Organ Nakli İle İlgili Yanlış İnanışlar
“Organ nakli günahtır…”
Organ nakli operasyonu; nakile ihtiyaç duyan hastaların yaşamlarını devam ettirebilmeleri ve sürdürüyor oldukları yaşamların kalitelerini yükseltmesini sağlayan cerrahi bir operasyondur. İnsanlara yardım edilmesini emreden dinimiz, organ bağışının uygun olduğunu buyurmuştur. Organların bağışlanması günah değildir. Aksine bağışlanacak organlar, hayat kurtarıyor olduğu için sevap kabul edilir.
“Organ nakli olduğumda hiçbir şey eskisi gibi olmayacak…”
Organ nakli, yaşam kalitenizi düşürmez; hatta sahip olduğunuz konfordan daha yüksek konfor sağlar. Kronik böbrek rahatsızlığı gibi diyaliz süreci gereken rahatsızlıklar, sizi yıpratır; ama nakil olduğunuz takdirde sosyal yaşamınıza hemen dönebilirsiniz. Anne ve baba olabilir, spor yapabilir, bıraktığınız iş yaşamınıza yeniden dönebilirsiniz. Zaten bu operasyonların amacı da kişilerin iş ve sosyal yaşamlarına kaldıkları yerden devam etmelerini sağlamaktır.
“Organ bağışında bulunacağız; ama ya cenazemizin vücudunun bütünlüğü bozulursa?”
Kadavradan bağışlanacak organ ya da organlar alınırken, sanki canlı bir kişi ameliyat ediliyormuşçasına özen gösterilir. Daha sonra ise kadavranın zarar görmemesi için ilgili bölgeler estetik dikişler ile kapatılır. Organ bağışının ne kadar önem arz ettiğini bilen doktorlar, bu durumda gereken saygıyı göstermektedirler.
“Böbreğimi bağışlarsam, öldükten sonra diğer organlarımı da alırlarsa?”
Organ bağışı görüşmesinde; bağışlanması ve bağışlanmaması istenilen organlar hakkında konuşulur. Kişinin ve ailenin rızası dışında hiçbir şekilde konuşulan ve bağışlanması düşünülen organların dışında başka bir organ için işlem yapılamaz.
“Bağışladığım organları para ile satabilirler!”
Beyin ölümü gerçekleşmiş bir hastanın organları bağışlanacağı zaman; koordinasyon sistemi üzerinden bu durum Sağlık Bakanlığı’nın Bölge Koordinasyon Merkezi’ne ve sonrasında da Ulusal Koordinasyon Merkezi’ne bildirilmektedir. Böyle bir süreç işliyorken; bağışlanan organların üzerinden maddi satış durumu asla söz konusu değildir.
“Kaçırılan çocukların organları çalınıyor!”
Organ naklini yapabilecek doktor ve ekip sayısı oldukça azdır. Bu operasyonlar; tam donanımlı hastanelerin modern ameliyathanelerinde yapılır. Gerçekleştirilecek olan naklin başarılı olması için ise operasyondan sonra alınan yoğun bakım hizmetinin üst düzeyde olması gerekir. Eğer; doğabilecek her çeşit komplikasyona karşı anında müdahale edebilecek farklı branşların uzman doktorları yoksa bu demek oluyor ki; bu operasyonlar her yerde yapılabilecek seviyede girişimler değildir.
Benzer Yazılar
Her 7 Kişiden Birinde Kronik Böbrek Hastalığı Var! (Dünya Böbrek Günü)
Hayır, asla satılamaz. Beyin ölümü gerçekleşen kişinin organlarının bağışlanması durumunda
Başarılı bir böbrek nakli operasyonundan yaklaşık 2 ay sonra cinsel yaşamınıza dönebilirsiniz.
Nefrotik sendrom önemli bir hastalık grubunu temsil eder. Küçük yaşlarda olan çocukları etkisi altına almaktadır. Böbreklere zarar veren bu hastalık, nefronların deforme olması ile kendini göstermektedir.
Bel bölgesinde omurganın her iki tarafında görüntü olarak fasulyeye benzeyen küçük gibi görünen ama çok önemli görevleri olan iki tane organdır
Ramazan ayının yaz mevsiminde olmasıyla birlikte oruç süresinin günde 16-17 saati bulması ve artan hava sıcaklığının sıvı kayıplarını arttırması böbrek sağlığının bozulmasına yol açabilir.
Böbrek nakli hastanın vücuduna bir başka kimseden alınan böbreğin yerleştirilmesidir.
Vücudumuzda iki adet böbreğimiz vardır. Her biri yaklaşık 11 cm büyüklüğünde ve yaklaşık 125 gram ağırlığındadır.
Hastalarımız nakil olduktan sonraki ilk dönemlerde bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaçları yüksek dozda almaları nedeniyle şekersiz