Bize Sorun

Aşağıdaki formu doldurarak bilgi talep edebilirsiniz.

7/24 Yanınızdayız

Labial Füzyon Açılması (Vaginal Yapışıklık)

Labial Füzyon Açılması (Vaginal Yapışıklık)

Labiyal Füzyon Açılması (Vaginal Yapışıklık)

Labiyal füzyon kız çocukların vaginasında küçük dudaklar olarak tanımlanan ve iki yanda bulunan yapıların birbirlerine yapışmasıdır. Bazen halk arasında ve hatta bazı hekimler arasında yanlış bir ifadeyle rahim kapanması olarak adlandırılabilir. Rahim (Uterus) ile ilgisi yoktur, bu durum vajen giriş kısmının, hatta bazen idrar deliğinin de önünün beyaz-mavimsi, ince bir doku ile kapanması durumudur. Bazen bu doku ince değil kalın fibröz bir yapı şeklinde olabilir. Doğuştan olmayıp genellikle bebeğin bezli olduğu dönemde olur. Bazı bebeklerde hayatın ilk 1-2 ayında bile görülebilir. Bazı çocuklarda ise bezden kurtulup tuvalet eğitimini tamamladıktan sonra bile ortaya çıkabilir. Yapışma alt köşeden başlayarak klitorise kadar ilerleyebilir. Ortaya çıkışında üç mekanizma suçlanmaktadır:

  1. Bölgesel irritasyon: Bu bölgenin tahriş olmasına bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bezli dönemde kullanılan ıslak mendillere bağlı tahriş etyolojide önemlidir. Ayrıca asiditesi uygun olmayan sabun ya da şampuan kullanımı da önemlidir.
  2. Östrojen hormonu azlığı: Bu bölgeyi nemli tutan salgıların da (özellikle östrojen) olmadığı bir dönemde kuruluk da tahrişe yol açar ve yapışıklığa neden olabilir.
  3. Pişikler: İdrar pH’sına bağlı olarak oluşabilen diaper dermatit (pişikler) nedeniyle bölgesel tahriş oluşur ve bu alanlar iyileşirken vaginal dudaklar birbirine yapışır.

Genellikle aile durumun farkında olmaz ve çocukta herhangi bir şikayete neden olmaz, çoğu zaman çocuk doktorunun yaptığı rutin kontrol sırasında fark edilir. Bazı çocuklarda idrar yapmada zorluk, yapışıklığın gerisinde idrar birikmesine bağlı olarak idrar yapma sonrasında iç çamaşırın ıslanması ya da idrar yolu enfeksiyonuna bağlı yakınmalar görülebilir.

Tedavi öncelikli amaç tahriş ya da enfeksiyonun ortadan kaldırılmasına yöneliktir. Bu amaçla her ne kadar allerjik değil şeklinde satılsalarda ıslak mendillerin kullanılmasından sakınılmalıdır. Bez değişimlerinde bebeğin altı pH'ı ayarlı şampuanlarla yıkanarak iyice kurulanmalı ve ardından epitelizan etkili kremler sürülmelidir (Bepanthene, Fito vb.). Yapışıklığın düzelmesi için 1-2 haftalık östrojen hormonu içeren krem kullanılması yaygın bir tedavi yöntemidir. Ancak kullanılan hormonlu kremin ciltten emilmesi sonrası östrojen hormonuna bağlı, meme büyümesi ve kıllanma gibi bazı yan etkilerin ortaya çıkması kullanımını kısıtlamıştır. Bu hormonlu kremlerin yerine steroid denilen kortizonlu kremlerin 7-10 gün gibi kısa bir süre kullanımı aynı etkiyi göstermekte yan etkileri de daha az görülmektedir. Ancak kremlerin başarısı %60-90 arasında değişmektedir. Tekrarlama oranı %20-30 dolaylarındadır.

Krem uygulamalarıyla açılmayan inatçı olgularda ve şikayetleri olan hastalarda yapışıklığın cerrahi olarak ayrılması önerilir. Yapılan operasyonda kesme veya dikme işlemi olmadan cerrahi tabiriyle künt olarak küçük dudaklar birbirinden ayrılır. Ayırma yönteminde hafif ve orta şiddetteki yapışıklıklar lokal lidokain (emla, jetex vs) yardımıyla muayenehane şartlarında uygun saha temizliği sonrası bir klemp vasıtasıyla önden arkaya doğru künt bir şekilde açılabilir. Üç yaş üzeri hastalar ve yoğun yapışıklığı olan hastalarda bu işlem ameliyathanede ve anestezi altında yapılmalıdır. İşlem ve dolayısıyla anestezi süresi oldukça kısadır, ancak önemli olan çocuğun işlem yapılırken hiçbir şey hissetmemesi ve ağrı duymamasıdır. Ayırma işleminden sonrada östrojenli veya kortizonlu kremlere 7-10 gün daha devam edilmelidir. Böylece başarı oranı %85-100’lere çıkmakta nüks oranı ise %14’lere düşmektedir.

Gerek lokal kremlerle gerekse cerrahi yöntemlerle tedavi sonrası tekrarlama ihtimali hep akılda tutulmalı, o bölgeye yönelik hijyenik uygulamalar (ılık oturma banyoları, iyi kurulama vs.) ve tahrişten kaçınmak için gerekli girişimler devam etmelidir.

Benzer Yazılar

Çocuklarda Penis Eğrilikleri Hakkında Merak Edilenler
Çocuklarda Penis Eğrilikleri Hakkında Merak Edilenler

Çocukluk çağındaki penis eğrilikleri (kurvatürler) doğumsaldır. Anne karnında penis gelişimindeki anormallikten ortaya çıkar. Görülme sıklığı 1000 canlı doğumda 2’dir.

Devamı

Yenidoğan Sünnetinin Avantajları
Yenidoğan Sünnetinin Avantajları

Yenidoğan döneminde sünnet yapılması ile ilgili olarak farklı görüşler olmakla birlikte, hipospadias, epispadias, penis eğrilikleri ve rotasyonları gibi yapısal bozukluklar olmadıktan sonra doğumdan sonraki ilk 24 saat dahil olmak üzere ilk 3 aylık döneme kadar yenidoğan sünneti yapılabilir.

Devamı

Çocuklarda Akut Karın Ağrısı: Akut ve Perfore Apendisit
Çocuklarda Akut Karın Ağrısı: Akut ve Perfore Apendisit

Akut karın ağrısı acile sık başvuru nedenlerinden biridir. İki yaş ve üzerindeki çocuklarda üç günden kısa süreli karın ağrısı yakınmasıyla hastaneye başvuru akut karın ağrısı olarak değerlendirilmektedir.

Devamı

Genel Anestezi ile Sünnet
Genel Anestezi ile Sünnet

Sünnet, öncelikle dünyanın belirli bölgelerinde dini ve kültürel inançlar sebebiyle yapılırken bazen de tıbbi amaçlarla belirli endikasyonlarda ya da tıbben yararlı olduğu düşünülerek yapılmaktadır.

Devamı

Büyük Çocuklarda Sünnet
Büyük Çocuklarda Sünnet

Cerrahi anlamda sünnet, glans penisi (penis başını) saran prepisyum ya da sünnet derisi denen içi mukoza kaplı deri parçasının kesilerek çıkarılması ve bu kesme sonucunda açıkta kalan deri ve mukozanın emilebilen dikişlerle tekrar dikilmesi demektir.

Devamı

Hidrosel ve Kordon Kisti
Hidrosel ve Kordon Kisti

Bebeğin anne karnında gelişimi sırasında, erkek çocuklarda testis denilen yumurtalıklar ilk önce böbreklerin üst kutbunda oluşmaya ve gelişmeye başlar, sonra karın içinde göç ederek, kasık kanalından geçer ve skrotum adı verilen torbalara iner.

Devamı

Çocuklarda Kasık Fıtığı Operasyonu
Çocuklarda Kasık Fıtığı Operasyonu

Çocuk Cerrahisi uygulamasında en sık yapılan ameliyatlardan birisi kasık fıtığıdır.

Devamı

Yenidoğan Testis Torsiyonuna Dikkat!
Yenidoğan Testis Torsiyonuna Dikkat!

Testisler anne karnında gelişirken böbrek bölgesinde oluşur. Testisin damar ve sinirleri böbrek bölgesinden gelir. Yani uzun bir sap ile aşağıya iner. Bu yerleşme tam anlamıyla olmayabilir. Herhangi bir yerde takılı kalır.

Devamı

Labial Füzyon Açılması (Vaginal Yapışıklık)
Labial Füzyon Açılması (Vaginal Yapışıklık)

Labiyal füzyon kız çocukların vaginasında küçük dudaklar olarak tanımlanan ve iki yanda bulunan yapıların birbirlerine yapışmasıdır.

Devamı

Hipospadias Nedir?
Hipospadias Nedir?

Hipospadias, çocuğun idrar yaptığı deliğin penisin ucunda değil de altında olmasıdır. Bu delik ile penis ucu arasındaki bölgede idrar kanalı tam olarak oluşmamıştır.

Devamı

Bölüm Doktorlarımız