Parkinson Artık Beyin Pili ile Tedavi Edilebiliyor!

Parkinson Artık Beyin Pili ile Tedavi Edilebiliyor!

Parkinson nedir?

Parkinson hastalığı, beyinde; ilerleyici, dejeneratif ve fonksiyonel bozukluklara yol açan bir hastalıktır. Bu hastalığa ait başlıca bulgular; titreme, kaslarda sertlik, hareketlerde ve yürümede görülen yavaşlıktır. Semptomatik tedavisi için ise ilaç ve cerrahi olmak üzere yöntem bulunmaktadır.

Parkinson hastalığı tedavisinde beyin pili ameliyatına kimler adaydır?

  • Parkinson tanısının alınmış olduğundan itibaren 5 yıl geçmiş olmalıdır.
  • Uygulanan ilaç tedavisinin yetersiz kaldığı durumlarda uygulanır.
  • Kullanılan ilaçlara ait yan etkilerinin başlaması nedeniyle ilaç dozunun yükseltilememesi durumunda ameliyat kararı alınır.

Parkinson hastalığında ameliyatın uygulanmadığı durumlar nelerdir?

Parkinson hastalığının tedavisinde uygulanan beyin pili ameliyatı şu durumlarda uygulanmaz:

  • Parkinson hastalığının tanısı kesin olarak konulmamış ise ameliyat planlaması yapılmaz.
  • Parkinson hastalığının tanısı, 5 yıldan daha kısa süreli ise ameliyat tercih edilmez.
  • Hastanın psikiyatrik problemleri mevcut ise ameliyat önerilmez.
  • Hasta 80 yaşından büyük ise ameliyat olması için planlama yapılmaz.
  • Aktif bir enfeksiyon söz konusu ise ameliyat ertelenir ya da yapılmaz.

Parkinson hastalığının tedavisinde beyin pili nasıl uygulanır?

Beyin içine yerleştirilen milimetrik elektronik çubuklar, küçük bir güç kaynağı ve bu ikisini birleştiren bir uzatma kablosunun birleşimi ile Parkinson hastalığının neden olduğu bozukluklar önlenebiliyor. Ameliyat sonrasında kişi takip edilir ve beyne koyulan elektrotların ayarlaması yapılır. Uzaktan kullanılan bir kumanda yardımı ile hasta ve doktor tarafından bu pil kontrol edilebilir ve ayarlarında değişiklikler yapılabilir. Bu şekilde kontrol sağlanabiliyor olunması; en fazla verim alınan değerin saptanabilmesi açısından çok önemlidir.

Pilin bir ömrü var mı?

Pilin ömrü hastanın durumuna ve uygulanmış olan beynin bölgesine göre 3-6 yıl arasında değişiklik gösterir. Pilin batarya gücü bittiğinde ise yeniden bir ameliyata gerek duyulmaksızın; pillerin göğüs bölgesinin cilt altında yerleştirilen bölgesinin operasyon ile değiştirilmesi yetiyor.

Ameliyat sonrasında hastalık bulguları tamamen kayboluyor mu?

Beyin pili ameliyatından sonra; hastanın konforunu kısıtlayan ve yaşam kalitesini düşüren; titreme, yavaş hareket etme ve ilaç tedavisinin gösterdiği yan etkiler belirgin düzeyde azalıyor. Ayakkabı bağlamak, gömlek iliklemek ve su içmek gibi günlük aktiviteleri, kişi artık tek başına karşılayabiliyor duruma geliyor.

Benzer Yazılar

Sinir Sisteminin Düzenleyicisi: Nöromodülasyon
Sinir Sisteminin Düzenleyicisi: Nöromodülasyon

Nöromodülasyon kelimesini, “sinir sisteminin düzenleyicisi” olarak ifade edebiliriz. Vücudun çeşitli yerlerinde meydana gelen ve sinir sistemine bağlı aksaklıkların yeniden düzenlenmesini sağlayan Nöromodülasyon tedavileri ile günlük yaşamı olumsuz yönde etkileyen hastalıklar iyileştirilir ve hastanın yaşam kalitesi artırılır.

Devamı

Distoni Hastaları Beyin Pili Uygulaması ile Rahat Ediyor!
Distoni Hastaları Beyin Pili Uygulaması ile Rahat Ediyor!

Şiddetli kasılma ve istemsiz hareketlerle seyreden distoni hastalığı, beyinde oluşan yanlış sinyallerin engellenememesi sonucunda, vücudun belirli bir bölgesinde ya da yaygın bir biçimde oluşan istemsiz kas kasılmalarının oluşmasıdır.

Devamı

Tourette Sendromu Nedir?
Tourette Sendromu Nedir?

Tikler, kişilerin kendi iradeleriyle kontrol edemediği hareketlerdir. Tourette sendromu, ilk kez 1985 yılında tanımlanmış olup bir tür sesli ve bedensel tik hastalığıdır.

Devamı

Sakral Stimülasyon Nedir?
Sakral Stimülasyon Nedir?

Halk arasında mesane pili olarak bilinen sakral stimülasyon nöromodülasyon ameliyatlarının bir parçası olup; küçük abdest kaçırma, veya yapamama, büyük abdest kaçırma, mesane felci gibi sorunları olan hastalarda uygulanabilecek teknolojik bir tedavi yöntemidir.

Devamı

Buerger Hastalığı Hakkında Bilinmeyenler
Buerger Hastalığı Hakkında Bilinmeyenler

Buerger hastalığı atardamarların yapısında tıkanma ve hasar oluşumu ile ortaya çıkan bir hastalıktır.

Devamı

Kişiye Özel Kanser Ağrısı Tedavisi
Kişiye Özel Kanser Ağrısı Tedavisi

Kanser tedavisi gören hastalarda şiddetli ağrı görülebilir. Kanser hastalığının ileri evlerinde veya tekrarlamış kanser hastalıklarında hastanın hissettiği ağrı oldukça yükselebilir.

Devamı

Vagus Pili Nedir?
Vagus Pili Nedir?

Halk arasında Vagus Pili, Sara Pili veya Epilepsi Pili olarak bilinen Vagal Sinir Stimülasyonu ülkemizde ilaç tedavisine dirençli yani ilaç kullanmasına rağmen sara nöbetleri devam eden hastalarda başarıyla uygulanan bir ameliyat yöntemidir.

Devamı

İdrar Kaçırma ve İdrar Yapamamaya Mesane Pili Tedavisi ile Çözüm!
İdrar Kaçırma ve İdrar Yapamamaya Mesane Pili Tedavisi ile Çözüm!

Sakral sinir stimulatörü adı verilen mesane pili, kalbin ritmini düzenleyen pillerin büyüklüğünde olan bir cihazdır.

Devamı

Baklofen Pompası Nedir?
Baklofen Pompası Nedir?

Baklofen pompası; çeşitli sebeplerle uzuvlarda (kollarda bacaklarda) ve/veya gövdede gelişen ve ilaç tedavisine yanıtsız istemsiz katılık ve kasılmalarda (spastisite) kullanılan bir tür otomatik ilaç salınımı sağlayan bir cihazdır.

Devamı

Epilepsi Hastalığı Nedir?
Epilepsi Hastalığı Nedir?

Epilepsi, sık görülen bir nörolojik hastalıktır. Epilepside beyinde bulunan nöronlarda ani ve kontrolsüz boşalmalar olur.

Devamı