Genetik Testi Nedir?
Genetik Nedir?
Genetik, biyolojinin bir dalıdır. Canlı organizmaları incelemede büyük faydası vardır. Canlıların her özelliğini bu özelliklerin aktarımını inceler. Genetik bilimi birçok hastalığın incelenmesi ve araştırılmasında yardımcı olur.
Kalıtsal Hastalıklar Nelerdir?
Kalıtsal hastalıklara; hemofili, down sendromu, renk körlüğü, albino, orak hücreli anemi olarak örnek verebiliriz.
Hemofili: Kanın pıhtılaşmasını sağlayan proteinler bulunmaktadır. Bu proteinlerin üretilememesi durumunda hemofili ortaya çıkar.
Down Sendromu: Normal insanlarda kromozom sayısı 46’dır. Fakat down sendromu bulunan bireylerde bu sayı 47 adettir. Bu durum farklılıklara yol açabilmektedir. Bu hastalık genetik yapı bozukluğundan kaynaklanmaktadır.
Renk Körlüğü: Renk körlüğünde beyin bazı renkleri algılayamaz. Mavi, yeşil ve kırmızı renkleri algılanamaz.
Albino: Melanin pigmentinin zayıflığı nedeni ile ortaya çıkar. Deri ince ve beyaz olur.
Orak Hücreli Anemi: Alyuvarların orak şeklini alması oluşur. Damar tıkanıklığı ile birlikte kan dolaşımını engeller.
Genetik Testi Nedir?
Genler, kromozomların üstünde yer almaktadır. Normalde her hücre içinde 46 tane kromozom bulunur. Bulunan kromozomların 23 adeti anne diğer 23’ü ise babadan gelir. Bazı durumlarda ise mutasyon meydana gelebilir. İşte bu gibi durumlarda değişimlerin tanımı için kan ya da doku testleri yapılabilir. Bu testlerin oluşumuna genetik testi denmektedir.
Genetik Testler Nelerdir?
Genetik rahatsızlıkların nedeni ve aileden gelip gelmediğinin saptanması için genetik tanı testleri uygulanmaktadır. Bu testler hastalığın erken teşhisi için oldukça önemlidir. Doğum öncesinde ve sonrasında da bu testler uygulanabilmektedir. Doğum öncesinde uygulanan testler anne karnında yapıldığında; amniyon sıvısı, kordon kanı, fetüs DNA’sında yapılır. Eğer genetik hastalık varsa genetik teşhis yapılarak en sağlıklı embriyo seçilebilir. Kanserler için ise genetik testler ile mutasyon araştırması yapılarak akıllı ilaçlar geliştirilebilir.
Genetik Açıdan Kimler Risk Taşır?
Anne ya da babasında kalıtsal hastalıkları bulunan kişilerde bu risk yüksektir.
Alerjik Hastalıklar Genetik Midir?
Alerjik hastalıklarda genler ve çevresel olaylar etkin rol oynarlar. Ailede alerjik hastalık öyküsü çoksa, doğacak olan çocukta da görülme olasılığı artacaktır. Erken tanı ve teşhis ile birlikte ilerlemesi önlenebilir. Mutlaka bu gibi durumlarda uzman bir hekime muayene olmayı aksatmayın.
Benzer Yazılar
Vajinusmustan Kurtulmak Sandığınız Kadar Zor Değil!
Vajinanın dış bölgesinde meydana gelen genital bölge kanserlerine, dış genital kanseri diğer adıyla da vulva kanseri denir. Vulva, kadın genital bölgesindeki en dış ve en hassas kısımdır.
Kısaca AMH olarak bilinen Anti Müllerian Hormonu kadınlardaki yumurtalık rezervinin kalitesini gösteren bir hormondur.
Hamilelik döneminde kadınlar cinsel isteklerinin değiştiğini söylemektedir. Bazı kadınlar cinsel isteklerinin arttığını bazı kadınlar ise bu durumun aksine azaldığını söylemektedir. Cinsel isteğin değişmesi kadınların hamilelik döneminde değişen hormonların, duyguların farklılaşması ile farklılaşmaktadır.
İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Ferda Erbay, anne adaylarına emzirme dönemi hakkında önemli bilgiler verdi!
Gebelik takibinde çok sık kullanılan bir testtir. Bebeğin anne karnındaki iyilik halini değerlendirmede kullanılan teste nonstress test denir.
Cinsel ilişkide ağrı, acı hissi gibi hisler disparoni olarak tanımlanmaktadır.
Tiroid bezi hamilelik esnasında büyüyebilir, bu durumda guatr gelişir. Hamilelik ile ilikili guatr, iyor eksikliği olan coğrafi bölgelerde daha sık görülür.
Yumurtalıklarda küçük ve iyi huylu çok sayıda kistlerin oluşumlarıyla meydana gelen polikistik over, adet düzensizliği ile birlikte kendisini gösterir. Ayrıca kilo artışı, tüylenme ve sivilce gibi birçok şikayete de neden olur.