Egzama Tedavisi Nasıl Yapılır?
Egzama nedir?
Egzama kızarıklık, kaşıntı ve döküntülere sebep olan bir cilt rahatsızlığıdır. Her yaş grubunda görülebilir ve oldukça yaygın bir cilt hastalığıdır. Yazın çok sıcaklar, kışın soğuklar cildi kurutur ve egzamaya sebep olabilir. Hastalıkta en önemli nokta cildin nemli tutulmasıdır. Özellikle kış aylarında, soğuklar yüzünden kuruyan cilt egzamayı tetikliyor. Egzama genellikle mevsimsel değişimlerden olsa da genetik faktörler de etkili olmaktadır. Kuru cilt, aşırı terleme, aşırı sabun ve kozmetik ürünü kullanmak, çok sıcak suyla duş almak, polenler, hayvan tüyleri, ani hava değişimi ve ev tozu gibi etkenler egzamayı tetiklemektedir.
Egzama akut ve kronik olabilir. Akut egzama kaşıntıya eşlik eden akıntılarla görülür. Kronik egzamalarda ise şiddetli kaşıntının yanı sıra pullanmalar görülür. Her iki durumda da kaşınan bölgelerde oluşan kabarcıklı ve yuvarlak şekiller vücudun her yerinde görülebilir.
Egzama tedavisi nasıl yapılır?
Tedavi yöntemlerinde ise, kronik egzamada, hastalığı tetikleyen durumlardan korunarak iyileşmek mümkündür. Kronik egzama hastaları, egzamayı en çok tetikleyen unsur olan stres ve uykusuzluktan kaçınmalıdır. Deterjan, sabun ve parfümler egzama hastalarının başlıca uzak durması gereken ürünlerdir. Limon ve domates domates gibi asit özelliği taşıyan besinlerin de egzamalı bölgeyle temasından kaçınılmalıdır.
Akut egzama medikal yöntemlerle tedavi edilir. Kremler veya ağız yoluyla alınan ilaçlar sayesinde hastalık tedavi edilir.
Egzamanın tedavisi, hastalığın şiddetine bağlıdır. Vücudunuzda egzamaya sebep olan maddelerin tespitini yapmak, hastalığın tekrarlamasını önlemek için en önemli adımdır.
Egzamalı bölgenin tedavi süresince nemli tutulması, iyileşmesi için önemlidir. Cildi nemli tutmak ve kaşıntıyı önlemek için doktorunuzun önereceği kremler kullanılabilir.
Yama Testi: Egzamanın alerjik sebeplere bağlı olduğundan şüphelenildiği durumlarda başvurulur. Bu test sırasında, ortak alerjenler içeren yamalar sırtınıza yerleştirilir. Bu yamalar 48 saat burada kalır. Yamalar çıkarıldığında alerjik reaksiyon belirtileri olup olmadığı kontrol edilir. Gecikmiş bir alerjik reaksiyonunuz olup olmadığını görmek için iki gün sonra tekrar cildiniz kontrol edilmelidir.
Biyopsi: Yama testi sırasında bir teşhis konulamaması durumunda başvurulan yöntemdir. Başka bir sağlık sorunun egzamaya sebep olmadığından emin olmak için cilt lezyonu biyopsisi yapılır. Egzamalı bölgeden küçük bir parça alınarak test için laboratuvara götürülür.
Benzer Yazılar
Ortak kullanılan havuzlar; ishal, mantar, idrar yolları, kulak ve göz enfeksiyonlarına sıklıkla sebep olur.
Estetik ameliyatlar her yaşın vazgeçilmezi! Her yaş grubunda yapılan estetik operasyonlar
Terlemek, insan doğasında oldukça normal bir şeydir, fizyolojik bir durumdur. Ancak bazı durumlarda; eller, ayaklar veya koltuk altları terleyerek kişileri rahatsız etmektedir.
Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Senem Özge Turaçlı cilt kanserleri hakkında merak edilenleri cevapladı.
Tedavi edilmediğinde enfeksiyonlara ve iltihabın kemiğe kadar ilerlemesi söz konusu olabilir.
Deride artan yağ salgısından sonra oluşan iltihaplanmaya ergenlik sivilcesi denir.
Egzama kızarıklık, kaşıntı ve döküntülere sebep olan bir cilt rahatsızlığıdır.
Vücutta bulunan yağ hücrelerinin çok fazla büyümesi ile meydana gelen iyi huylu kitlelerdi
Cilt hastalıklarına tanı konulmaı; süreçteki karmaşıklık veya belirtilerin diğer hastalıklarla benzerlik göstermesi sebebiyle bazen gecikebilir.