Anksiyete Bozukluklarında Farkındalığın Önemi
Anksiyete Bozukluklarında Farkındalığın Önemi
Anksiyete, Türkçe karşılığı ile kaygı, bireyin gündelik yaşamda her şeyin yolunda gidebilmesi için gereklidir. Fakat belirli bir düzeyi aşarak hayatını sürdürmesine engel kaygı düzeyi yüksek kişiler de vardır. Bu kişiler sürekli bir şekilde, durumla uyumlu veya uyumsuz endişe ve kaygı içerisindedirler. Fiziksel anlamda bu kaygıyı bedeninde gerginlik olarak hisseden kişi geleceğe yönelik talihsizlik ya da tehlike beklentisi içerisindedir. Amerikan Psikiyatri Derneği’nin yayınlamış olduğu psikiyatrik rahatsızlıkların kategorize edilerek tanı kriterlerinin belirlendiği DSM-5’e göre Anksiyete bozukluğu türleri şunlardır;
- Ayrılma kaygısı bozukluğu
- Seçici konuşmazlık (mutizm)
- Özgül fobi
- Toplumsal kaygı bozukluğu (sosyal fobi)
- Panik bozukluğu
- Agarofobi
- Yaygın kaygı bozukluğu
- Maddenin ilacın yol açtığı kaygı bozukluğu
- Başka bir sağlık durumuna bağlı kaygı bozukluğu
- Tanımlanmış diğer bir kaygı bozukluğu
- Tanımlanmamış kaygı bozukluğu
Tanı Süreci Nasıl İlerler?
Her anksiyete türünün kendine özel tanı kriterleri bulunmaktadır. Fakat kişi yaptığı ya da hissettiği şeylerin hayatın olağan akışına aykırı olduğunu hissettiğinde tanı yolculuğu başlamış olur. Doğru tanının konulabilmesi için alanında uzman psikiyatristlere ya da klinik psikologlar başvurulması gerekmektedir. Kişinin kendine özel öyküsü dinlenerek uzmanlar tarafından konulan tanı sonrası yeni bir harita çizilerek devam edilmektedir. Terapötik veya farmakolojik olarak ilerlenip ilerlenemeyeceğine uzmanlar karar vermektedirler.
Anksiyete Bozukluğu İle Yaşamak
Tüm psikiyatrik rahatsızlıklarda olabildiği gibi anksiyete bozukluklarında da ‘damgalama’ durumu yaşanmaktadır. Damgalama, toplum içerisinde psikiyatrik hastalıklara karşı var olan basmakalıp düşüncelerin tetiklediği, sosyal statü kaybı ve ayrımcılığa uğrama olarak tanımlanmaktadır. Toplum tarafından böyle bir baskı altında kaldığını hisseden kişi bu etiketleri içselleştirme eğiliminde kalmaktadır. İçselleştirilen damgalama sonucunda benlik saygısında azalma, sosyal uyumda bozulma gibi olumsuz sonuçlar oluşabilmektedir. Bu durumların yaşanmaması ve psikiyatrik hastalıkların da fiziksel hastalıklar gibi tedavi edilebilir olduğu kabul edilmelidir. Toplumsal anlamda gelişim sağlanmasındansa bireysel anlamda farkındalık yaşamak daha kısa sürebileceğinden dolayı bu tarz rahatsızlıkları olan kişilerin bu süreci kesinlikle uzman danışmanlığında yürütmelidir. Tedavisi olmayan bir durum değildir.
Benzer Yazılar
Bağımlılık; maddenin kişinin sağlığını, gündelik yaşantısını, sosyal ilişkilerini, genel olarak yaşamını olumsuz anlamda etkilemesine rağmen kişinin madde kullanımını sürdürmesi ve maddeyi bırakamamasıdır.
Bu durumun geçici olduğunu kendinize hatırlatın
Pandeminin günlük yaşantımıza getirdiği kargaşa bir yana, şu an yaşadığımız belirsizlik durumu günden güne endişelerimizi arttırıyor.
Sosyal medya paylaşımları genelde olumlu anlar üzerine olup, kişinin yaşantısını tüm gerçekliği ile yansıtmaz.
Dijital Oyun Bağımlılığı Çocuklarda Ciddi Bir Sorun Olarak Büyüyor
Tüm psikiyatrik rahatsızlıklarda olabildiği gibi anksiyete bozukluklarında da ‘damgalama’ durumu yaşanmaktadır. Damgalama, toplum içerisinde psikiyatrik hastalıklara karşı var olan basmakalıp düşüncelerin tetiklediği, sosyal statü kaybı ve ayrımcılığa uğrama olarak tanımlanmaktadır.
Kışın erken kararan havalar, gün ışığından az yararlanmak, soğuyan havalar ile fiziksel etkinlik alanlarımızın azalması yatkınlığı olan kişilerde kış depresyonuna neden olabiliyor.presyonu Kapıda mı?
Vajinusmustan Kurtulmak Sandığınız Kadar Zor Değil!