Herpes Nevraljisi Nedir?

Herpes Nevraljisi Nedir?

Herpes nevraljisi nedir? Neden olur?

Nevralji, bir veya daha fazla sinirde hissedilen ağrıyı tanımlar. Bazı tür nevraljiler, Herpes enfeksiyonu yani zona hastalığı sonucu ortaya çıkabilir. Halk arasında gece yanığı olarak da bilinen ve şiddetli ağrılara yol açan zona; su çiçeği hastalığına neden olan “varisella zoster” adlı virüsün meydana getirdiği sinir iltihabıdır. Suçiçeği enfeksiyonu sonrasında etken virüs kişinin sinir sistemine yerleşerek uzun yıllar pasif şekilde yaşayabilir. Vücut savunma sisteminde olan herhangi bir zayıflama sonucu uykudaki bu virüsler aktif hale geçerek kaşıntılı ağrılı lezyonlara sebep olurlar.

En yaygın olarak 50 yaşın üzerindeki kişilerde görülmekle birlikte daha önce suçiçeği geçirmiş olan her yaştan insanda bir ya da daha fazla kez ortaya çıkabilir. Henüz sulu aşamada iken zona ile temas eden suçiçeği geçirmemiş kişilere de bu hastalık bulaşabilir. Zonayı ortaya çıkaran en önemli etmenler bağışıklık sistemini zayıflatan grip, zatürre, ameliyatlar, güneş yanıkları, travma, kanser, kemoterapi, radyoterapi tedavisi almak ve aşırı stres gibi durumlardır.

Ağrı ortaya çıkan ilk bulgudur!

Herpes zoster, zona hastalığının tıp dilindeki adıdır. Zona başlangıcında hissedilen semptomlar genelde ilgili bölgede ağrı ve yanma hissi şeklindedir. Ağrı hissi, vücudun tek bir bölgesinde, küçük alanlarda meydana gelmekte olup yarım kuşak tarzındadır. Daha sonra bu ağrı bölgesinde küçük içi sıvı dolu sivilcemsi (veziküller) yapılar ortaya çıkar. Aynı bölgede şiddetli ağrı yanma ve kaşıntı da olur. Varisella zoster virüsünün yol açtığı bu veziküller, aslında içi su dolu küçük keseciklerin olduğu bir enfeksiyondur. Ağrı ilk ortaya çıkan ve ne yazık ki son kaybolan bulgudur. Bu dönemde zona ağrısı; kalp ağrısı, apandisit, migren gibi hastalıklarla karışabilmektedir. Ağrıya, deride duyarlılık, ateş ve halsizlik de eşlik edebilir. Uçuk virüsünün yaptığı deri döküntüleri de meydana gelebilir.

Zona virüsü, uçuk ağrısı olarak da kendini gösterebilir. Sırt, göğüs, karın, kalça, kol, bacak, boyun, baş ve yüz bölgeleri zona hastalığının en çok etkilediği bölgeler olup bu bölgeler arasında en çok göğüs ve baş bölgesinde görülür. İlk 24-48 saat içinde anti-viral tedavi erken iyileşmeyi sağlayabilmekte, komplikasyonları önleyebilmekte ve sonrasındaki gözlenebilecek ağrı süresini azaltabilmektedir. Deri döküntüsünün doktorun önereceği şekilde bakımı gerekebilir. İstirahat ve sıvı alınması iyileşmeye katkıda bulunmaktadır.

 Zona hastalığı tedavisi nasıldır?

Zona hastalığının sebep olduğu şiddetli ağrı tedavisinde ilk seçenek tabi ki ilaç tedavisidir. Ancak, ilaç tedavisinin yetersiz kaldığı durumlarda omurilik pili oldukça etkili bir tedavi yöntemidir. Omurilik pili tedavisi öncesi yapılacak test uygulaması girişimin başarı şansını arttırmaktadır. Zona ağrısı tedavisinde oldukça başarılı olan omurilik pili hakkında daha ayrıntılı bilgi için Nöromodülasyon Merkezimiz ile iletişime geçebilirsiniz.

Benzer Yazılar

Spastisitenin Neden Olduğu Sorunlar Baklofen Pompası ile Çözülüyor!
Spastisitenin Neden Olduğu Sorunlar Baklofen Pompası ile Çözülüyor!

Kasların sürekli olarak kasılması olarak adlandırılan spastisite terimi, istemsiz kasılma anlamına gelmektedir. Halk arasında; kasılmalı felç ya da spastik felç olarak da bilinmektedir. Spastisite, kasların şiddetli derecede kasılı halde kalmasına denilmektedir.

Devamı

Baklofen Pompası Nedir?
Baklofen Pompası Nedir?

Baklofen pompası; çeşitli sebeplerle uzuvlarda (kollarda bacaklarda) ve/veya gövdede gelişen ve ilaç tedavisine yanıtsız istemsiz katılık ve kasılmalarda (spastisite) kullanılan bir tür otomatik ilaç salınımı sağlayan bir cihazdır.

Devamı

Herpes Nevraljisi Nedir?
Herpes Nevraljisi Nedir?

Nevralji, bir veya daha fazla sinirde hissedilen ağrıyı tanımlar. Bazı tür nevraljiler, Herpes enfeksiyonu yani zona hastalığı sonucu ortaya çıkabilir.

Devamı

Baklofen Pompası ile Spastisite Azalıyor!
Baklofen Pompası ile Spastisite Azalıyor!

Baklofen; kaslarda gelişen istemsiz kasılmayı giderici bir ilaçtır.

Devamı

Derin Beyin Stimülasyonu (Beyin Pili) Ameliyatı Nedir?
Derin Beyin Stimülasyonu (Beyin Pili) Ameliyatı Nedir?

Halk arasında “beyin pili” olarak bilinen derin beyin stimülasyonu; beynin bazı özellikli bölgelerinin elektrotlar ve bir pil aracılığıyla uyarılması ve bu sayede beynin ürettiği anormal sinyallerin baskılanması mantığına dayanmaktadır.

Devamı

İdrar Kaçırma ve İdrar Yapamamaya Mesane Pili Tedavisi ile Çözüm!
İdrar Kaçırma ve İdrar Yapamamaya Mesane Pili Tedavisi ile Çözüm!

Sakral sinir stimulatörü adı verilen mesane pili, kalbin ritmini düzenleyen pillerin büyüklüğünde olan bir cihazdır.

Devamı

Takıntılarınız Sizi Esir Almasın!
Takıntılarınız Sizi Esir Almasın!

Takıntılar, hayatımızı zorlaştıran yapmadan kesinlikle rahat edemediğimiz davranışlar! Birçok kişi takıntılarının farkında bile değildir, çünkü bu durum onlar için oldukça normaldir.

Devamı

Gaita Kaçırma (İnkontinans) Nedir?
Gaita Kaçırma (İnkontinans) Nedir?

Boşaltım, insanın temel fizyolojik gereksinimlerinden biridir. Besinlerin sindirilmesi sonucu oluşan ve sindirim kanalıyla atılan atık maddeler halk arasında büyük abdest, dışkı, kaka (gaita) olarak adlandırılır.

Devamı

Nörojen Mesane Nedir?
Nörojen Mesane Nedir?

Mesanenin yani idrar torbasının, normal fonksiyonu, idrarı düşük basınçta depolamak ve işeme hissi oluştuğunda, isteğe bağlı olarak kontrollü bir şekilde boşaltmaktır.

Devamı

Kişiye Özel Kanser Ağrısı Tedavisi
Kişiye Özel Kanser Ağrısı Tedavisi

Kanser tedavisi gören hastalarda şiddetli ağrı görülebilir. Kanser hastalığının ileri evlerinde veya tekrarlamış kanser hastalıklarında hastanın hissettiği ağrı oldukça yükselebilir.

Devamı