Memede Görülen Her Kitle Kanser Midir?
Meme Kanserinde Erken Teşhis
Meme kanseri kadınlarda görülen kanser tipleri arasında birinci sırada yer almaktadır. Her dört kadın kanserinden biri meme kanseridir ve hayat boyu her sekiz kadından biri meme kanserine yakalanma riski vardır.
Ancak sevindirici haber şudur ki, erken dönemde yakalanan meme kanseri günümüzde artık tedavisi mümkün bir hastalıktır. Bu nedenle meme de ele gelen her kitleye azami dikkat etmek gerekir.
Bilindiği gibi meme kanseri meme dokusunun herhangi bir yerinden kaynaklanır. En sık görüleni de meme kanallarından kaynaklanan duktal tipidir.
Memede Görülen Her Kitle Kanser Midir?
Tabi ki değildir. Ele gelen kitlelerin büyük çoğunluğu kanser olmayan, iyi huylu kitlelerdir. Kadının yaşına göre değişmekle beraber bu oran % 10 ila % 20 arasındadır. Ancak meme kanserine yakalanan hastaların neredeyse % 70 ine yakın kısmında görülen ilk belirti, ele gelen kitlelerdir.
Yirmili yaşlarda ele gelen kitlelerin büyük çoğunluğu fibroadenom denen memenin iyi huylu dediğimiz selim kitlelerdir. Bunlar çoğunlukla ağrısız, hareketli, düzgün konturlu kitlelerdir. Zamanla kaybolabildiği gibi, büyüyebilirlerde. Tedavisi boyutu küçük olanlarda takip, büyük olanlarda ise cerrahi olarak çıkarılmasıdır.
Otuzlu ve kırklı yaşlarda ise, memede ele gelen kitlelerin büyük çoğunluğu, kistlerdir. Bunlar ağrılı, her iki memede de birden fazla, yine düzgün konturlu ve değişik büyüklüktedir. Özellikle adet gören kadınlarda bu kistler, adet döneminde daha da büyür ve ağrılı olurlar. Adet sonunda ise ağrıları azalıp, kaybolabilirler. Bunlara da takip önerilir. Ancak çok büyük olanların içi enjektör ile aspire edilerek boşaltılır.
Şu belirtilerden biri dahi mevcut ise bir meme cerrahisi veya genel cerrahi uzmanına başvurak gerekir.
Meme Kanseri Belirtileri
- Koltuk altında veya memede görülen kitle, ellediğinizde hissedilen şişlik ya da sertlik.
- Meme başında görülen akıntı
- Meme başında kanlı akıntı olması durumu
- Meme başında çökme olması
- Memede görülen şekil bozuklukları ve büyüme
- Memede uzun süreli geçmeyen kızarıklık oluşumu ya da yaralar
- Meme başında görülen kabuklanma durumu
Muayene sonrası ilk yapılacak şey ultrason ile kitleyi incelemek olacaktır. Gerekirse hastanın yaşı ve riski göz önünde bulundurularak mammografi incelemesi de yapılması gerekir.
Erken teşhiste kendi kendine meme muayenesi oldukça önemlidir. Tespit edilen her kile uzmana gösterilmeli ve gerektiğinde biyopsi ile tanı kesinleştirilmelidir.
Benzer Yazılar
Safra kesesi açlık esnasında karaciğerin oluşturduğu safra sıvısını biriktiren ve vücuda besin girdiğinde kasılarak sahip olduğu safrayı boşaltarak sindirime yardımcı olan bir organdır. Kan şekerinin düzenlenmesini destekler.
Ailecek yapılan piknik ve gezilerin vazgeçilmezi olan mangalın insan sağlığına pek bilinmeyen bir zararı var!
Ostomi, içi boş bir organın vücut yüzeyine ağızlaştırılması anlamına gelir. Vücut yüzeyine ağızlaştırılan yere stoma da denir.
Oldukça sık görülen mide kanseri; ülser ve gastrit gibi iyi huylu mide rahatsızlıkları ile benzer şikayetler
Dönemimizin en sinsi rahatsızlıklarından biri olan ve herhangi bir belirti seyretmeden ortaya çıkan böbrek yetmezliği hızlı bir şekilde yaygınlık göstermektedir.
İnsan vücudu için hayati öneme sahip olan tiroid hormanlarının az ya da çok salgılanması pek çok ciddi sağlık sorununa neden olabilmektedir.
Dünyada önlenebilir ölümler sırasında ikinci sırada bulunan obezite yaşamı tüm yönleriyle etkisi altına alan bir hastalıktır
Böbrek nakli hastanın vücuduna bir başka kimseden alınan böbreğin yerleştirilmesidir.
Obez insanlarda çok yüksek oranda sağlıksız vücut yağ yüzdesi vardır.
7 Yıldır Görmediği Babası Böbreği İle Kızına Umut Oldu!