Covid-19 Önlemleri Gevşetildi: Mesafelere Dikkat Etmeliyiz!
İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Servet Öztürk önlemlerin gevşetilmesi hakkında açıklamalarda bulundu.
Covid-19 pandemisinin başlamasının üzerinden 2 yılı aşkın süre geçti. Resmi rakamlara göre dünyada 446 milyon vaka, 6 milyon ölüm meydana geldi. Ülkemizde ise 14.4 milyon kişi hastalığa yakalanırken yaklaşık 100.000 kişi vefat etti. Özellikle aşılamalardan sonra hastaneye yatış ve yoğun bakım gereksinimi oranları azalmasına rağmen kısıtlamaların azaltılmasına bağlı olarak hastalığı hafif/orta şiddette geçiren hasta sayılarında artış meydana geldi.
Mesafeye dikkat etmeye devam edilmeli
Son yapılan izolasyon önlemlerinin gevşetilmesi ile hafif-orta şiddetteki hasta sayılarının yükselmesi söz konusudur. Açık ortamlarda özellikle mesafeye dikkat edilmek şartıyla Covid-19 bulaş ihtimali oldukça düşüktür. Bu nedenle mesafe önlemlerine riayet etmek şartı ile açık alanlarda maske kullanılmayabilir.
Kapalı ortamlarda ise maske kullanımına rağmen özellikle havalandırılmayan ortamlarda çoğu viral enfeksiyonlarda olduğu gibi Covid-19 bulaşı olasıdır. Özellikle Covid-19 aşısı yaptırmamış, ek hastalıkları olan ve 65 yaş üzerindeki bireyler için yüksek hastaneye yatış ve vefat riski devam etmektedir. Bu nedenlerle özellikle kapalı mekanlarda, toplu taşıma araçlarında maske ve mesafe önlemlerine uymak hayat kurtarıcıdır.
Maske ve mesafe ile enfeksiyon hastalıklarında azalma görüldü
Son olarak maske/mesafe/hijyen uygulamaları sadece Covid-19 hastalığı için değil neredeyse tüm enfeksiyon etkenlerinin bulaşının engellenmesi için oldukça önemlidir. Covid-19 sürecinde yapılan izolasyon tedbirleri sayesinde dünyada ve ülkemizde mevsimsel grip, tüberküloz, menenjit gibi birçok enfeksiyon vaka sayıları oldukça azaldı. Kontrolsüz kalabalıklardan uzak durma, hijyen önlemlerine riayet etme ve özellikle kapalı ortamlarda maske uygulamaları hayat kurtarıcı olmaya devam edecektir.
Benzer Yazılar
Bir çeşit fungal enfeksiyon olarak kara mantar hastalığı nadiren görülür. Zigomikoz olarak da bildiğimiz bu enfeksiyon ciddi sonuçlar doğurabilir.
AIDS; HIV virüsünün neden olduğu hastalıktır. HIV virüsünün neden olduğu bu hastalık bağışıklık sistemine büyük ölçüde zarar vermektedir. Enfeksiyon ve kanser oluşumunu hızlandırıyor.
Salmonella, insanlarda şiddetli ishal ve ateşe sebebiyet veren oldukça zararlı bir bakteridir.
Rota virüsü; özellikle 2 yaş altında bulunan çocukların bağırsaklarında iltihaba neden olan bir virüstür. Dünya genelinde 5 yaş altında olan her çocuk, en az 1 defa bu hastalığı geçirmektedir.
Kan veren kişilere öncelikli olarak donör değerlendirme formu verilir. Bu formun dikkatli bir şekilde, doğru ve anlaşılmış olarak okunması ve samimi cevap vermeleri, ardından imzalamaları beklenir.
“Şu anda kontakt lenslerin virüsü bulaştırdığına dair herhangi bir kanıt yok”
Her koronavirüs hastası, hayatını kaybetmemektedir.
Uzmanlardan “Deprem Sonrası Solunum Yolu Enfeksiyonları” Uyarısı!
Kedi, köpek veya başka bir hayvan tarafından tırmalandığımızda veya ısırıldığımızda aklımıza direkt, “acaba kuduz olur muyum” sorusu gelmektedir. Rabies ya da Lyssa olarak da bilinen kuduz, hayvanlarda olan ve insanlara geçebilen bir çeşit virüs hastalığıdır.
u nedenle koronavirüsler, astım ataklarına neden olabilir.