Bize Sorun

Aşağıdaki formu doldurarak bilgi talep edebilirsiniz.

7/24 Yanınızdayız

Karaciğer Hastaları İçin Beslenme Önerileri

Karaciğer Hastaları İçin Beslenme Önerileri

Karaciğerinizin yağlanmasına neden olabilecek faktörlerden uzak durun!

Karaciğer rahatsızlıklarının pek çoğunun kaynağı yağlanmadır. Aşırı alkol kullanımı, doğru beslenmeme ve obezite gibi durumlar karaciğerin yağlanmasına neden olur. Salam ve sucuk gibi içeriği katkılı olan gıdalar, yağlı kızartmalar ve şekerli besinlerin tüketimi karaciğer sağlığı için zararlıdır ve yağlanmayı tetikleyen faktörlerdir. Haftada en az 3 gün spor yaparak hem genel sağlığınızı koruyabilir hem de hayati değeri olan karaciğerinizi yağlanmadan uzak tutabilirsiniz. Unutmayın; bel bölgesinin genişlemesi ile meydana gelen karaciğer yağlanması, organ naklini gerektirebilecek kadar ciddi sonuçlar doğurabilir.

Karaciğer hastaları için bu beslenme önerileri çok önemli!

Kronik karaciğer hastalıkların biri olan siroz; kan değerlerinde birtakım bozuklukların ortaya çıkmasına neden olur. Kronik olarak karaciğer hastalığı bulunan; fakat sirozu ortaya çıkmamış hastalar için dengeli beslenme planları oluşturulmalıdır. Bu grupta bulunan hastaların; fuzuli ilaç kullanımından ve alkol tüketiminden uzak durmaları gerekir. Çünkü; siroz hastalarının ihtiyaç duydukları enerji; normal insanlara göre %50 civarında daha fazladır.

  • Karaciğer hastaları idrar sökücü kullanmalı, tükettikleri tuzun ise dengesi ayarlamalıdırlar.
  • A vitamini ve B vitamini yönünden güçlü olan enginar; idrar sökücü ve antioksidan özelliklerine sahiptir. Bu özellikleri nedeniyle tercih edebileceğiniz bir gıdadır ve karaciğer rahatsızlıklarının ilerlemesini yavaşlatır.
  • Çaya konulan şeker, çikolata, bal, reçel ve asitli içeceklerin tüketimi azaltılmalıdır. Bu basit şeker içeren içecek ve yiyecekler yerine; sebze, baklagil, sütlü tatlılar, bulgur pilavı gibi bileşik şeker içerikli besinlerin tüketilmesi tavsiye edilmektedir.
  • Fast food, marketlerde satılan hazır ürünler, sosis, sucuk ve salam gibi gıdaların tüketiminden kaçınılmalıdır.
  • 1 yumurta büyüklüğünde bulunan et ile 1 yumurta ve 4 yemek kaşığı bakliyat aynı değerdedir. Beslenme planınızda bunu göz önünde bulundurabilirsiniz.
  • 1 su bardağı süt, 1 su bardağı yoğurt, 1 kibrit kutusu peynir ve 2/3 kibrit peynir kutusu kaşar peynirinin değerleri aynıdır. Dilenildiği gibi bu doğrultuda; miktarlar dengelenerek değişim yapılabilir.
  • 2 dilim ekmek, 4 yemek kaşığı makarna ve pilav ile aynı değerdedir. Yine bunu göz önünde bulundurarak besin takviyenizde değişim yapabilirsiniz.

 

 

 

Benzer Yazılar

Melatonin Hormonun Faydaları ve Eksikliği Durumunda Dikkat Edilmesi Gerekenler
Melatonin Hormonun Faydaları ve Eksikliği Durumunda Dikkat Edilmesi Gerekenler

Beyinde yer alan epifiz bezinden genellikle akşamları yani karanlık olduğunda salgılanan hormona melatonin hormonu denir.

Devamı

PDW Testi Nedir?
PDW Testi Nedir?

Kan değerleri vücudun sağlıklı bir şekilde işlediğini gösteren önemli bir referanstır.

Devamı

Endotel Fonsiyon Testleri Kimlere Yapılır?
Endotel Fonsiyon Testleri Kimlere Yapılır?

Endotel fonksiyon testleri kimlere yapılır sorusuna yanıt vermeden önce endotel tanımı ile başlamak gerekir.

Devamı

Lenf Hastalıkları Nelerdir?
Lenf Hastalıkları Nelerdir?

Lenf sistemi; lenf damarları, lenf bezleri, lenf sıvısı ve lenf hücrelerinden oluşan, doku ve organları kapsayan bir ağdır. Lenf sistemi; vücudun toksinlerden, atıklardan ve diğer zararlı materyallerden arınmasına yardımcı olur.

Devamı

Büyüme Hormonunun Fazla Salgılanması Akromegaliye Neden Oluyor
Büyüme Hormonunun Fazla Salgılanması Akromegaliye Neden Oluyor

Akromegali, beynin tabanında yer alan hipofiz bezinin ön lobundan çok miktarda büyüme hormonun salgılanmasına bağlı olarak gelişir. Nadir bir hastalık olup, tedavi edilmemesi durumunda; iç organlarda ciddi sorunlara yol açabilecek etkilere neden olabilir.

Devamı

İshale Ne İyi Gelir?
İshale Ne İyi Gelir?

Gün içinde normalden daha sık, sulu dışkının çıkmasıyla oluşan bağırsak hareketlerine ishal denilmektedir. Diğer ismi diyare olup, şikayetin ömrü kısadır. Çoğu zaman birkaç gün boyunca sürer ve genellikle de herhangi bir tedavi uygulanmadan yok olur.

Devamı

Ramazan Ayında Sağlıklı Kalmak İçin Öneriler!
Ramazan Ayında Sağlıklı Kalmak İçin Öneriler!

Herhangi bir sağlık problemi olmayan kişiler için, ramazan ayında oruç tutmanın, genel sağlığımız üzerindeki olumlu etkilerini hepimiz biliyoruz. Ancak ramazan ayında zaman zaman, ihmal edilen bazı davranışlar sağlığımızı olumsuz etkileyebilmektedir.

Devamı

Alkole Bağlı Bu Rahatsızlıkları Hafife Almayın
Alkole Bağlı Bu Rahatsızlıkları Hafife Almayın

Alkollü araç kullanmanın trafik kazalarına neden olduğunu ya da fazla alkol tüketiminin karaciğer sirozuna yol açtığını hepimiz biliyoruz.

Devamı

Çinko Eksikliği Nedir? Nasıl Önlenir?
Çinko Eksikliği Nedir? Nasıl Önlenir?

Yetişkin bir kişinin günlük ihtiyaç duyduğu çinko mineralinin miktarı 15-20 mg civarındadır. Gebelik, emzirme, birtakım rahatsızlıklar, büyüme ve gelişme gibi bazı durumlara göre bu miktar değişiklik gösterebilir. Bu miktarın alınamamasına; dengesiz beslenme, kronik rahatsızlıklar ve gebelik gibi birçok faktör etki ediyor olabilir.

Devamı

17 Nisan Dünya Hemofili Günü
17 Nisan Dünya Hemofili Günü

17 Nisan Dünya Hemofili Hakkında sık sorulan Soruları İç Hastalıkları Uzmanı Yard. Doç. Dr. Irmak Sayın Alan Cevapladı: Hemofili nedir?

Devamı