Böbrek İltihabında En Çok Merak Edilen Sorular!
Böbrek iltihabında en çok merak edilen sorular
Toplumumuzda sıkça ve her yaşta görülebilen böbrek iltihabı nedir? Nedenleri ve belirtileri nelerdir? Tedavisi nedir, önleyebilir mi? Böbrek enfeksiyonuna dair merak ettiğiniz tüm soruları sizler için yanıtladık.
Böbrek iltihabı nedir?
Böbrek iltihabı çoğunlukla; üretra veya mesanede başlayan ve böbreklerin birinde veya ikisine de giden bir idrar yolu enfeksiyonu türüdür. Böbrek enfeksiyonlarında, hızlı müdahale oldukça önemlidir. Tedavi gecikir veya uygun şekilde yapılmazsa, böbreklerde kalıcı hasar gelişebilir veya bakteriler kanda yayılarak hayati risk taşıyan sonuçlara sebebiyet verebilir. Tedavisinde çoğunlukla antibiyotik kullanılan böbrek iltihaplanmaları, hastaneye yatış gerektirebilir.
Böbrek enfeksiyonlarında belirtiler nelerdir?
Böbrek iltihaplanmaları, belirti vermeyebilir. Ancak sık görülen belirtilerine bakacak olursak, aşağıdaki şekildedir.
- İdrarda iltihap
- Yüksek tansiyon
- Yüksek ateş
- Titreme
- Kansızlık
- Karın ağrısı
- Sık idrara çıkma
- Halsizlik
- Kilo kaybı
- İdrar yaparken yanma veya ağrı
- Mide bulantısı ve kusma
- Kötü kokan veya bulanık olan idrar
Böbrekler neden iltihaplanır?
Böbrek iltihaplanmalarına birçok neden sebebiyet verebileceği gibi bazen neden tespit edilemeyen durumlar da olmaktadır. Günlük aktiviteler, beslenme şekli, genetik faktörler, alerjik reaksiyonlar, sistemik hastalıklar, antibiyotikler, romatolojik hastalıklar, ağrı kesiciler böbrek iltihaplanmalarına sık neden olan etmenlerdir. Bunların yanı sıra, idrar yolundan kapılan bakteriler böbreklere ulaşarak enfeksiyon riskine davetiye çıkarabilir.
Tedavisi nedir? Böbrek iltihabı nasıl iyileşir?
Böbrek enfeksiyonları toplumumuzda yoğun karşılaşılan bir rahatsızlıktır ve günümüzde gelişen tıp ve teknoloji ile birlikte tedavisi daha olumlu sonuçlar veren bir hale gelmiştir. Böbrek iltihaplarının tedavisinde, kişilerin yaşam kalitesini yükseltmek adına erken teşhis oldukça önemlidir. Geç kalınmış tedavilerde ölüm oranı ne yazık ki yüksektir. Bu nedenle; yukarıda bahsettiğimiz belirtileri kendisinde gören veya böbreklerinde bir sorun olduğunu düşünen kişiler, vakit kaybeden bir Nefroloji hekimine muayene olmalıdır. Böbrek enfeksiyonunun tedavi sürecinde; doktorun değerlendirmesi sonrasında hastanın özel durumları ve böbreğin hangi kısmının iltihap kaptığına göre farklı tedaviler uygulanır. İlaç tedavisi, beslenme tarzının değiştirilmesi, yaşam tarzı değişiklikleri böbrek iltihaplanmalarında günümüzde sık kullanılan tedavi yöntemlerindendir.
Benzer Yazılar
İdrar Sıklığı, Yorgunluk, İştahsızlık! ‘Kronik Böbrek Hastası Mısınız?’
Karaciğer yağlanması; normalin üstünde yağ birikintisi nedeniyle gelişen bir karaciğer rahatsızlığıdır. Yağlanma derecesinin artmasıyla karaciğerde iltihaplanma oluşumları başlar ve organ fonksiyonları azalır. Sonuç olarak ise karaciğer hücrelerinde nekroz; yani harabiyet yaşanır.
Ödem, damar içinde dolaşmakta olan sıvıların damarların dışına çıkmasıyla ve doku arası ile cildin altında birikmesiyle gelişen bir durumdur.
Aşırı tuz tüketimi, diyabet rahatsızlığı, kiloda artış, tansiyon ve bazı tedavisi zor olan idrar yolu enfeksiyonları kronik böbrek yetmezliğine neden olan faktörlerdir.
Toplumumuzda sıkça ve her yaşta görülebilen böbrek iltihabı nedir? Nedenleri ve belirtileri nelerdir? Tedavisi nedir, önleyebilir mi? Böbrek enfeksiyonuna dair merak ettiğiniz tüm soruları sizler için yanıtladık.
Kalp, kan pompalarken basınç oluşturur. Bu basınca tansiyon ya da kan basıncı adı verilir. Kişi yaş aldıkça, sabit olan tansiyon değerleri artış gösterir.
Bel bölgesinde omurganın her iki tarafında görüntü olarak fasulyeye benzeyen küçük gibi görünen ama çok önemli görevleri olan iki tane organdır
Türk Nefroloji Derneği’nin yaptığı CREDIT çalışması; ülkemizdeki yetişkin bireylerin yaklaşık olarak %16’sında farklı seviyelerde kronik böbrek yetmezliğinin olduğunu ortaya koymuştur.