Bize Sorun

Aşağıdaki formu doldurarak bilgi talep edebilirsiniz.

7/24 Yanınızdayız

Fibromiyalji Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Fibromiyalji Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Fibromiyalji nedir?

Fibromiyalji, genellikle duyulan kas ağrıları ve vücudun belirli noktalarındaki kronik ağrı ile birleşen yumuşak bir doku romatizmasıdır. Belirtiler subjektik olup, herhangi bir test ile ölçülememektedir. Kesin bir nedeni olmayan bu hastalık, sık sık farklı rahatsızlıklar ile de karıştırılabilir. Toplumun yaklaşık olarak %3’ünde görülen fibromiyaljiye, kadın bireylerde daha sık rastlanıldığını söyleyebiliriz.

Fibromiyaljinin nedenleri nelerdir?

Fibromiyaljinin nedenleri tam olarak belirlenememiştir. Ancak, yapılan araştırmalar sonucunda bazı nedenlerin, bu hastalığın tetiklenmesine yol açtığı belirlenmiştir. Bu faktörler şu şekildedir:

  • Enfeksiyonlar: Daha önce geçirilmiş farklı enfeksiyonlar, fibromiyaljinin tetiklenmesine neden olabilir.
  • Kalıtsal faktörler: Hastalık, aile bireyleri arasında daha sık görülür. Araştırmayı yapan bilim insanları; bazı genetik mutasyonların, fibromiyaljinin gelişiminde rolü olabileceğini düşünmektedir.
  • Travma: Fiziksel veya duygusal travma yaşamış insanlarda fibromiyaljinin gelişmesi ihtimali vardır. Travma sonrasındaki stres bozukluğu ile bu hastalığın alakalı olabileceği düşünülmektedir.
  • Stres: Stresin, fibromiyaljiye katkısı olabilecek hormonal bozukluklar ile alakası olabileceği düşünülmüştür.
  • Kişilik: Hassas yapılı, mükemmelliyetçi ve yaşanan olaylardan çok çabuk etkilenen kişilerin, fibromiyalji gelişimine açık olduğunu söyleyebiliriz.

Nedenleri tam olarak bilinmiyor olsa da, fibromiyaljı atakları; stres, fiziksel travma ya da grip gibi alakası bulunmayan sistemik hastalıkların sonucunda gelişebilir.

Fibromiyalji belirtileri nelerdir?

  • Yorgunluk
  • Uyku sorunları
  • Uzun bir uykuya rağmen hala dinlenmemiş hissetmek ve yataktan kalkmada zorlanmak
  • Baş ağrısı
  • Depresif ruh hali
  • Kaygı
  • Dikkat verememek
  • Alt karın bölgesinde ağrı
  • Nefes alırken zorlanmak
  • Kulaklarda çınlama
  • Aktivilerde dirençsizlik ve çabuk yorulma

Fibromiyaljiye neden olan risk faktörleri nelerdir?

Fibromiyalji hastalarının yaklaşık %80 ila 90’ı kadınlardan oluşur. Aile geçmişinde fibromiyalji hastalığı bulunan bireylerde de görülme sıklığı yüksektir. Fibromiyalji bir artrit tipi olarak görülmese de, lupus ya da romatoid artrit gibi romatizmal bir rahatsızlığın bulunması, fibromiyaljiye yakalanma riskini artırabilir.

Fibromiyaljinin tanısı nasıl konur?

Üç ay ya da daha uzun süre devam ediyor olan, herhangi bir tıbbi sebebi bulunmayan ve yaygın ağrı şikayeti olan hastalara fibromiyalji tanısı konur. Bu hastalığı tespit eden bir laboratuvar testi bulunmamaktadır. Diğer kronik ağrı sebeplerinden ayırmak için kan testlerinin yapılması gerekebilir.

Fibromiyalji tedavisi nasıl yapılır?

Fibromiyalji tedavisindeki amaç; ağrıyı yönetmek ve hayat kalitesini yükseltmektir. Bu ise ancak; yaşam biçiminde değişiklik yapmak ve ilaç kullanımı ile iki aşamalı yaklaşım sonucunda gerçekleştirilir.

Benzer Yazılar

Fibromiyalji Nedir? Belirtileri Nelerdir?
Fibromiyalji Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Fibromiyalji, genellikle duyulan kas ağrıları ve vücudun belirli noktalarındaki kronik ağrı ile birleşen yumuşak bir doku romatizmasıdır. Belirtiler subjektik olup, herhangi bir test ile ölçülememektedir.

Devamı

Karpal Tünel Sendromu Nedir?
Karpal Tünel Sendromu Nedir?

Karpal tünel sendromu aslında, ellerimizin bizlere yorulduğunu belli eden bir rahatsızlıktır. El, bilek ve parmaklarda gelişen sinir sıkışması ile kendisini gösteren karpal tünel sendromu; tedavisi çok basit olan, ancak tedavi edilmedi zaman ilerleyen bir rahatsızlıktır. Karpal tünel, sinir sıkışması olarak da bilinir.

Devamı

Kuru İğne Tedavisi Nedir?
Kuru İğne Tedavisi Nedir?

Kuru iğne yöntemi, fizik tedavi ve rehabilitasyon alanında tercih edilen bir tedavi yöntemidir.

Devamı

İnme Rehabilitasyonu Nedir?
İnme Rehabilitasyonu Nedir?

İnme, beyin damarlarında tıkanıklık (pıhtı atması ya da zamanla yavaş yavaş damar çapının daralması) ya da kanama sonucu, beynin bir bölgesinin kanlanmasının bozulması sonucu beyin dokusunda meydana gelen travmatik olmayan harabiyettir.

Devamı

Kuyruk Sokumu Ağrısına Ne İyi Gelir?
Kuyruk Sokumu Ağrısına Ne İyi Gelir?

Kuyruk sokumu bölgesinde meydana gelen ağrı; oldukça rahatsız eden bir ağrıyken kişilerin aynı zamanda, oturup kalkma gibi günlük yaşamlarında sık yapılan aktiviteleri de kısıtlayan bir ağrı çeşididir.

Devamı

Fasya Nedir?
Fasya Nedir?

Fasya derinin altında bulunan konnektif doku (bağ doku) liflerinden oluşan bir yapıdır. Tüm vücuttaki sistemlerle bağlantısı vardır ve kan kadar hayati öneme sahiptir. Fasyanın olmaması durumunda; kaslar yumuşak bir et kıvamına gelir, organlar hızlı bir şekilde dağılır ve kemikler ufalanır.

Devamı

Belde Kanal Darlığı Neden Olur?
Belde Kanal Darlığı Neden Olur?

Bel ve sırt bölgesinde ağrı, uyuşma hissizlik gibi belirtilerle kendisini gösteren belde omurilik kanalı daralması neden olur? Omurlarımız; omurilik ve sinir lifleri adı verilen yapılarının korunmasını sağlayan kemik yapılardır.

Devamı

Kayropraktik Tedavi Nedir?
Kayropraktik Tedavi Nedir?

Kayropraktik tedavi, yüksek hız ve düşük basınç ile kas-iskelet sinir sitemi üzerine uygulanan, yapılan müdahale ile sinir yollarının açıldığı doğrudan düzeltme yöntemidir.

Devamı

Alfa Lipoik Asit Nedir?
Alfa Lipoik Asit Nedir?

Alfa Lipoik Asit Nedir?

Devamı

Proloterapi Nedir? Faydaları Nelerdir?
Proloterapi Nedir? Faydaları Nelerdir?

Proloterapi, kas ve eklem ağrılarında meydana gelen ağrı ve zedelenme gibi durumların iyileştirilmesi sürecinde kullanılan tıbbi bir tedavi yöntemidir.

Devamı