Bize Sorun

Aşağıdaki formu doldurarak bilgi talep edebilirsiniz.

7/24 Yanınızdayız

Kistik Fibrozis Nasıl Bir Hastalıktır?

Kistik Fibrozis Nasıl Bir Hastalıktır?

Kistik fibrozis nedir?

Kistik fibrozis, genetik bir hastalıktır. Yalnızca anneden veya yalnızca babadan gelmez. Bir elmanın iki yarısı gibidir; yani hem anneden, hem de babadan alınan genlerin birleşmesi sonucunda hastalık oluşur. Kistik fibrozise sahip hastalarda, vücutta bulunan tüm salgı bezlerinin rengi koyudur. Bu yüzden tıkaçlar meydana gelir ve buna bağlı olarak çeşitli şikayetler gözlemlenir.

Kistik fibrozis belirtileri nelerdir?

Kistik fibrozisi bulunan hastaların karşı karşıya kaldığı en önemli belirti, solunum sistemi ile ilgilidir. Yenidoğan dönemi itibariyle başlayan ve tekrar eden, tedavilere yanıt vermeyen öksürük, astım ve zatürre gibi durumlar, kistik fibrozis belirtisidir. Bu hastalığa sahip olan kişilerin yaklaşık %85’i, aldığı besinleri enzim yetersizliği nedeniyle yeteri kadar sindiremedikleri için; fazla miktarda yağlı ve pis kokulu dışkılama görülür. Bunun yanı sıra, büyüme ve gelişme geriliği de yaşanır.

Kısacası; yeteri kadar kilo alamayan, başka çocuklardan çok daha fazla ve ağır solunum yolu enfeksiyonu geçiren çocuklarda, kistik fibrozis hastalığının üzerine düşülmesi ve araştırılması gerekir. Özellikle anne ve babaların arasında akraba evliliği varsa ve kardeşlerde ölüm hikayesi mevcut ise, kistik fibrozis hastalığı testinin yapılması son derece önem taşır.

Kistik fibrozis tanısı nasıl konur?

Kistik fibrozisi bulunan hastaların teri, diğer çocuklara göre daha tuzludur. Hatta pek çok anne ve baba, çocuğunu öpünce terinin tuzlu olduğunu ifade ederler. Meydana gelen ter, kistik fibrozis tanısının konulması açısından çok önemlidir. Oldukça basit ve acısız bir şekilde, çocuğun koluna takılan saate benzer küçük bir alet ile ter toplanır ve içerdiği tuzun miktarı değerlendirilir. Eğer, normalden fazla olduğu saptanırsa; kistik fibrozis tanısı konur. Yetecek miktarda toplanamadığı durumlarda testin tekrar edilmesi gerekir. Bazen ise sonuç, sınırda çıkabilir ve emin olmak için testin yeniden istenmesi ya da daha farklı genetik tarama testlerinin yaptırılması gerekebilir.

Kistik fibrozis tedavi edilebilir mi?

Bu hasta grubundaki en önemli şikayetler, solunum sistemi ile ilişkili olduğu için, bu şikayetlere yönelik uygulanacak bu tedaviler çok önemlidir. Hastanın nefes borusundaki koyu ve yapışkan balgamın temizlenmesi için solunum fizyoterapisi uygulanır. Bu uygulama, hasta iyi olduğu zaman bile günde en az 2 defa yapılmalıdır. Eğer, öksürük ve balgam şikayetlerinde artış varsa; 2 yerine, 3-4 kez yapılması daha iyi olacaktır. Mevcut balgamın daha kolay bir şekilde çıkmasını sağlamak için balgamı sulandıran ve yapışma miktarını azaltan bazı ilaç tedavileri de bulunmaktadır.

Benzer Yazılar

Kistik Fibrozis Nasıl Bir Hastalıktır?
Kistik Fibrozis Nasıl Bir Hastalıktır?

Kistik fibrozis, genetik bir hastalıktır. Yalnızca anneden veya yalnızca babadan gelmez. Bir elmanın iki yarısı gibidir; yani hem anneden, hem de babadan alınan genlerin birleşmesi sonucunda hastalık oluşur.

Devamı

Bulaşıcı Bir Hastalık Olan Boğmacayı Ciddiye Alın!
Bulaşıcı Bir Hastalık Olan Boğmacayı Ciddiye Alın!

Boğmaca, akciğer ve hava yollarında görülen, bulaşıcılığı olan bir bakteri enfeksiyonudur. Boğulma sesine benzer bir solunumu takiben, şiddetli öksürük ile kendisini gösterir.

Devamı