Bize Sorun

Aşağıdaki formu doldurarak bilgi talep edebilirsiniz.

7/24 Yanınızdayız

Ağrılı Cinsel İlişki (Disparoni) Nedir?

Ağrılı Cinsel İlişki (Disparoni) Nedir?

Ağrılı cinsel ilişki (disparoni) nedir?
Disparoni, cinsel birliktelikte meydana gelen ağrıdır. Kadınlarda görülür. Kasık bölgelerinde acı, yanma, batma, huzursuzluk gibi belirtilerle kendisini gösterir. Toplumumuzda sıkça karşılaşılan bir problemdir. Çoğu zaman kadının cinselliği görev olarak görmesi ve kendi hazzına gereken önemi vermemesi sebebiyle çoğu zaman doktora başvurulmayan bir hastalıktır. Oysaki tedavisi mümkündür bu nedenle, vakit kaybedilmeden bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurmak gerekir. Vajinusmus ile karıştırılmaması gerekmektedir. Vajinusmusta kadın cinsel ilişkiye çoğu zaman giremezken, disparonide cinsel birliktelik meydana gelebilir ancak ilişki sırasında ağrılar oluşmaktadır. Disparoninin yüzeyel ve derin olmak üzere 2 tipi vardır. Yüzeyel disparonide birleşme tam olarak meydana gelmeden, erkek cinsel organının giriminde bir ağrı oluşmaya başlamaktadır. Derin disparoniyse cinsel birlikteliğin ileriki safhasında, erkeğin cinsel organının rahim arkasına dokunduğu yerdeki ağrıdır.


Nedenleri nelerdir?
Disparoniye neden olan birçok faktör vardır. Nedenlerine bakacak olursak; kızlık zarının yapısı, menapoz, yeterince hazır olmadan cinsel ilişkiye başlama ve buna bağlı tahriş, doğumda yapılan kesiler, enfeksiyonlar, rahimdeki kitle veya tümörler, rahim sarkmaları, doğumsal problemler, kabızlık, hemoroid, idrar yolu rahatsızlıkları, vajina kuruluğu veya psikolojik nedenler en yaygın ağrı
nedenleridir.


Disparoni tedavisi nasıl yapılır?
Ağrılı cinsel ilişkide farklı tedavi yöntemleri vardır. Bunlar; ilaç tedavisi, cerrahi yöntemler, psikiyatri ve cinsel terapi şeklindedir. Tedavi şekli, hastanın durumuna göre belirlenmektedir. Konuyla ilgili alanında tecrübeli kadın hastalıkları ve doğum uzmanı, hastayı ilk önce detaylı bir muayeneden geçirir. Burada hastanın ağrısına sebep olan şeyin ne olduğuna bakılır. Hastada bir rahatsızlık var mı, vajina sağlıklı mı, tümör veya kist oluşumu var mı, vajinada kuruluk veya rahim içerisinde herhangi bir problem var mı detaylı olarak incelendikten sonra ağrıya neden olan sorun tespit edilir. Kadın hastalıkları ve doğum uzmanı bu noktada bir sorun olduğunu fark ederse, disparoni bu noktada; ilaç veya cerrahi yöntemler aracılığıyla tedavi edilebilmektedir. Ancak muayenede bir sorun
gözükmüyorsa disparoni nedeni, psikolojik olabilir. Hastanın ilk önce psikiyatri muayenesinden geçip sorununu tespit edip o sorunu psikiyatri doktoru yardımıyla aşması daha sonra ise bir cinsel terapi uzmanına yönlendirilmesi en sağlıklısıdır. Cinsel terapi, vajinusmus ve disparonide en etkili tedavi yöntemlerinden birisidir.

Benzer Yazılar

Kızlık Zarı Dikimi
Kızlık Zarı Dikimi

Kızlık zarı dikimi, bekaretini kaybetmiş kadınların tekrar ilişkiye girdiklerinde kanama olması açısından yapılan bir ameliyattır.

Devamı

Rahim Filmi (HSG) Nedir?
Rahim Filmi (HSG) Nedir?

Rahim filmi bir diğer adıyla HSG (Histerosalpingografi), rahim boşluğunu görüntülemek için

Devamı

Erken Doğum Riskinizi Belirlemek İçin Geç Kalmayın!
Erken Doğum Riskinizi Belirlemek İçin Geç Kalmayın!

Hamilelik; 37 ila 40 hafta arasında değişiklik gösteren bir süreçtir.

Devamı

Pelvik Konjesyon Sendromu Nedir?
Pelvik Konjesyon Sendromu Nedir?

Pelvik Konjesyon Sendromu, 30-50 yaş arası kadınlarda rastlanan, pelvik bölgesinde kronik bir ağrı ile seyreden, yumurtalık etrafı ve rahim çevresindeki toplardamarların içinde kan birikmesi ile damar genişlemesine neden olan bir hastalıktır.

Devamı

Riskli Bir Gebelik Geçirirsem?
Riskli Bir Gebelik Geçirirsem?

Riskli gebelik, anne ve bebek hayatlarını tehdit eden çok önemli bir problemdir. Bazen gebelik takibinde riskli bir hale gelir, bazen de anne adayının daha önceki sağlık problemlerinden dolayı en başında gebelik riskli başlar.

Devamı

Kalp Hastalıklarının Gebelik Sürecine Etkileri
Kalp Hastalıklarının Gebelik Sürecine Etkileri

Gebelik sürecinde hızla büyüyen bebeğin ihtiyaçlarının karşılanması ve anne adayının doğum esnasındaki kan kaybına karşı direncinin artırılması amacıyla kalp ve dolaşım sisteminde bazı değişiklikler gözlemlenir

Devamı

Miyom Embolizasyonu Nedir?
Miyom Embolizasyonu Nedir?

Miyom, kadınlarda sıkça karşılaşılan iyi huylu tümörlere verilen isimdir. Genellikle 30-40 yaş arasındaki kadınların yaklaşık %25-%50’sinde görülür. En önemli risk faktörleri; hiç doğum yapmamış olmak, genetik faktörler, obezite ve siyah ırktır.

Devamı

Hamileyim, Eyvah Grip Oldum!
Hamileyim, Eyvah Grip Oldum!

Okan Üniversitesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Cihan Karadağ gebeleri gripten kurtaracak ipuçlarını anlatıyor.

Devamı

Hamilelikte İdeal Kilo Alımı Ne Kadar Olmalı?
Hamilelikte İdeal Kilo Alımı Ne Kadar Olmalı?

Hamilelikte ideal kilo alımı olarak bir değerlendirme yoktur.

Devamı

İktidarsızlığın Kaynağı Hangi Testler ile Belirlenir?
İktidarsızlığın Kaynağı Hangi Testler ile Belirlenir?

İktidarsızlığın Kaynağı Hangi Testler ile Belirlenir?

Devamı