Ayakta Kemik Çıkıntısı Nedir?
Ayakta Kemik Çıkıntısı Nedir?
Ayakta kemik çıkıntısı (Halluks Valgus), ayak başparmağının hemen yanında çıkan kemiğe denilmektedir. Toplumumuzda çok fazla karşılaşılan bir durumdur. Kadınlara nazaran erkeklerde daha çok görülen bu durum, ayak baş parmağına uygulanan baskı yüzünden meydana gelmektedir. Yanlış ayakkabı gibi dış etkenler sonucu görülen bu kemik çıkıntısı genetik olarak da oluşabilmektedir.
Belirtileri Neledir?
Başparmağın kenarında yoğun baskı hissiyle kendini belli eden ayak çıkıntısında, ayaklarda ağrı görülür. Kişiler bu ağrıyı umursamayabilir fakat ağrı uzun süre devam edebilir. Ayakkabıyı giydiğinizde ağrı daha yoğun hissedilir. Başparmak kenarlarında kızarıklıklar görülür. Daha sonra bu kızarıklıklar kendini kemik çıkıntıları ile belli eder. Gerekli kontrolleri yaptırıp önlem almazsanız başparmağınız içe doğru girerek diğer parmakların yapısını bozar. İlerleyen durumlarda ise, ayak üzerinde kemik çıkıntısı ile kendini belli eder.
Ayak Kemik Çıkıntısının Nedenleri Nelerdir?
Ailede birisinin ayağında kemik çıkıntısı mevcut ise ihmal edilmeden kontrolleri yaptırılmalıdır. Çünkü genetik faktörler halluks valgusta önemlidir. Ayağınızı basış şekliniz ayak kemik çıkıntısını tetikleyebilmektedir. Halluks valgusun kadınlarda görülmesinin en büyük nedeni yanlış ayakkabı seçimleridir. Sivri burunlu ve yüksek topuklu ayakkabılar bu ayak çıkıntılarının nedeni olabilmektedir.
Tedavisi Nedir? Nasıl Düzelir?
Halluks valgusu düzeltmek için 3 tane yöntem mevcuttur.
- Aparatlar ile düzeltme
- Çeşitli ayak egzersizleri yapma
- Ameliyat yöntemi
Aparat tedavisinde ayak için çeşitli aygıtlar kullanılır. Bu takılan aparatlar genellikle gece kullanımı içindir. Ama gün içerisinde kullanmanız da mümkündür. Düzenli kullanıldığında bu aparatlar, ayağın şekil almasını sağlayarak mevcut kemik eğriliğini düzeltebilir.
Egzersizler Yapın!
Çeşitli egzersizler ile de ayak deformasyonlarından kurtulabilirsiniz. Bu sayede ağrılardan kurtulmak mümkündür. Doktor kontrolünde belirlenen bu egzersizleri TV karşısında ya da otururken bile yapabilirsiniz.
Erken Teşhis Önemli!
Ayak kemiği çıkıntısında erken teşhisin önemi büyüktür. Bu nedenle geç kalmadan bir Ortopedi ve Travmatoloji doktoruna görünmenizde fayda vardır. Kemiğin çıkıntısı ve ağrının şiddeti ne kadar az ise tedavisi de ona göre şekillenir. Tedaviye geç kalındığında ameliyat kaçınılmazdır. Ameliyat ile genellikle kesin çözüme kavuşmak mümkündür.
Benzer Yazılar
Tedavide her hasta kendi özelinde ayrı ayrı değerlendirilip tedavi, o kişinin kaldırabileceği ya da uygulayabileceği şekilde tasarlanmalıdır.
Kilitlenen kas yapılarının, fonksiyonel anlamda güçlendirilmesi terapisidir.
Bel fıtığı halk arasında en sık karşılaşılan ağrı türlerinin nedenidir.
Tedavi planlamasının amacı; çocuğun günlük aktivitelerinin korunması ve var olan bu aktivitelerin geliştirilmesidir.
Çarpık ayak hastalığı (pes ekinovarus) kolayca tanı koyulabilen ve ayaklarda görülen
Kalça çıkıklığının fark edilmesi günümüz teknolojisi ile artık daha kolay.
Vücudu Sessizce Ele Geçiren Kronik Ağrı: Fibromiyalji Sendromu
Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü kas-iskelet sistemi hastalıklarının tanısı
Lipödem, özellikle kadınları etkileyen bir cilt ve yağ dokusu hastalığıdır.