Bize Sorun

Aşağıdaki formu doldurarak bilgi talep edebilirsiniz.

7/24 Yanınızdayız

Ameliyatsız Skolyoz Tedavisi!

Ameliyatsız Skolyoz Tedavisi!

Ameliyatsız Skolyoz Tedavisi

Skolyoz ameliyat olmadan düzelme ihtimali olan bir hastalıktır. Düşük dereceli skolyoz hastalarının iyileşmesi veya düzelme oranları yüksektir. Skolyoz türüne ve derecesine göre yapılacak tedavide farklılıklar olabilmektedir. Yüksek skolyoz derecesi olan hastalar için cerrahi müdahale gerekmektedir. Ancak, skolyoz derecesi düşük olan hastalar için ameliyatsız tedavi seçenekleri vardır.

Ameliyatsız Skolyoz Tedavisinde Egzersiz Hareketler

Omurga Esnetme ve Germe

Sert ve düz bir zemine uzanarak, eller başın üstünde olacak şekilde dirsekler kırılmadan esneme hareketi yapılabilmektedir. Yapılan her esneme hareketi bir öncekinden daha fazla olması gerekmektedir. Omurgaların esnemesi açısından çok faydalı bir egzersizdir. Plates genel olarak kasları gevşetir ve ağrıları dindirmektedir. Bu yüzden omurga esnetme ve germe hareketleri kolaylıkla yapılabilmektedir.

Sırt Düzleştirme

Düz bir zemine spor minderi sererek zemini yumuşak tutun. Minderin karşısına bir sandalye koyun. Sırt üstü bir şekilde mindere uzanarak ayaklarınızın sadece topuk kısmını sandalyenin üzerine doğru koyun. Daha sonra kollarınızdan destek almadan sırtınızı dik sandalyeye doğru kaldırın. Kalktıktan sonra mindere yatış daha yavaş hareketlerle olmalıdır. Bu hareket omurların esnemesini sağlayarak omurların muntazam şekilde dizilmesine de yardımcı olur.

Nefes Kontrolü

Düz bir zemine oturarak bağdaş kurun. Omuzlarından destek alarak önce omuzları yukarı doğru kaldırın ve daha sonra kollarınızdan destek alarak kolları arkada birleştirin. Bu hareketin ardından kolları eski pozisyona geri getirerek bu seferde başınızın yukarısına doğru kaldırın. Bu esnada yukarıya doğru esneyin. Ellerinizin başınızın üzerinde iken dik olmasına özen gösterin. Bu nedenle bu hareketi yaparken olabildiğince dik durmaya çalışın. Tüm bunları yaparken derin nefes almak hem nefesinizi kontrol etmenize hem de omurların hareket etmesine yardımcı olur.

Korse Uygulaması

Skolyoz tedavisinde eğrilik açısı her geçen gün artmakta olan kişiler için korse uygulaması tercih edilir. Korse seçimi eğriliğin şekline ve yerleşme yerine göre değişkenlik gösterir. Benzer eğrilikler için kullanılan korseler bile dikim tekniklerine ve kullanılan kumaşa göre farklılıklar gösterebilir. Korse; iskelet büyümesi devam ederken eğriliğin artmasını engelleyerek kişiye doğru duruş tekniği için yardımcı olur. Korse kullanımı genellikle skolyoz eğriliklerinin 20-25 dereceyi geçtiği durumlarda kullanılır. Korsenin amacı eğriliği yok etmek değil ilerlemesini engellemektir. Eğer eğrilik ilerleme gösteriyorsa farklı tedavi yöntemleri tercih edilebilir.

Yüzme

Ameliyatsız skolyoz tedavisi için yüzme oldukça etkili bir spor dalıdır. Yüzme antrenör eşliğinde olmalıdır. Serbest yüzmeden ziyade kişinin duruş bozukluğuna bağlı olarak yüzme tekniğine karar verilir. Çünkü omurganın hangi tarafa doğru eğrilik gösterdiği tedavinin seyrini ona göre değiştirir. Örneğin serbest stil tek kol, kol üstü sırt çalışması gibi değişkenlik gösterir. Barfiks çalışmalarındaki uzanma ve germe yüzmede serbest stil tek kol çalışmasına eş değerdir. Ayrıca sırt üstü kol çalışması da dışa çıkık kürek kemiğinin içe yani sırta doğru düzelmesi için oldukça faydalıdır. Tüm bu antrenmanlara kişinin yaşı, eğrilik derecesi ve spor beceresi etki gösterir.

Benzer Yazılar

Hep Mi Fıtık? Hayır!
Hep Mi Fıtık? Hayır!

Tedavide her hasta kendi özelinde ayrı ayrı değerlendirilip tedavi, o kişinin kaldırabileceği ya da uygulayabileceği şekilde tasarlanmalıdır.

Devamı

Lipödem Nedir? (Ağrılı Selülit)
Lipödem Nedir? (Ağrılı Selülit)

Lipödem, özellikle kadınları etkileyen bir cilt ve yağ dokusu hastalığıdır.

Devamı

Ayakta Kemik Çıkıntısı Nedir?
Ayakta Kemik Çıkıntısı Nedir?

Ayakta kemik çıkıntısı (Halluks Valgus), ayak başparmağının hemen yanında çıkan kemiğe denilmektedir.

Devamı

Çarpık Ayak Hastalığı Nedir?
Çarpık Ayak Hastalığı Nedir?

Çarpık ayak hastalığı (pes ekinovarus) kolayca tanı koyulabilen ve ayaklarda görülen

Devamı

Vücudu Sessizce Ele Geçiren Kronik Ağrı: Fibromiyalji Sendromu
Vücudu Sessizce Ele Geçiren Kronik Ağrı: Fibromiyalji Sendromu

Vücudu Sessizce Ele Geçiren Kronik Ağrı: Fibromiyalji Sendromu

Devamı

Fıtık Ameliyatsız Tedavi Edilmez Ama Ağrı Ortadan Kaldırılabilir!
Fıtık Ameliyatsız Tedavi Edilmez Ama Ağrı Ortadan Kaldırılabilir!

Bel fıtığı halk arasında en sık karşılaşılan ağrı türlerinin nedenidir.

Devamı

Geriatrik Rehabilitasyon
Geriatrik Rehabilitasyon

Yaşlanma süreci, kaçınılamaz ve ertelenemez bir süreçtir.

Devamı

Romatizmal Hastalıkların Rehabilitasyonu
Romatizmal Hastalıkların Rehabilitasyonu

Romatizmal hastalıklar eklem ve kas yapılarınızı etkileyerek yaşam kalitenizi düşürür. Bazıları, örneğin; osteoartrit; yıpranma ve aşınmanın bir sonucudur. Diğer görülenleri; romatoid artrit ise; bağışıklık sisteminin problemidir.

Devamı

Kemik Erimesi Gençlerde Görülebilir Mi?
Kemik Erimesi Gençlerde Görülebilir Mi?

Kemik erimesi bir diğer adı ile Osteoporoz vücut çok fazla kemik kaybına uğradığında veya çok az kemik oluşumunda ortaya çıkan kemik hastalığıdır.

Devamı

Pediatrik Rehabilitasyon
Pediatrik Rehabilitasyon

Tedavi planlamasının amacı; çocuğun günlük aktivitelerinin korunması ve var olan bu aktivitelerin geliştirilmesidir.

Devamı