Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları

Yaklaşımımız

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü, alanında deneyimli   öğretim üyesi, uzman ve araştırma görevlilerinden oluşan kadrosuyla, uluslararası standartlarda ileri teknoloji ile donatılmış ve  çocuklar için özel tasarlanmış;

  • Poliklinikler,
  • Acil servis,
  • Yatan Hasta Servisi,
  • Yenidoğan Bebek Odası,
  • Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi,
  • Çocuk Yoğun Bakım Ünitesi

olmak üzere altı birimde hizmet vermektedir.

Poliklinik

Okan Üniversitesi Hastanesi’nde 0-18 yaş aralığındaki çocuk ve gençlerin muayene, tetkik, tedavi ve koruyucu sağlık hizmetleri uzman doktorlar tarafından verilmektedir.

Hastanemizde Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümünde; poliklinik bekleme salonu çocuklar için oluşturulan özel bölüm sayesinde hem çocuklar hem de anne babaları daha rahat ve konforlu bekleme süresi geçirmektedir. Poliklinik odaları çocukların rahat ve güvenli muayene olmalarını sağlamak için özel düzenlenmiştir.

Poliklinik hizmetlerinde randevu saatlerine uyulmaktadır.

Bekleyen annelerin emzirebilmesi için uygun donanımda bir emzirme odası,  emzirme problemi olan annelere yardımcı, süt sağmasını kolaylaştırmak için düzenlenmiş süt sağma makinasının bulunduğu ayrı bir oda bulunmaktadır.

Hastalarımız ekibimizden kendi doktorunu seçebilmektedir.

Sağlam çocuk izleminde, doğumdan 18 yaşına kadar olan çocuklarda büyüme- gelişme, gerekli taramalar, beslenme,  anne sütü ile beslenmenin sağlanması, aşılama, gelişimin izlenmesi ve çocuk sağlığı konusunda danışmanlık hizmetleri ortak oluşturulmuş bilimsel programlar çerçevesinde verilmektedir. 

Hastalık hallerinde tetkikler (laboratuvar, radyoloji) en kısa zamanda ve en güvenilir şekilde yapılmaktadır.

Okan Üniversitesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları bölümünün en önemli hedeflerinin arasında anne sütü ile beslenmenin bebeğin gelişimindeki önemidir. Bu doğrultuda eğitim ve seminerler düzenlenmektedir. Ayrıca anne adayları ve yeni anneler yeni doğan bebek bakımı ve beslenmesiyle ilgili de bilgilendirilmektedir.

Ayrıca bölümümüzde; çocukların ruhsal gelişimi ve gerekli durumlarda psikolojik destek amaçlı olarak çocuk psikoloğu bulunmaktadır. Aynı zamanda destek gereken çocuklar için özel hazırlanmış oyun terapi odası vardır.

 

Yatan Hasta Servisi

Servis ve odalar çocukların güvenliği ön plana alınarak düzenlenmiştir.

Yatan hastaların ruhsal gelişimi düşünülerek mümkün olduğunca anne ve babalarının yanında olması için uygun oda düzeni oluşturulmuştur.

Hekimler, günde en az iki kez hastalarını değerlendirmektedir.

Her girişim hasta ailesine bilgi verilip, onay alınarak yapılmaktadır.

Gerekli görüldüğünde pediyatri alt branş uzmanlarıyla görüşülerek tedavi yaklaşımları değerlendirilmektedir.edir.

Acil Servis

Her gün 24 saat kesintisiz sürdürülen acil çocuk hizmetleri için çocuk hastalıkları uzmanları bulunmaktadır.

Yatış gereken hastalarda her türlü tetkik ve görüş alışverişi derhal yapılmaktadır.

Müşahede altında tutulması gerektiren bazı sorunlar (Astım atağı, bronşiolit, ishale bağlı hafif sıvı kaybı, ateş gibi.) kısa süreli olarak acil izlem odasında izlenmektedir.

Acilde de alt branş uzmanlarını ya da pediatrik cerrahiyi ilgilendiren sorunlarda hızla tıbbi destek alınmaktadır.

Yenidoğan Bebek Odası

Hastanemizde gerçekleşen doğumların hepsinde pediatri uzmanı bulunmakta ve bebeğin ilk müdahalesini / muayenesini yapılmaktadır. Doğumu izleyen ilk saatlerde görülebilecek geçici sorunlar genellikle bebek odasında çözülür.

Doğum sonrasında bebekler gözlem odasında hemşirelerimizin gözetiminde emzirme için annelerin yanında 24 saat takip edilir ve uzman çocuk doktorlarımızın kontrolünde doğum sonrası ilk 72 saat içinde yapılması gereken tarama testleri, rutin kontrolleri ve tetkikleri yapılmış olarak taburcu edilir.

Her bebekten hipotiroidi, fenilketonuri ve metabolik hastalıklar yönünden kan örneği alınır.

Bütün bebeklere işitme testi taraması yapılır.

Yenidoğan Yoğunbakım Ünitesi

Merkezimizdeki yeni doğan ünitemizde 24'üncü gebelik haftasından itibaren erken doğum, çoğul gebelik, diyabetik anne bebeği, iri bebek, anne karnında mekonyum (kendi dışkısını) yutmuş bebek, zor doğum bebeğine bakım sağlanmakta,  yeni doğan tarama testleri, sarılıklı bebekler için fototerapi tedavileri başarıyla uygulanmaktadır.

Büyümede Duraklama ve Boy Kısalığına Dikkat! (Büyümenin İzlenmesi Günü)
Büyümede Duraklama ve Boy Kısalığına Dikkat! (Büyümenin İzlenmesi Günü)

Çocukların büyüme ve gelişimlerinin izlenmesi, sağlıklı bir gelecek için kritik öneme sahiptir. Çocuklar, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzman hekimleri tarafından düzenli aralıklarla, büyüme potansiyelleri açısından takip edilirler. İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi’nden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı, Uzm. Dr. Sevinç Çabukoğlu, büyümenin izlenmesi gününe dikkat çekerek, önemli açıklamalarda bulundu.

Devamı

Ekranlar Otizmi Tetikliyor Mu?
Ekranlar Otizmi Tetikliyor Mu?

Ekranlar Otizmi Tetikliyor Mu?

Devamı

Bebeklik İtibariyle Yapılan Çocuk Aşıları
Bebeklik İtibariyle Yapılan Çocuk Aşıları

Hayvanlarda ve insanlarda hastalık yapabilen bakteri virüs gibi mikropların oluşturduğu zehirlerin etkilerinin ortadan kaldırılması için geliştirilmiş olan biyolojik maddelere aşı denilir. Ebeveynler çocuklarının doğduğu andan itibaren aşı dönemlerini takip etmeleri gerekir.

Devamı

Boğmacadan Çocukları Korumanın Yolları
Boğmacadan Çocukları Korumanın Yolları

Mikropların sebep olduğu bulaşıcı bir solunum yolu hastalığıdır

Devamı