunların tanısı nasıl konulur?
Psikolojik sorunlar kişilerin yaşamış olduğu problemin büyüklüğüne veya kişinin bunu karşılayış şekline göre değişiklik gösterebilir. Bu yüzden tanı koyma hastalara göre değişiklik gösterir. Bu işlemler uzman bir psikolog ve psikiyatr tarafından yapılmalıdır. Bu belirtilere sahipseniz uzman bir psikoloğa danışmayı ihmal etmeyin.
Benzer Yazılar
Bağımlılık; maddenin kişinin sağlığını, gündelik yaşantısını, sosyal ilişkilerini, genel olarak yaşamını olumsuz anlamda etkilemesine rağmen kişinin madde kullanımını sürdürmesi ve maddeyi bırakamamasıdır.
Obsesif kompulsif bozukluk; mantık dışı olduğu bilindiği halde, yeniden yeniden zihni meşgul eden ve kontrol altına alınmakta güçlük çekilen takıntıların neden olduğu, sıkıntının yok olması için bazı hareketleri birden fazla yapmak şeklinde seyreden bir psikiyatri bozukluktur.
Tüm psikiyatrik rahatsızlıklarda olabildiği gibi anksiyete bozukluklarında da ‘damgalama’ durumu yaşanmaktadır. Damgalama, toplum içerisinde psikiyatrik hastalıklara karşı var olan basmakalıp düşüncelerin tetiklediği, sosyal statü kaybı ve ayrımcılığa uğrama olarak tanımlanmaktadır.
Çocuklarda Beyin Gelişimine Büyük Darbe! Sağlıksız Beslenmenin Tehlikeleri
Majör depresyon günlük aktiviteler karşı ilgiyi azaltan, sosyal yaşamı olumsuz yönde etkileyen ve duygusal anlamda çöküntüye neden olan bir duygudurum bozukluğu olup; hormonal bozukluklardan kaynaklanabilir.
Belli bir yerde kısılmış hissetme veya kaçamama gibi irrasyonel ve yoğun korkunun eşlik ettiği önemli bir anksiyete bozukluğu çeşididir.