Böbrek Büyümesi Nedir?
Böbrek büyümeleri bazen tek bazen de iki böbreğin aynı anda şişmesi ile görülebilmektedir. Böbrek büyümeleri her yaş evresinde görülebilmektedir. Hidronefroz yani böbrek büyümesi, çocuklarda bebeklik evrelerinde veya doğmadan öncede ultrason ile teşhis edilebilmektedir.
Böbrek büyümesi neden olur?
Böbrek büyümeleri, idrar böbrekten atılamadığında ve böbrekte idrar birikmesi ile oluşur. Bu oluşum, üreterde tıkanıklık oluşması veya idrarın doğru şekilde boşalmasına sebep olmayan kusurlardan oluşabilir. İdrar üreter adındaki tüpten geçer, idrar kesesinden üretra adındaki idrar kanalından çıkar. Bazı durumlarda ise kolay akamaz. Bu nedenle de böbrek büyümeleri oluşur. Böbrek büyümelerinin nedenleri arasında sık karşılaşılan durumlar arasında idrar yolunda tıkanıklık ve vezikoüreteral reflü gösterilebilir. Vezikoüreteral reflü ise, idrar sıvısının böbreğe geri akması ile ortaya çıkar.
Böbrek büyümesinin belirtileri nelerdir?
- Böbrek büyümeleri her durumda kendini şikayetler ile belli etmeyebilir. Belirtileri ise şu şekilde sıralanabilir:
- Karında ve kasıklara baskılı ağrı yaratan sırt ağrıları
- İdrar yaparken ağrılar ile karşılaşma
- Sürekli idrar yapma isteği
- Ateş
- Tekrar eden şikayetlerin erken dönemde tedavi edilmesi için mutlaka uzman bir hekim tarafından değerlendirilmesi gerekiyor.
Böbrek büyümesi tanıları nasıl konulur?
Hasta hikayesi detaylı bir şekilde dinlendikten sonra birkaç test uygulaması yapılmaktadır. Bunlar: Böbrek fonksiyonlarının detaylı incelenmesi için yapılan kan testi, idrar testi, idrar kültürü, ultrasonografi, tomografi ve sintigrafi olarak sıralanabilir.
Böbrek büyümesi nasıl tedavi edilir?
Böbrek büyümeleri (hidronefroz), tedavileri nedenlerine göre değişmektedir. Bazı durumlarda ameliyat gerekiyor. Fakat çoğunlukla kendi kendine destekleyici tedaviler ile düzelmektedir.
Hafif böbrek büyümelerinde kişiyi etkilemiyorsa takip edilmesi yeterli olacaktır. Bazı durumlarda da antibiyotik tedavisi önerilebilmektedir. İleri seviyede ki böbrek büyümeleri sürekli şikayetlere yol açıyor ise cerrahi tedaviler önerilebilir.
Böbrek büyümesi ameliyatından sonraki süreçte nelere dikkat edilmelidir?
Ameliyat işlemlerinden sonra iyileşme aşamasında düzenli takiplerin yapılması gerekmektedir. Genellikle kapalı cerrahi işlemler ile yapılır. Bu yüzden iyileşme süreci daha kolay geçecektir.
Böbrek büyümesi kansere neden olur mu?
Böbrek büyümeleri kansere neden olmaz.
Benzer Yazılar
Başarılı bir böbrek nakli operasyonundan yaklaşık 2 ay sonra cinsel yaşamınıza dönebilirsiniz.
Ramazan ayının yaz mevsiminde olmasıyla birlikte oruç süresinin günde 16-17 saati bulması ve artan hava sıcaklığının sıvı kayıplarını arttırması böbrek sağlığının bozulmasına yol açabilir.
Vücudumuzda iki adet böbreğimiz vardır. Her biri yaklaşık 11 cm büyüklüğünde ve yaklaşık 125 gram ağırlığındadır.
Yapılan araştırmalar ile erişkinlerin yaklaşık olarak %33’ünde hipertansiyon rahatsızlığının olduğu kanıtlanmıştır.
Organ nakli operasyonu; nakile ihtiyaç duyan hastaların yaşamlarını devam ettirebilmeleri ve sürdürüyor
Suyun yaşamımızdaki katkısı büyük. Öyle ki; su olmadan organlarımızın çalışabilmesi ve yaşamımızı devam ettirmemiz mümkün değil! Su, bizim vazgeçilmez yaşam gücümüz. Vücudumuzun yaklaşık yüzde 60’ını oluşturuyor ve her şeyin problemsiz bir şekilde çalışmasını sağlıyor.
Dönemimizin en sinsi rahatsızlıklarından biri olan ve herhangi bir belirti seyretmeden ortaya çıkan böbrek yetmezliği hızlı bir şekilde yaygınlık göstermektedir.
İdrar Sıklığı, Yorgunluk, İştahsızlık! ‘Kronik Böbrek Hastası Mısınız?’
Böbrek nakli hastanın vücuduna bir başka kimseden alınan böbreğin yerleştirilmesidir.