Beyin ve Sinir Cerrahisi

Beyin ve Sinir Cerrahisi bölümümüzde; dünya çapındaki yenilikler takip edilerek güncel teknoloji ve donanımı ülkemize ve hastanemize kazandırmak için sürekli çaba gösterilmektedir. Bir eğitim kurumu hastanesi olarak her çalışmamızın önce insan için olduğunu düşünmekte ve Nöroloji, Nöroradyoloji, Nöroanestezi, Psikiyatri gibi pek çok Nörolojik branş ile uyum içerisinde çalışmaktayız.
- Omurilik tümörleri
- Omurilik kanal darlığı (spinal stenoz)
- Periferik sinir ve sinir kılıfarının tümörleri
- İyi ve kötü huylu beyin, beyin zarı tümörleri
- Pediatrik nöroşirürji (doğumsal omurga ve omurilik açıklıkları
- Omurga yapısını ve dengesini bozan hastalıklar (bel kayması)
- Boyun damar tıkanıklıkları (karotis stenozu gibi) cerrahi tedavisi
- Periferik sinir sıkışmaları (karpal tünel, ulnar oluk sendromu gibi)
- Bel ve boyun fıtıkları (mikrocerrahi ve endoskopik cerrahi ile tedavileri)
- Erişkin hidrosefalisine (normal basınçlı hidrosefali gibi) yol açan hastalıkların tedavisi
- Fonksiyonel nöroşirürji (başta parkinson olmak üzere hareket bozuklarının cerrahisi) tedavileri
- Sinir sistemini etkileyen travmalar (baş ve omurga yaralanmaları, sinir kesileri)
- Beyin kanamalarının, beyin damar hastalıklarının (kafa içi anevrizmalar, arteriyovenöz malformasyonlar, kavernomlar) tedavileri
- Epilepsi cerrahisi (ilaçla sağaltım sağlanamayan veya öncelikle cerrahi tedaviden fayda görebilecek hastalar için)
- Uygun spastik hastaların cerrahi tedavisi (baklofen pompası yerleştirilmesi, sinir stimulatörü uygulanması gibi)
- Ağrı için uygulanan minimal invazif cerrahi işlemler (faset blokajı, intradiskal elektroterapi, kordotomi, rizotomi)
Halk arasında Vagus Pili, Sara Pili veya Epilepsi Pili olarak bilinen Vagal Sinir Stimülasyonu ülkemizde ilaç tedavisine dirençli yani ilaç kullanmasına rağmen sara nöbetleri devam eden hastalarda başarıyla uygulanan bir ameliyat yöntemidir.
Halk arasında mesane pili olarak bilinen sakral stimülasyon nöromodülasyon ameliyatlarının bir parçası olup; küçük abdest kaçırma, veya yapamama, büyük abdest kaçırma, mesane felci gibi sorunları olan hastalarda uygulanabilecek teknolojik bir tedavi yöntemidir.
Halk arasında omurilik pili olarak bilinen spinal kord stimülasyonu tedavisi, omurilik zarının üzerine konulan bir elektrot (elektrik kablosu) aracılığıyla uygulanan elektrik akımının ağrının hissedilmesini engellemesi mantığına dayanmaktadır.
“Nöromodülasyon” kelimesini “sinir sisteminin düzenleyicisi” olarak tanımlayabiliriz. Uygulanan tedavi türünün amacı vücudun herhangi bir yerindeki sinir sistemindeki aksaklıkların düzenlenmesini sağlamaktır.
Halk arasında “beyin pili” olarak bilinen derin beyin stimülasyonu; beynin bazı özellikli bölgelerinin elektrotlar ve bir pil aracılığıyla uyarılması ve bu sayede beynin ürettiği anormal sinyallerin baskılanması mantığına dayanmaktadır.
Baklofen pompası; çeşitli sebeplerle uzuvlarda (kollarda bacaklarda) ve/veya gövdede gelişen ve ilaç tedavisine yanıtsız istemsiz katılık ve kasılmalarda (spastisite) kullanılan bir tür otomatik ilaç salınımı sağlayan bir cihazdır.
Halk arasında, iltihaplı bel romatizması veya omurga iltihabı olarak bilinen Ankilozan Spondilit (AS); genellikle omurgayı ve omurga ile kalça kemiği arasındaki eklemi etkileyen, ağrılı ve iltihaplı bir romatizmal bir hastalıktır. Ankilozan Spondilit, genellikle genç yaşlarda ortaya çıkan bir hastalıktır.
Beyni saran zarların neden olduğu, yavaş büyüyen ve çoğu zaman iyi huylu olan tümörlere meninjiyom adı verilmektedir. Beyin içinden kaynaklanmadığından dolayı, teknik olarak beyin tümörü değillerdir. Fakat, büyüyerek beynin üzerinde baskı yaratıp bazı belirtilerin görülmesine yol açabilir.
Bel ve sırt bölgesinde ağrı, uyuşma hissizlik gibi belirtilerle kendisini gösteren belde omurilik kanalı daralması neden olur? Omurlarımız; omurilik ve sinir lifleri adı verilen yapılarının korunmasını sağlayan kemik yapılardır.
Karpal tünel sendromu aslında, ellerimizin bizlere yorulduğunu belli eden bir rahatsızlıktır. El, bilek ve parmaklarda gelişen sinir sıkışması ile kendisini gösteren karpal tünel sendromu; tedavisi çok basit olan, ancak tedavi edilmedi zaman ilerleyen bir rahatsızlıktır. Karpal tünel, sinir sıkışması olarak da bilinir.
Akromegali, beynin tabanında yer alan hipofiz bezinin ön lobundan çok miktarda büyüme hormonun salgılanmasına bağlı olarak gelişir. Nadir bir hastalık olup, tedavi edilmemesi durumunda; iç organlarda ciddi sorunlara yol açabilecek etkilere neden olabilir.
Vücudumuzdaki pek çok hormonun üretiminden ve salgılanmasından hipofiz bezi sorumludur. Bu bezde oluşabilecek rahatsızlıklar, çok ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.
Genel olarak gerçek nedeni belirlenemeyen, sinirlerde zona ve diyabet gibi rahatsızlıklara bağlı olarak devam eden tahribatlar sonucunda ortaya çıkan, karıncalanma, elektrik çarpma, üşüme, yanma vb. şeklinde ağrılardır.
Kanser tedavisi gören hastalarda şiddetli ağrı görülebilir. Kanser hastalığının ileri evlerinde veya tekrarlamış kanser hastalıklarında hastanın hissettiği ağrı oldukça yükselebilir.
Fantom ağrısı; kişinin daha önceden kesilmiş eli, kolu ya da bacağının sanki hiç kesilmemiş gibi ağrıdığını hissetmesi olarak özetlenebilir.
Buerger hastalığı atardamarların yapısında tıkanma ve hasar oluşumu ile ortaya çıkan bir hastalıktır.
Genel olarak daha önce bel fıtığı omurilik darlığı veya kaması nedeniyle ameliyat olan kişilerin şikayetlerinin belirli süre içerisinde geçmemesi veya daha kötüye gitmesi olarak açıklayabiliriz.
Kasların sürekli olarak kasılması olarak adlandırılan spastisite terimi, istemsiz kasılma anlamına gelmektedir. Halk arasında; kasılmalı felç ya da spastik felç olarak da bilinmektedir. Spastisite, kasların şiddetli derecede kasılı halde kalmasına denilmektedir.
Tikler, kişilerin kendi iradeleriyle kontrol edemediği hareketlerdir. Tourette sendromu, ilk kez 1985 yılında tanımlanmış olup bir tür sesli ve bedensel tik hastalığıdır.
Takıntılar, hayatımızı zorlaştıran yapmadan kesinlikle rahat edemediğimiz davranışlar! Birçok kişi takıntılarının farkında bile değildir, çünkü bu durum onlar için oldukça normaldir.
Tremor; titreme anlamına gelmektedir ve çeşitli hastalıklarda görülebilir. Titreme, vücudun bir kısmının veya bir uzvun davranışın kontrol edilememesi halidir.
Şiddetli kasılma ve istemsiz hareketlerle seyreden distoni hastalığı, beyinde oluşan yanlış sinyallerin engellenememesi sonucunda, vücudun belirli bir bölgesinde ya da yaygın bir biçimde oluşan istemsiz kas kasılmalarının oluşmasıdır.
Beyin tümörlerinde, doktora en sık başvuru sebebi baş ağrısıdır.
Epilepsi, sık görülen bir nörolojik hastalıktır. Epilepside beyinde bulunan nöronlarda ani ve kontrolsüz boşalmalar olur.
Majör depresyon, beynin işlevlerinde bozulma ve düzensizliklerin yansıması olarak duygu, düşünce, davranış ve bedensel işlevlerde bozulmanın ortaya çıktığı belirtiler kümesidir.
Pelvik bölge, kadınlarda üreme fonksiyonları için oldukça önemli organların bulunduğu bir bölgedir. Bu bölgede meydana gelen problemler pelvik ağrı olarak nitelendirilmektedir.
Mesanenin yani idrar torbasının, normal fonksiyonu, idrarı düşük basınçta depolamak ve işeme hissi oluştuğunda, isteğe bağlı olarak kontrollü bir şekilde boşaltmaktır.
Boşaltım, insanın temel fizyolojik gereksinimlerinden biridir. Besinlerin sindirilmesi sonucu oluşan ve sindirim kanalıyla atılan atık maddeler halk arasında büyük abdest, dışkı, kaka (gaita) olarak adlandırılır.