Kulak Çınlaması Nedir?
Kulak Çınlaması
Kulakta ya da kafanın içinde duyduğunuz sesleri kulak çınlaması olarak tanımlanır. Bu sesler çınlama, vızıltı, uğuldama şeklinde kişiye özgü olarak değişiklik gösterebilir.
Kulak çınlaması bir hastalığın belirtisi olabilmektedir. Tedavi olarak; öncelikle hastalık tespit edilir ve hastalığın tedavisiyle iyileşme gösterilir.
Kulak Çınlamasının Nedenleri Nelerdir?
Kulak çınlamasının birçok olası nedeni vardır. Bu nedenler çoğunlukla basit ve iyi huylu nedenler olabildiği gibi daha ciddi sorunlar da olabilir. Sık karşılaşılan nedenler şöyle sıralanabilir;
* İç kulakta yer alan işitme sinir uçlarındaki hasar
* Kulak kiri
* Kulak zarındaki sorunlar
* Kulak enfeksiyonları
* Alerjik rinit
* Sinüzit
* Kulak bölgesinde travma
* Orta kulakta sıvı birikmesi
* Orta kulaktaki kemiklerin eklem yerlerimin sertleşmesi
* Orta kulakta yer alan kasların kasılması,
* Östaki tüpünün genişlemesi (hamilelik ya da kilo vermeye bağlı olabilmektedir)
* Orta kulaktaki atardamar anomalileri
* Baş ve boyun bölgesindeki damar genişlemeleri
* Denge ve işitmeyi sağlayan sinirlerdeki tümör (akustik nörinom)
* Alerji
* Düşük ya da yüksek tansiyon
* Baş ve boyun bölgesine gelen darbeler
* Boyun kireçlenmesi
* Bazı ilaçların yan etkisi sonucu (romatizma ilaçları, antibiyotikler, aspirin ..gibi)
* Diyabet
* Tiroid hastalıkları
* Yaşlanma sonucu ortaya çıkan işitme sinirlerinde oluşan hasar
* Yüksek ses
* Beyin tümörü
Kulak Çınlaması En Çok Kimlerde Görülür?
* Yüksek sese ve gürültüye maruz kalan kişiler. Fabrika ve inşaat işçileri, müzisyenler ve askerler bu konuda örnek olarak gösterilebilir.
* Yaşı ilerlemiş olan kişiler. Muhtemelen sık sık kulak çınlaması ile ilişkili işitme sorunlar yaşamaya başlayacaksınızdır.
* Cinsiyet. Erkeklerin kulak çınlaması sorunu yaşamaya olasılığı daha yüksektir.
* Sigara. Sigara içenlerin riski daha yüksektir.
* Kardiyovasküler problemler. Koşullar kan akışını etkileyen, yüksek kan basıncı ya da daralmış arterler (ateroskleroz) sorunu olan kişiler kulak çınlaması sorunu yaşayamaya daha meyillidirler.
Kulak Çınlaması Nelere Sebep Olur?
Uzun süre devam eden kulak çınlaması, kişinin yaşam kalitesini oldukça düşürür. Kafa içerisinde oluşan ve devamlılığını koruyan bu tiz ses kişinin aşağıdaki sorunlarla karşılaşmasına sebep olur;
* Yorgunluk
* Stres
* Uyku sorunları
* Konsantre sorunları
* Bellek sorunları
* Depresyon
* Anksiyete ve sinirlilik
Kulak Çınlaması Nasıl Tedavi Edilir?
Kulak çınlaması vakaların çoğunda özel bir tedavi yoktur. Kulak çınlamasının nedeninin bulunup ortadan kaldırılmasıyla tedavi sağlanabilmektedir. Bunun içinde bazı röntgen filmleri ve denge testlerine ihtiyaç duyulabilir. Ancak tüm testlere rağmen kulak çınlamasının nedeni bulunamayabilmektedir.
Kulak çınlamasının tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar da bulunmaktadır. Bu ilaçlar, rahatlama sağlamakla beraber tamamen tedavi için yeterli olmayabilmektedir.
Bazı durumlarda tinnitus maskelemesi denilen yöntem kullanılabilir. Kulak çınlaması özellikle çevre sessiz olduğu zaman, gece yatarken, daha rahatsız edici bir hal almaktadır. Kulak çınlaması ile yarışacak bir ses (saatin tıklaması, radyo gibi) rahatsızlığın azalmasına yardımcı olabilmektedir. Bazı doktorlar alçak sesle FM kanallarını dinlemeyi önermektedir.
Benzer Yazılar
Dış kulak iltihabı, kulağın dış kulak yolunda meydana gelen iltihabi durumdur. Tıpta bu iltihaba otitis externa adı verilir. Yüzücülerde çok sık görülüyor olmasından dolayı, yüzücü kulağı olarak da bilinen bu hastalığın en önemli nedeni, kulak kanalını istila eden bakterilerdir.
Ağız kuruluğu; tükürüğün yeterli miktarda ağızda bulunmaması veya bulunamaması durumuna denir. Bu iki şekilde olabilir. Birinci neden tükürük yeteri kadar üretilemez. İkinci neden ise tükürüğün ağıza gelmesini engelleyen bir faktör vardır.
Düzenli bir şekilde bakımı yapılmayan ve temizlenmeyen klimalar; gribal hastalıklardan, yüz felcine kadar pek çok hastalığın habercisi olabiliyor. Hemen hemen artık her evde ve tüm iş yerlerinde olan klimaların kullanımında nelere dikkat edilmesi gerektiğini bu yazıda ele aldık.
Soğuk ve mevsimsel ani değişen havalar hastalıklara ön ayak oluyor.
Yaz Mevsiminde “Burun Ameliyatı” Olmak Sakıncalı mıdır?
İşitme kaybı her yaşta hayatımızı etkileyen önemli bir sağlık problemi. Çocukluk çağında doğumsal veya hastalıklara bağlı işitme kayıpları meydana gelirken, çalışma hayatı ile gürültüye maruz kalma işitme sorunlarının gelişiminde etkili oluyor.
Halk arasında iç kulak kristallerinin yerinden oynaması olarak bildiğimiz vertigo (BPPV); başın pozisyonu ile birden başlar ve kısa sürerek tüm dünyanın başınıza yıkılmış olduğu hissini veren bir baş dönme çeşididir.
Kulakta ya da kafanın içinde duyduğunuz sesleri kulak çınlaması olarak tanımlanır.
Ağız içinde çıkan beyaz renkli içi su dolu küçük yaralara aft denir. Aft denilen rahatsızlık genel olarak insanların dilinde, dudağında, damağında, yanak içlerinde görülür. Bu rahatsızlığı olan kişi afttan dolayı canı acıdığı için rahat bir şekilde yemek yiyemez ve su içemez.
Eğer koku alamıyorsanız hemen telaş yapmanıza gerek yok. “Koku alamıyorum” dediğiniz durumun ne zaman ortaya çıktığını hatırlamaya çalışmanız gerekmekte. Bu bir viral enfeksiyon sonrası bir kaç günlük bir durum ise geçici olabilir.