Epilepsi Hastalığı Nedir?

Epilepsi Hastalığı Nedir?

Epilepsi hastalığı nedir?

Epilepsi, sık görülen bir nörolojik hastalıktır. Epilepside beyinde bulunan nöronlarda ani ve kontrolsüz boşalmalar olur. Bunun sonucunda hastada istemsiz kasılmalar, duyusal değişiklikler ve bilinç değişiklikleri meydana gelir. Epilepsi beyin sistemini etkilediğinden beynin yönettiği birçok fonksiyonu bozabilir. Beyindeki sinir hücrelerinde dengeli olan elektrik akımında normal dışı hareketlerin meydana gelmesi kişide şuur kaybı, bedenini kontrol edememe gibi durumlar yaratır. 

Epilepsinin bir diğer adı ise, sara hastalığı olup nöbet belirtileri farklı şekillerde ortaya çıkabilir. Kısa süreli dalma ve boş bakma, 1-2 saniye süren kasılmalar, kol veya bacaklardaki basit sıçramalar bile bir epilepsi nöbeti olabilir. Bayılma, bilinç kaybı, kasılma, dişlerde kilitlenme, ağızda köpürme ve idrar kaçırma gibi belirtiler ise büyük nöbetlerde görülür. Bu büyük nöbetler de kontrolsüz hareketler, sürekli düşme, sürekli bayılma, baş dönmesi, yere düşerek kasılma, nedensiz bir şekilde aniden düşme, şeklinde belirtiler ortaya çıkabilir.

Epilepsi hastalığı her yaşta görülebilir ve cinsiyet açısından da bir farklılık göstermemektedir. Zor bir doğum, başa şiddetli bir darbe, felç veya menenjit gibi beyin enfeksiyonu ile oluşan beyin hasarı nedeniyle epilepsi hastalığı meydana çıkabilir. Çok nadiren sebep beyin tümörüdür. Enfeksiyon, yüksek ateş, aşırı alkol kullanımı, uykusuzluk ve yoğun stres gibi günlük hayatta karşı karşıya kaldığımız durumlar nöbet hastalığına yol açabilir. Ancak şu da bilinmelidir ki Sara hastası her on kişiden yaklaşık altı tanesinde epilepsilerin nedeni bilinmemektedir.

Epilepsinin tanısında en büyük rol atak geçiren kişinin dikkatli bir şekilde gözlenmesinde yatmaktadır. Hastalığın doğru tanısı için bu gözlemlerin doktora doğru bir şekilde aktarılması gerekmektedir. Nöbet birden fazlaysa, nöbet zamanları not edilebilir veya atak sırasında hastanın videosu çekilebilir. Bu şekilde tanının konması hem hızlı hem de daha doğru yapılabilir. Ayrıca kısa süreli EEG (elektroensefalografi), uyku EEG`si kraniyal görüntülemeler ve kan tahlili tanı konması açısından gereklidir.

Epilepsi hastalığının tedavisi nasıldır?

Epilepsi tedavisi nöbetlerin durdurulması amacıyla uygulanan bir tedavidir. Burada ilk basamak tedavi ilaç tedavisidir. İlaç tedavisi her hasta için farklılık göstermektedir. Bunun yanında ketojenik diyet yüksek yağ, düşük protein ve düşük karbonhidrat içeren diyetlerin nöbet sayısında azalmayı sağladığını öne süren bazı yayınlar mevcuttur. Diğer bir yöntem ise cerrahi operasyondur. Bu operasyonlar arasında vagus pili etkili bir tedavi yöntemi olarak ortaya çıkmaktadır. Epilepsinin tamamen iyileşmesi her hastada mümkün olmamakla birlikte hastaların büyük çoğunluğunda tedavi ile nöbetler kontrol altına alınabilir. Ancak hasta sürekli doktor kontrolünde olmalı ve hastalığın seyri dikkatli şekilde izlenmelidir. 

Epilepsi tedavisinde oldukça başarılı bir tedavi yöntemi olan vagus pili hakkında daha ayrıntılı bilgi için Nöromodülasyon Merkezimiz ile iletişime geçebilirsiniz.

Benzer Yazılar

Parkinson Hastalığı Nedir? Belirtileri Nelerdir?
Parkinson Hastalığı Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Parkinson hastalığı olan kişilerin yakınları için hastalık hakkında bilgi sahibi olmak oldukça önemli bir konudur.

Devamı

Herpes Nevraljisi Nedir?
Herpes Nevraljisi Nedir?

Nevralji, bir veya daha fazla sinirde hissedilen ağrıyı tanımlar. Bazı tür nevraljiler, Herpes enfeksiyonu yani zona hastalığı sonucu ortaya çıkabilir.

Devamı

Nöropatik Ağrılarınıza Omurilik Pili ile Son!
Nöropatik Ağrılarınıza Omurilik Pili ile Son!

Genel olarak gerçek nedeni belirlenemeyen, sinirlerde zona ve diyabet gibi rahatsızlıklara bağlı olarak devam eden tahribatlar sonucunda ortaya çıkan, karıncalanma, elektrik çarpma, üşüme, yanma vb. şeklinde ağrılardır.

Devamı

Omurilik Pili ile Ağrılarınızdan Kurtulabilirsiniz!
Omurilik Pili ile Ağrılarınızdan Kurtulabilirsiniz!

Omurilik pili; omurilik zarının üzerine yerleştirilen bir nevi elektrik kablosu yardımıyla beyne giden uygunsuz ağrı sinyallerinin engellenmesidir.

Devamı

Baklofen Pompası ile Spastisite Azalıyor!
Baklofen Pompası ile Spastisite Azalıyor!

Baklofen; kaslarda gelişen istemsiz kasılmayı giderici bir ilaçtır.

Devamı

Takıntılarınız Sizi Esir Almasın!
Takıntılarınız Sizi Esir Almasın!

Takıntılar, hayatımızı zorlaştıran yapmadan kesinlikle rahat edemediğimiz davranışlar! Birçok kişi takıntılarının farkında bile değildir, çünkü bu durum onlar için oldukça normaldir.

Devamı

Distoni Hastaları Beyin Pili Uygulaması ile Rahat Ediyor!
Distoni Hastaları Beyin Pili Uygulaması ile Rahat Ediyor!

Şiddetli kasılma ve istemsiz hareketlerle seyreden distoni hastalığı, beyinde oluşan yanlış sinyallerin engellenememesi sonucunda, vücudun belirli bir bölgesinde ya da yaygın bir biçimde oluşan istemsiz kas kasılmalarının oluşmasıdır.

Devamı

İdrar Kaçırma ve İdrar Yapamamaya Mesane Pili Tedavisi ile Çözüm!
İdrar Kaçırma ve İdrar Yapamamaya Mesane Pili Tedavisi ile Çözüm!

Sakral sinir stimulatörü adı verilen mesane pili, kalbin ritmini düzenleyen pillerin büyüklüğünde olan bir cihazdır.

Devamı

Epilepsi Hastalarına Müjde, Vagus Pili ile Nöbetlere Son!
Epilepsi Hastalarına Müjde, Vagus Pili ile Nöbetlere Son!

İlaç tedavisine dirençli epilepsi yani sara hastalarının cerrahi tedavisi için vagal sinir stimülasyonu öneriliyor.

Devamı

Gaita Kaçırma (İnkontinans) Nedir?
Gaita Kaçırma (İnkontinans) Nedir?

Boşaltım, insanın temel fizyolojik gereksinimlerinden biridir. Besinlerin sindirilmesi sonucu oluşan ve sindirim kanalıyla atılan atık maddeler halk arasında büyük abdest, dışkı, kaka (gaita) olarak adlandırılır.

Devamı