Bize Sorun

Aşağıdaki formu doldurarak bilgi talep edebilirsiniz.

7/24 Yanınızdayız

Doğanın Kaynağından Gelen Şifa: Maden Suyu

Doğanın Kaynağından Gelen Şifa: Maden Suyu


Hava sıcaklıklarının yükselmeye başladığı şu günlerde sıvı ihtiyacımızı doğru kaynaklardan karşılamak çokça önemli. İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesinden, Beslenme ve Diyet Uzmanı İrem Aksoy, maden suyunun faydaları hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

Terlemeyle beraber yaşanan sıvı ve elektrolit kaybı yeterli ve doğru sıvı alınmadığı takdirde hayati önem taşıyor. Bu arada sadece terlemeyle değil, idrar ve solunumla beraber de sıvı kaybettiğimizi unutmayalım. Dolayısıyla mevsim fark etmeksizin benim tercihim hep doğal maden suyundan yana. Hem kalorisiz hem ferahlatıcı hem de birçok faydası bulunuyor. Bu bağlamda maden suyunun içeriğini, faydalarını ve sodadan farkını detaylandıralım.

Doğal maden suyu adından da anlaşılacağı üzere doğal olarak yer altı kaynaklarından kendiliğinden veya teknik işlemlerle yeryüzüne çıkarılır. Maden suyu çıkarıldığı kaynaktan beslenerek o yerin jeolojik özelliklerini taşır. Bu nedenle maden suyunun içeriğindeki mineral ve eser element çeşitliliği ve miktarı coğrafi konumlara göre değişebilir. Doğal maden suyu, kalsiyum, magnezyum, sodyum, potasyum, bikarbonat, klorür, florür gibi elementleri yoğun halde içerir.


Maden Suyunun Faydaları Nelerdir?

Doğal maden suyunun faydalarından bahsetmek gerekirse doğal ve zengin mineral içeriği sayesinde vücudun sıvı, elektrolit ve mineral kaybının giderilmesini sağlaması ilk sırada yer alır.

Maden suyu sindirim fonksiyonlarını ve sindirim sisteminde yer alan organların sağlığını da destekler. Hazımsızlık ve kabızlık problemlerine iyi gelmektedir.

Doğal maden sularının kalp ve damar sağlığına faydalı olduğu çalışmalarla desteklenmekte, iyi kolesterolü yükselten, kötü kolesterolü ise düşüren bir etkiye sahip olduğu bilinmektedir. Hipertansif hastalarda ise magnezyum oranı yüksek, sodyum oranı düşük maden sularının tercih edilmesi kan basıncını düşürmeye katkı sağlayabilir. 

Maden suyunda magnezyum ve kalsiyumun bir arada bulunması kalsiyumun yararlanımını daha çok artırmaktadır. Bu sayede kemik sağlığı için faydalı olabileceği ve ileri yaşlarda rastlanabilecek kemik erimesi riskini azaltabileceği öngörülmektedir. 

Bir diğer faydası ise sporcular için sıvı ve elektrolit dengesi sağlamasıdır. Maden suyu, spor sonrası ihtiyaç duyulan sıvı ve minerallerin alınmasını sağlamakla beraber egzersiz sonrası kas yorgunluğunun kısa süre içerisinde giderilmesine de katkıda bulunur. 


Doğal Maden Suyu ile Sodanın Farkı Nedir?

Maden suyu yer altı kaynaklarından çıkarılan doğal bir içecekken, soda içme suyu veya diğer arıtılmış sulara sodyum bikarbonat, karbondioksit ve bazı minerallerin eklenmesiyle elde edilen yapay bir içecektir. Maden suyunun aksine sodanın içeriğinde şeker veya yapay tatlandırıcılar bulunabilmektedir. Dolayısıyla kalorili ve şekerli bir içecek haline gelmektedir.


Maden Suyu Tüketmenin Zararları Var Mıdır?

Maden suyu genel olarak bireyler için riskli bir içecek değildir. Ancak aşırı miktarda tüketilirse gereğinden fazla mineral alımı sebebiyle rahatsızlığa yol açabilir. Örnek vermek gerekirse yüksek tansiyonlu veya düşük sodyum diyeti uygulayan bireylerin sodyum içeriği yüksek maden suyu tüketmeleri sakıncalı olabilir. 

Maden suyu cam şişenin aksine plastik şişelerde tüketime sunuluyorsa mikroplastiklerin vücuda alınma riskini barındırabilir. İyi bir kaynaktan gelmiyor ve yeterince denetlenmediyse de içerisinde parazit bulundurabilir. Parazitler ise vücuda alındıktan sonra, özellikle gastrointestinal sistem rahatsızlıklarına yol açabilir. Bunlara ek olarak maden suyunun içme suyuna göre daha asidik bir yapıda olması diş minesine zarar verebilir. Dolayısıyla doğada bulunan bütün yiyecek ve içecekler gibi maden suyunun da güvenilir kaynaktan, uygun miktarda ve sağlıklı içeriğe sahip halde tercih edilmesi önerilir. 

Maden suyunun tadını sevmeyenler meyve dilimleri ve taze nane/fesleğen yaprakları ekleyerek maden suyu içimini kolaylaştırabilir ve farklı lezzetler elde edebilir. 

 

Benzer Yazılar

Koronavirüse Karşı Bağışıklık Sisteminizi Güçlendirin!
Koronavirüse Karşı Bağışıklık Sisteminizi Güçlendirin!

Hipokrat’ın dediği gibi “Besinler ilacınız, ilacınız besinler olsun”

Devamı

Kolesterol Hakkında En Çok Merak Edilenler!
Kolesterol Hakkında En Çok Merak Edilenler!

Kolesterol ile alakalı duyduğumuz doğru veya yanlış birçok bilgi var. Peki bunlardan hangileri doğru?

Devamı

Bağışıklık Sisteminiz Kışa Hazır Mı?
Bağışıklık Sisteminiz Kışa Hazır Mı?

Bağışıklık Sisteminiz Kışa Hazır Mı?

Devamı

Aminoasit Kullanımı Zararlı mıdır?
Aminoasit Kullanımı Zararlı mıdır?

Amino asitler vücudumuzda protein yapımı, hormon üretimi gibi yaşamsal süreçler için gereklidir.

Devamı

Lohusalık Döneminde Anneler Nasıl Beslenmeli?
Lohusalık Döneminde Anneler Nasıl Beslenmeli?

Lohusalık döneminde anne sütünü arttıran besinler nelerdir?

Devamı

Göbek Yağlanmasına Etki Eden Faktörler
Göbek Yağlanmasına Etki Eden Faktörler

Son zamanlarda göbek bölgesinde meydana gelen yağlanma, önemli bir sorun olmaya başlamıştır. Lokal; yani bölgesel olarak tabir ettiğimiz bu yağlanma şikayeti, zayıf kadınların bile problemidir. Bu duruma neden olan faktörler arasında yüksek içerikli şekerli yiyecekler, hareketsizlik ve insülin dengesizliği yer almaktadır.

Devamı

Yarıyıl Tatilinde Çocuklar İçin Pratik Beslenme İpuçları!
Yarıyıl Tatilinde Çocuklar İçin Pratik Beslenme İpuçları!

Tatil de olsa, ailecek günde; 5 porsiyon sebze ve meyve tüketme hedefinizin olduğunu, çocuklarınıza hatırlatın

Devamı

Ramazan Ayında Nasıl Beslenmeliyiz? Kimler Oruç Tutmamalı?
Ramazan Ayında Nasıl Beslenmeliyiz? Kimler Oruç Tutmamalı?

Ramazan Ayında Nasıl Beslenmeliyiz? Kimler Oruç Tutmamalı?

Devamı