Bize Sorun

Aşağıdaki formu doldurarak bilgi talep edebilirsiniz.

7/24 Yanınızdayız

EKG Nedir? EKG Neden Çekilir?

EKG Nedir? EKG Neden Çekilir?

EKG nedir?

Kalp ve damar hastalıklarının tanısında kullanılan EKG, kalbin kasılması esnasında meydana gelen elektriksel aktivitenin grafiksel anlamda kayıt edilmesine olanak sağlar. Kalp atımı adıyla bilinen atriyum ve ventriküllerin kasılması/gevşemesi esnasında ortaya çıkan zayıf bir elektriksel aktivite vardır ve bu aktivite; kalp ritmi, frekansı ve yayılımı hakkında birçok bilgi içerir. Elektriksel aktivitenin ölçülmesi için ise elektrokardiyografi, yani EKG cihazı kullanılır.

Göğüs, kol ve bacak bölgelerindeki cilt üzerine yapıştırılan elektrotlar, kalbin yarattığı bu aktivitenin ölçülmesinde büyük rol oynar. Elektrotların bağlı olduğu cihaz ise bu aktiviteyi grafiksel şekillere dönüştürür ve özel bir kağıda basar. Böylelikle, hastanın kalp ile ilgili şikayetleri kolay bir şekilde değerlendirilebilir. Özellikle; ritim ve iletim bozuklukları, kalbin kanlanması, hipertrofi gibi anormal durumların tespiti için her zaman kullanılan bir yöntemdir.

EKG neden çekilir?

Vücuda bağlanan elektrotların yardımı ile çekilen ekokardiyografi; hastanın kalp sağlığı hakkında, hekime çeşitli bilgiler verir. Bugün Kardiyoloji uzmanına başvuran hemen hemen her kişiye çekilen EKG, özellikle kalp krizi şüphesi ile hastaneye başvuran kişilere mutlaka uygulanır. Çekilmesi istenebilecek diğer durumlar şu şekildedir:

  • Aritmi ya da diğer bir deyişle ritim veya iletim bozukluğu şüphesi var ise çekilir.
  • Kalp kapakçıklarında olası problemlerin varlığında veya şüphesinde çekilir.
  • Koroner arter olarak tanımlanan kalp damarlarında daralma veya tıkanma şüphesinin olması durumunda çekilir.
  • Kalbin yeteri kadar kanlanmaması ya da hasarlanması durumunda çekilir.
  • Hipertrofi olarak isimlendirilen kalp kasına ait mevcut durumun gözlemlenmesi istendiğinde çekilir.
  • Kan iyonlarında meydana gelen dengesizliklerin saptanması için çekilir.

Kalp sağlığınızdan emin olmak için rutin kontrollerinizi ihmal etmeyin. Kardiyoloji uzmanınızın sizin için uygun gördüğü periyodik sıklıklarla muayenelerinizi ve tetkiklerinizi gerçekleştirmeye devam edin.

Benzer Yazılar

Kadın Sağlığı Paketi
Kadın Sağlığı Paketi

Kadın hastalıklarından korunmak ve kaliteli bir yaşama sahip olmak için bilinçli olmak ve düzenli olarak jinekolojik kontrollerden geçilmesi büyük önem taşıyor.

Devamı

Hemogram (Tam Kan Sayımı) Nedir?
Hemogram (Tam Kan Sayımı) Nedir?

Hemogram; kandaki hücre sayısını ve oranlarını tespit etmeye yarayan bir kan testidir. Kan dolaşımındaki hücrelerin kemik iliğinde üretiliyor olması sebebiyle aslında kemik iliğinin değerlendirilmesine de olanak tanır.

Devamı

Gaita Gizli Kan Testi Neden Yapılır?
Gaita Gizli Kan Testi Neden Yapılır?

Gaitada gizli kan testi, hiçbir sorun yok ise negatif sonuç verir. Pozitif olması; gastrointestinal kanalında anormal bir kanamanın mevcut olduğu anlamına gelir.

Devamı

Trigliserid Nedir? Yüksekliği Ne Anlama Gelir?
Trigliserid Nedir? Yüksekliği Ne Anlama Gelir?

Kan testi yaptırırken rutin parametrelerden biri olan trigliseridler; kalp ve damar hastalıkları başta olmak üzere, pek çok rahatsızlığın meydana gelişinde etkisi bulunabilir.

Devamı

TSH Nedir?
TSH Nedir?

TSH, hipofiz bezinin ön kısmında bulunan hücrelerden salgılanan ve tiroit bezindeki hücrelerin gelişimini kontrol etmede rol alan bir hormondur.

Devamı

Ürik Asit Nedir? Ürik Asit Nasıl Düşer?
Ürik Asit Nedir? Ürik Asit Nasıl Düşer?

Pürin; sucuk, pastırma, sosis, salam, kabuklu deniz ürünleri, küçük balıklar, kırmızı et, kuru fasulye, buğday, baklagiller, mayalı içecekler, çay ve kahve gibi yiyecek içeceklerin tüketilmesinden alınır.

Devamı

HDL ve LDL Kolesterol Ne İfade Ediyor?
HDL ve LDL Kolesterol Ne İfade Ediyor?

Kanda bulunan ve en başta karaciğerdeki olmak üzere pek çok hücre tarafından doğal olarak üretilen kolesterol; mumsu bir yapıya sahiptir ve lipid, yani yağ türüdür.

Devamı

Sedimantasyon Hızı (ESR) Nedir?
Sedimantasyon Hızı (ESR) Nedir?

Kırmızı kan hücreleri olarak bilinen eritrositler, kanda sayıca en fazla miktarda bulunan hücredir. Solunum sisteminin vücut içerisinde aldığı hava, eritrositlerin yardımıyla vücudun doku ve organlarına taşınmaktadır.

Devamı

GGT (Gama Glutamil Transferaz) Yüksekliği Ne Anlama Gelir?
GGT (Gama Glutamil Transferaz) Yüksekliği Ne Anlama Gelir?

Böbrek, karaciğer, dalak, safra kesesi ve pankreasta bulunan bir enzim olan gama glutamil transferaz, karaciğer sağlığı hakkında bilgi vermektedir.

Devamı

EKG Nedir? EKG Neden Çekilir?
EKG Nedir? EKG Neden Çekilir?

Kalp ve damar hastalıklarının tanısında kullanılan EKG, kalbin kasılması esnasında meydana gelen elektriksel aktivitenin grafiksel anlamda kayıt edilmesine olanak sağlar.

Devamı

Bölüm Doktorlarımız