Bize Sorun

Aşağıdaki formu doldurarak bilgi talep edebilirsiniz.

7/24 Yanınızdayız

İleri Derece Kireçlenme ve Tedavi Yöntemleri

İleri Derece Kireçlenme ve Tedavi Yöntemleri

Kireçlenme nedir? Nasıl oluşur?

Daha çok ileri yaşlarda çok sık görülen ve eklem hareketlerini zorlaştırarak ağrı yapan hastalığa kireçlenme denir. Eklem bölgelerinde kemiklerin yapısının birleşim yerleri vardır. Birleşim yerlerinde eklemlerin hareketlenmesine yardımcı olan sıvıların çekilmesi ya da eklemlerde oluşan sorunlar sonucunda kireçlenme meydana gelir.

En çok kimlerde görülür?

Kireçlenme kadınlarda erkeklere oran ile daha çok görülür. Daha çok ileri yaşlarda görülen kireçlenme nadir de olsa gençlerde de görülebilir. Eklem tutukluğu, şekil bozukluğu, hareketlerin kısıtlanması, ağrılar gibi problemler görülebilir. Hareket halindeyken kireçlenme ağrıları daha fazla ve sık görülür. Böyle durumlarda hastanın dinlenmesi önerilir. Ağrıların görüldüğü yerler daha fazla hareketli eklemlerde meydana gelir. Aşırı ve ağır egzersiz yapanlar, iş yükü çok fazla olan yerlerde çalışan kişilerde kireçlenme görülmesi sık bir durumdur. Böyle bir durumda olan kişilerde fazla kilo da risk olarak görülür.

Kireçlenmenin nedenleri nelerdir?

Kireçlenme hastalığının oluşumu için çok fazla sebep vardır. Kalıcı olan iltihaplar, enfeksiyonlar, kalsiyum metabolizma bozuklukları ve genetik bozukluklar kireçlenmeye sebep olur. Kireçlenme oluşumunu önlemek için enfeksiyonun doğru bir şekilde tedavi edilmesi önemlidir.

Şikayetler nelerdir?

Kireçlenme hastalığının en önemli belirtisi ağrıdır. Kireçlenme hastalığı olan kişilerin ilk evrelerinde yaşadıkları ağrılar oldukça fazladır. Bu ağrılar ancak hastanın dinlenmesi sonucu azalır ya da sona erer. İleri yaştaki hastalarda görülen kireçlenmenin ağrıları ise kalıcı olabilir veya daha çok şiddetlenebilir. Eklemlerde görülen şekil bozuklukları, şişlikler ve kemik çıkıntıları olabilir. Hastalığın ileri evlerinde hareket etmek zorlaşır ve işlev kayıpları yaşanabilir.

Kireçlenmenin tedavisi nasıldır?

Kireçlenme tedavisi kişiden kişiye değişiklik gösterir. Öncelikle kireçlenmenin hangi bölgede olduğu ve hangi evrede olduğu tedavi yöntemini belirler. Bazı hastalara ilaç tedavisi uygulanabilir. İleri evlerde olan hastalara ise cerrahi müdahale edilmesi gerekir.

İlaç tedavisi

Kireçlenme tedavisinin ilk adımı ilaç kullanımıdır. İlaç tedavisi ile hastalığın belirtileri azaltılarak kontrol altına alınabilir. Genel olarak ağrı kesici ilaçlar ve anti-inflamatuar adı verilen ilaç kullanılır. Kireçlenme tedavisinde kullanılan ilaçların uzun süre kullanılması halinde böbrek ve midede yan etkilere neden olabilmektedir.

Fizik tedavi

Kireçlenme hastalığında fizik tedavi yöntemi de sıklıkla kullanılmaktadır. Fizik tedavisi hastaya bir rahatlatma yaşatır fakat kalıcı bir çözüm yolu değildir.

Cerrahi tedavi

Kireçlenme hastalığının ilerlemesi, fizik, enjeksiyon ve ilaç tedavisinin yetersiz gelmesi halinde son yöntem olarak cerrahi tedavi uygulanmaktadır. Cerrahi tedavinin de farklı seçenekleri ve yöntemleri bulunmaktadır. Kemik düzeltici ameliyat, artroskopik temizleme, eklem protezleri ve eklemlerin dondurulması (artrodez) kullanılabilecek yöntemler arasındadır.

Benzer Yazılar

Bebeklerde ve Yetişkinlerde Kifoz Belirtileri
Bebeklerde ve Yetişkinlerde Kifoz Belirtileri

Normal bir omurgaya arkadan bakıldığı zaman tüm uzunluğu boyunca düz görünür.

Devamı

Düztabanlık Yaşam Kalitenizi Etkilemesin
Düztabanlık Yaşam Kalitenizi Etkilemesin

Düztabanlık, halk arasında taban düşüklüğü olarak bilinir.

Devamı

Lipödem Nedir? (Ağrılı Selülit)
Lipödem Nedir? (Ağrılı Selülit)

Lipödem, özellikle kadınları etkileyen bir cilt ve yağ dokusu hastalığıdır.

Devamı

Ayak ve Ayak Bileği Cerrahisi
Ayak ve Ayak Bileği Cerrahisi

Ortopedi ve Travmatoloji branşına bağlı ayak ve ayak bileği cerrahisi bölümümüzde, ayak ve ayak bileği rahatsızlıkların tedavisine yönelik çeşitli yöntemler uygulanmaktadır.

Devamı

Omurga Cerrahisi
Omurga Cerrahisi

Omurga cerrahisi, sinir ve omurilik kökleri ile bu narin sinir dokusunu koruyan omurga üzerine yapılan ameliyatlar ve cerrahi girişimleri oluşturmaktadır.

Devamı

Karlı Havalarda Sakatlanma Riskini En Aza İndirmek İçin Neler Yapılmalıdır?
Karlı Havalarda Sakatlanma Riskini En Aza İndirmek İçin Neler Yapılmalıdır?

Karlı havaların görüş mesafesini azaltması nedeniyle trafik kazalarında artış görülür.

Devamı

Skolyoz Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Skolyoz Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Skolyoz hangi aşamasında olursa olsun tedavi edilmediği takdirde çok daha başka sağlık sorunlarını beraberinde getirebilir.

Devamı

Kemiklerin Kırılgan Olmasına Neden Olan Faktörler
Kemiklerin Kırılgan Olmasına Neden Olan Faktörler

Kemik, vücudu oluşturan dokuların en sert yapısıdır.

Devamı

Ön Çapraz Bağ Yaralanmalarında Tedavi Süreci Çok Önemli
Ön Çapraz Bağ Yaralanmalarında Tedavi Süreci Çok Önemli

Diz eklemi; uyluk, bacak ve önde diz kapağı kemiklerinden oluşur.

Devamı

Kas Hastalıkları Nelerdir?
Kas Hastalıkları Nelerdir?

Kas güçsüzlüğü kas hastalıklarının belirtileri içinde en yaygın olanıdır.

Devamı