Ev Dezenfekte Etme İşlemlerinde Merak Edilenler!
İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Nail Özgüneş, ev dezenfekte etme işlemleriyle alakalı merak edilenleri açıkladı.
Nano gümüş iyon teknolojisi ile evleri dezenfekte etmek virüsler üzerinde gerçekten etkili midir?
Nano gümüş iyon teknolojisi ile evleri dezenfekte etmek mümkündür. Diğer mikroorganizmalar gibi virüsler de, nano gümüş iyon teknolojisi ile etkisiz hale gelir. Bu teknoloji ile gümüş nano boyutta taşınarak, yüzey alanı artırılır ve bu şekilde geniş yüzeylere uygulanır. Gümüşün antimikrobik özelliği, eski çağlardan beri bilinmektedir. Eski dönemlerde varlıklı ailelerin gümüş kapları, bu amaçla kullandığı bilinmektedir. Bu nedenle doğal olarak da; gümüşün nano boyuta indirilmesi, onun mikroorganizmalar üzerindeki etkisini artırmaktadır. Ayrıca nano gümüş, insan sağlığına ve diğer çok hücreli canlılara zarar vermemektedir.
Ev dezenfektanlarının sağlık için herhangi olumsuz bir yanı var mıdır?
Ev dezenfektanlarının özellikle kimyasal bazlı olanların, sağlık için olumsuz yanları olabilir. Dezenfektanlar tarif üzerine, doğru yöntemle, belirli bir sürede, amaca uygun bir şekilde uygulanmalıdır. Yoğun yani konsantre dezenfektanlar; mikrop öldürücü gücü yüksek olmakla birlikte, hem ekonomik olmazlar hem de vücut ve eşya üzerinde zararlı olabilirler. Her zaman konsantrasyon arttıkça, etki aynı oranda artmaz. Bu nedenle, çok yüksek konsantrasyonlardan kaçınılmalıdır. Her zaman, optimal yoğunluklarda olanlar tercih edilmelidir. Aynı zamanda, yeterli sürede mikroplarla temas etmesi sağlanmalıdır. Bu süre; dezenfektanın kimyasal yapısına ve uygulanan yere göre değişebilir. Daha pek çok ayrıntılar vardır, bu ayrıntıları dezenfektanların kullanma talimatında bulabilirsiniz.
Bu süreçte evler için böyle bir hizmet almak gerekli midir, yoksa günlük ev temizliği virüslere karşı yeterli olur mu?
Bu süreçte evler için böyle bir hizmet almak, gerekli değildir. Koronavirüsün, sabunlu suya ne kadar dayanıksız olduğu hatırlanırsa, günlük ev temizliğinin; koronavirüse ve diğer tüm virüslere karşı yeterli olduğu anlaşılır. Bunun yanında; canlı ve cansız yeni girişler kontrol altına alınırsa, evde yapılan temel temizlik yeterli olacaktır.
Benzer Yazılar
İnflamasyon, vücudun herhangi bir hasara karşı verdiği koruyucu bir cevaptır. Akyuvarların insan vücudunu bakteri ya da virüs gibi dış etkenlerden koruması anlamındadır.
AIDS; HIV virüsünün neden olduğu hastalıktır. HIV virüsünün neden olduğu bu hastalık bağışıklık sistemine büyük ölçüde zarar vermektedir. Enfeksiyon ve kanser oluşumunu hızlandırıyor.
Rota virüsü; özellikle 2 yaş altında bulunan çocukların bağırsaklarında iltihaba neden olan bir virüstür. Dünya genelinde 5 yaş altında olan her çocuk, en az 1 defa bu hastalığı geçirmektedir.
Mantar zehirlenmesi, ülkemizde ciddi sağlık sorunu olmaya devam etmektedir. Her zaman önerildiği gibi, en etkin tedavi yöntemi korunmaktır.
Covid-19 pandemisi alınan tüm önlemler ve aşılara rağmen tüm gücüyle devam etmektedir. Toplum bağışıklığının sağlanması ve pandemi zincirinin kırılması için toplumun büyük çoğunluğunun aşılanması gerekmektedir. Aşılar %85-90’ların üzerinde etkin olup, aşı olmak kişisel koruyucu önlemleri bırakmamız için yeterli değildir.
Yaz mevsimine yaklaştığımız şu sıralarda, tatile gidebilecek miyiz? Denizden ve havuzdan, koronavirüs bulaşır mı?
Sıcak Havalarda Kırım Kongo Vakalarına Dikkat!
Halk arasında Domuz gribi olarak bilinen influenza, virüslerinin etken olduğu bir solunum yolu enfeksiyonudur. Vücutta ateş, halsizlik ve kas ağrıları nedeniyle hastaları günlük hayatlarını olumsuz yönde etkiler.
Bir çeşit fungal enfeksiyon olarak kara mantar hastalığı nadiren görülür. Zigomikoz olarak da bildiğimiz bu enfeksiyon ciddi sonuçlar doğurabilir.